Sankcionisani ili ne, Rusi u inostranstvu uviđaju da je njihov novac "toksičan"

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.856
Intervjui Rojtersa sa devet Rusa koji žive u inostranstvu – kao i sa njihovim menadžerima bogatstva, advokatima, poreskim savetnicima, posrednicima nekretninama i umetničkim delima – sugerišu da sankcije Zapada koje su imale za cilj da kazne Putinov uži krug takođe u velikoj meri zarobljavaju nosioce ruskih pasoša.

Četiri Rusa koji žive u inostranstvu sa dvojnim državljanstvom opisali su banke koje su blokirale njihove račune ili plaćanja u Londonu, Cirihu i Parizu.

Jevgenij Čičvarkin, telekomunikacioni tajkun koji je pobegao iz Rusije 2008. godine i postao ugledni londonski ugostitelj, dugo je glasno podržavao Ukrajinu.

Zajedno sa suprugom Tatjanom Fokinom, multimilioner kaže da je poslao četiri kamiona medicinske i zaštitne opreme u Poljsku da pomogne Ukrajincima od ruske invazije 24. februara.

Čičvarkin, krupan čovek sa voštanim brkovima, rekao je da je sam vozio prvi tovar.

Ali 48-godišnji preduzetnik, dugogodišnji kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je da mu je upravo neočekivano zamrznut jedan od njegovih računa u švajcarskoj banci. Odbio je da kaže koje banke.

7d881edbd9886bd1f4c42d25ad20dc29.jpg

...

Priču je objavio Rojters a preneo AOL, ceo tekst ovde
https://www.aol.com/finance/sanctioned-not-russians-abroad-money-110807538-164048286.html

Rusofobija je uzela maha preko mere. A oni koji ih ne mrze se jednostavno plaše da će i oni sami postati žrtve ako se ne priduže šikaniranju

Kanadsko-američki advokat rekao je da se njegovi ruski klijenti plaše da putuju u inostranstvo iz straha da će biti zaustavljeni na carini, jer zapadne banke bacaju širok krug sumnji na ruski novac - čak i donacije dobrotvornim organizacijama. Dvostruki pasoši više ne pružaju puteve za bekstvo kao nekada.

„Imam posla sa Rusima koji ne mogu da izađu iz hotela, studentima koji nemaju novca jer kreditne kartice nemaju vrednost“, rekao je Bob Amsterdam, osnivač advokatske firme Amsterdam & Partners iz Vašingtona i Londona.

„Banke... odbijaju Rusima bankovne račune: zatvaraju svoja vrata Rusima na osnovu nacionalnosti“, rekao je Amsterdam, koji ima sedište u Londonu. „Vodeće advokatske firme u Gradu zatvorile su svoja vrata za Ruse po nacionalnosti.

„Trenutno je sve što je rusko toksično, što znači da se svi trude da budu krajnje, izuzetno oprezni u pogledu toga šta da rade sa ruskim klijentima“, rekao je advokat, dvojni ruski i britanski državljanin, koji vodi advokatsku kancelariju u Cirihu.

Novinarka Elena Servettaz, dvojna državljanka koja živi u Francuskoj od 2005. godine, rekla je da je francuska banka Credit Mutuel odbila transfer manje od 1.000 evra na njen račun — novac koji joj je poslat iz Londona da podrži napore za pomoć ukrajinskim izbeglicama.

Kada je Servettaz pozvala banku, rečeno joj je da je transakcija stopirana zbog njene ruske nacionalnosti. Servettaz je novac dobila više od nedelju dana kasnije.

„Tako je nepravedno kada ste deo ruske opozicije, pomažete ukrajinskim izbeglicama, a oni govore da ste Rus pa ne možete da imate svoj novac“, rekao je Servetaz.

Intervjui Rojtersa sa devet Rusa koji žive u inostranstvu – kao i sa njihovim menadžerima bogatstva, advokatima, poreskim savetnicima, posrednicima nekretninama i umetničkim delima – sugerišu da sankcije Zapada koje su imale za cilj da kazne Putinov uži krug takođe u velikoj meri zarobljavaju nosioce ruskih pasoša.

Četiri Rusa koji žive u inostranstvu sa dvojnim državljanstvom opisali su banke koje su blokirale njihove račune ili plaćanja u Londonu, Cirihu i Parizu.

Rusofobija je uzela maha preko mere. A oni koji ih ne mrze se jednostavno plaše da će i oni sami postati žrtve ako se ne priduže šikaniranju
Nije to striktno vezano za ruski narod nego jednostavno za pripadnost državi koja se trenutno smatra opasnom. Tako je nekad bilo i s Nemcima. Šta misliš, zašto je Trampov deda promenio prezime?

