Ipposthenis
Primećen član
- Poruka
- 700
Doduse se preteruje zahvaljujuci filmovima o ratnim sposobnostima samuraja.
Cija se organizacija i stalno menjala. Japan je od okupacije pre spasilo more i taijuni od okupacije, nego samuraji.
Koji su naprimer dobili po guzici od korejanskih i kinezskih seljaka u http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_invasions_of_Korea_(1592–1598).
Ne znam imamo li mi bilo kakvih argumenata da osporimo ratne sposobnosti samuraja, niti na koje filmove konkretno mislis. Nebih ulazio u neke stip imaginacije, ali samuraj jeste bio izvrstan macevalac, odlicno se koristio lukom i strelom, raznim kopljima, naginata secivom itd. Mislim daleko bolje od prosecnog vitlaoca macem.
A sto se tice invazije Hidejosija koju pominjes, nije bas bilo prasenje kakvo opisujes, malo je iskarikirano. Niti su Japanci bili svi suvi samuraji, niti su Koreanci i Kinezi bili seljaci, niti su prvi dobili po pozadini.
Taj preambiciozni i arogantni pohod, koji od starta nije mogao nikako drugacije da se zavrsi nego povlacenjem Japanaca kuci, prevashodno je resen diplomatijom, i odlucujucim pomorskim borbama, gde su izmedju ostalog preseceni lanci snadbevanja Japanaca sto se, kao i uvek, pokazalo fatalnim.