Rojters je ovog meseca izvestio da su regulatori Evropske unije rekli nekim bankama da pažljivo pregledaju transakcije svih ruskih i beloruskih klijenata, uključujući stanovnike EU.

Neki menadžeri bogatstva u Evropi nastojali su da se distanciraju od ekonomskih i političkih posledica. Švajcarac Julius Baer ovog meseca je počeo da blokira nove poslove sa ruskim klijentima, rekla su dva izvora upoznata sa operacijama. Izvršni direktor UBS-a Ralf Hamers rekao je da su svi vlasnici ruskih pasoša praktično polu-sankcionisani.

Julius Baer je rekao da ne prihvata nove ruske klijente sa ruskim prebivalištem, ali je nastavio da pruža usluge postojećim ruskim klijentima "u skladu sa svim važećim zakonima, propisima ili sankcijama".

Nije to striktno vezano za ruski narod nego jednostavno za pripadnost državi koja se trenutno smatra opasnom. Tako je nekad bilo i s Nemcima. Šta misliš, zašto je Trampov deda promenio prezime?
Pa baš i nije. Švajcarska je bila neutralna i kao takva nije sankcionisala Nemce, ono kad je bilo. Isto i Švedska. Postoje dokumenti gde su nemački i saveznički brodovi bili jedan do drugog na opravci u švedskoj luci.

Sankcije su bile samo među zemljama koje su bile direktno u ratu.

Ruski pisac Grigorij Čhartišvili, koji živi u Londonu i čije je prezime gruzijsko, uspešno je prebacio sumu novca preko britanske banke Barklis za podršku svojoj ukrajinskoj dobrotvornoj organizaciji za pomoć izbeglicama, Prava Rusija.

Ali njegovu ženu, čije je prezime rusko, Barkli je blokirao kada je pokušala da pošalje novac u istu dobrotvornu organizaciju. Banka je zatražila razgovor licem u lice sa njom.

"Moja suma je bila deset puta veća, ali to nije bio problem", rekao je Čhartišvili. „To pokazuje atmosferu.

to je tvoja odočna procena?
Evo pola Bruklina su Rusi, nista im ne fali... Niko ih ne dira...Normalno ljudi zive....
Medjutim znam da mozda ne moze biti prijatno zbog situacije, mada mediji uglavnom govore da je Putin izvrsio invaziju, a ne Rusi, uglavnom svi napadi idu ka Putinu sto je ipak uredu...Znam da po Evropskim gradovima Rusi slobodno mogu da se okupe zaustave saobracaj i pevaju Ruske pesme niko im nista nece reci...Osim Ukrjinaca ili ljudi iz zemalja Varsavskog pakta kojih je takodje zapad pun....
Na kraju, dobice ogromnu teritoriju, njihova maticna zemlja ce se prosiriti za teritoriju najvece drzave u Evropi, realno, velika je to satisfakcija za to sto "trpe" i ako trpe...

Pod sankcijama su. Neka se cude slobodno. Dali su moc Putinu sa koliko % na izborima a sada su prosto zgranuti. Isto kao i njihovi oligarsi patriJote. Nijedan u Rusiji ne zivi. Svi potrcali na zli zapad. Jedino mi je zao onih jadnika po provincijama zabacenim, koji i ne znaju kakva ih tek beda ceka, skoro kao cuvene poplave u "smutno" vreme.

Veca mi je ipak enigma ova nasa rusofilna patologija. Lajanje u vetar. Uveo bih izjasnjavanje n pojedinacnom nivou, ko podrzava Ruse, sankcije licne prema njemu isto kao prema Rusima. Ko podrzava drugi stranu do te mere, neka dobije sankcije od Rusije u vidu da moea da kupije ruske proizvode u rubljama i stvar u redu, jerbo Rusija je trenutno u mogucnost to od sankcija da ponudi :D

Pa baš i nije. Švajcarska je bila neutralna i kao takva nije sankcionisala Nemce, ono kad je bilo. Isto i Švedska. Postoje dokumenti gde su nemački i saveznički brodovi bili jedan do drugog na opravci u švedskoj luci.

Sankcije su bile samo među zemljama koje su bile direktno u ratu.
Različito je od slučaja do slučaja, odnosno od države do države. U Švajcarskoj je otprilike trećina stanovništva nemačkog porekla i razumljivo je da kod njih postoji više razumevanja za Nemce.
Za Švedsku mnogi ne znaju da je pre čuvene dugogodišnje neutralnosti bilo u skoro stalnom ratu s Rusima, da su ih ovi doslovno porobljivali i da je recimo dobar deo Sankt Petersburga izgrađen rukama švedskih robova. U novije vreme oni su bili blizu gvozdene zavese, a posle Rusi ništa nisu uradili da smanje napetost. Naprotiv, bilo je brojnih provokacija, upada u vazdušni prostor i slično. Da ne pričam da se mogu naći snimci u kojima ruski zvaničnici nonšalantno izlažu planove za napad na baltičke države, Poljsku i Švedsku. Ja sam recimo gledao jedan takav iz novembra prošle godine.
Naše je iskustvo drugačije, mi nismo imali takvih problema (dok sa Zapadom nedavno jesmo) tako da su zato ovde stavovi drugačiji. Čovekovo iskustvo umnogome formira njegove stavove, a isto važi i za narode.
Zato recimo Ukrajinci sigurno neće moći da smisle Ruse u narednih bar 100 godina. I pre su se dosta osećali potlačenim, a sad i doslovno ubijenim.

Rusija, kao i Kina ili svaka druga velika zemlja ne bi bile to što jesu da ne mogu da procene planove suparnika. Ako se čini da postoji dugoročna opasnost onda mora i da se reaguje. Setimo se kako su amerikanci zamalo pokrenuli nuklearni rat 1962. povodom poznate Kubanske raketne krize
Da, samo što tada Rusi jesu instalirali atomske rakete na Kubu, pa ipak Amerikanci nisu krenuli u masovan napad dok sada u Ukrajini nisu instalirane nuklearne bombe, pa čak ni u obližnjim članicama NATO kao što su Bugarska, Rumunija itd. Pa ipak su Rusi masovno napali Ukrajinu.
I meni je međutim nejasno kako je moguće da toliki broj građana podržava da Rusi rade isto što je i nama NATO, ustvari još jedno 10 puta gore.

Različito je od slučaja do slučaja, odnosno od države do države. U Švajcarskoj je otprilike trećina stanovništva nemačkog porekla i razumljivo je da kod njih postoji više razumevanja za Nemce.
Za Švedsku mnogi ne znaju da je pre čuvene dugogodišnje neutralnosti bilo u skoro stalnom ratu s Rusima, da su ih ovi doslovno porobljivali i da je recimo dobar deo Sankt Petersburga izgrađen rukama švedskih robova. U novije vreme oni su bili blizu gvozdene zavese, a posle Rusi ništa nisu uradili da smanje napetost. Naprotiv, bilo je brojnih provokacija, upada u vazdušni prostor i slično. Da ne pričam da se mogu naći snimci u kojima ruski zvaničnici nonšalantno izlažu planove za napad na baltičke države, Poljsku i Švedsku. Ja sam recimo gledao jedan takav iz novembra prošle godine.
Naše je iskustvo drugačije, mi nismo imali takvih problema (dok sa Zapadom nedavno jesmo) tako da su zato ovde stavovi drugačiji. Čovekovo iskustvo umnogome formira njegove stavove, a isto važi i za narode.
Zato recimo Ukrajinci sigurno neće moći da smisle Ruse u narednih bar 100 godina. I pre su se dosta osećali potlačenim, a sad i doslovno ubijenim.
Ti ovo sve gledas previse jednostrano, iz svake reci izbija neskrivena rusofilija... Ne znam zasto ali generalno je tako.
Upada u vazdusne prostore ima svuda i sa svih strana, samo ti to ne pratis ili neces da registrujes. Za napad na zemlje Pribaltike sam ti vec govorio, ti koji su govorili o tome su clanovi ekipe souprograma, kao kada bi neko stavove nekih nasih klovnova sa TV (naprimer Miroljuba) smatrao za zvanican stav zemlje.
Ne zaboravi da je i USA izgradjena na krvi americkih indijanaca i miliona crnih robova, ista ta Evropa je sagradjena krvlju stanovnika kolonija, a ne radom i postenjem doticnih.
Ne moze sve da se gleda linerano, treba pre svega iskljuciti osecanja. Inace ponavljam, sa jedne strane ne opravdavam napad na suverenu zemlju, sa druge strane razumem potrebu da se zastite svoji ljudi kojima se spremalo istrebljenje. Mi kao drzava imamo i jednu i drugu opciju na svojoj teritoriji, i jako je tesko dati realan sud.

Back