Samson od Normana Rokvela

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
92.940
U periodu 1948-1949, reditelj Sesil B. Demil obratio se Normanu Rokvelu i Školi poznatih
umetnika da pomogne u reklamiranju novog filma pod nazivom Samson i Delila sa Viktorom
Maturom i Hedi Lamar u glavnim ulogama. Svaki umetnik u školi odabrao je scenu za prikaz,
a Rokvel je odabrao vrhunac filma dok biblijski Samson ruši stubove hrama, ubijajući sebe,
Dalilu i Filistejce koji su se urotili protiv Samsona.
Samson_608x864.jpg

Ovu studiju u uglju umetnik je dao glumcu Viktoru Matureu i preneo je Matureovoj porodici
gde ju je na aukciji nabavila Entonijeva. Delo je u kartonskoj cevi otkrio posinak glumca,
koji je prvobitno pozirao Normanu Rokvelu za delo. Delo je bilo iz tri dela, zalepljeno na poleđini.
Traka je postala lomljiva. A, konzervatori su utvrdili da bi najbolje rešenje bilo da se tri dela,
kako su prvobitno konfigurisana, polože na platno.

U periodu 1948-1949, reditelj Sesil B. Demil obratio se Normanu Rokvelu i Školi poznatih
umetnika da pomogne u reklamiranju novog filma pod nazivom Samson i Delila sa Viktorom
Maturom i Hedi Lamar u glavnim ulogama. Svaki umetnik u školi odabrao je scenu za prikaz,
a Rokvel je odabrao vrhunac filma dok biblijski Samson ruši stubove hrama, ubijajući sebe,
Dalilu i Filistejce koji su se urotili protiv Samsona.
Samson_608x864.jpg

Ovu studiju u uglju umetnik je dao glumcu Viktoru Matureu i preneo je Matureovoj porodici
gde ju je na aukciji nabavila Entonijeva. Delo je u kartonskoj cevi otkrio posinak glumca,
koji je prvobitno pozirao Normanu Rokvelu za delo. Delo je bilo iz tri dela, zalepljeno na poleđini.
Traka je postala lomljiva. A, konzervatori su utvrdili da bi najbolje rešenje bilo da se tri dela,
kako su prvobitno konfigurisana, polože na platno.
Jedan od najlepših filmova tog tipa

Prava romantična ljubav

Samson i Dalila
Od Sesila de Mila

Samson-Face_608x352.jpg

Odsustvo lisica i suza sugeriše da je delo ostalo u cevi otkako ga je prvobitno stavio u , možda i sam Rokvel. Ideja da nije uklonjena i prikazana je dalje sugerisano nedostatkom žute boje na papiru izazvanom izlaganjem svetlosti. Sam crtež je dobro očuvan, bez mrlja.

Samson-Belt_608x416.jpg

Komisija se poklopila sa osnivanjem Škole poznatih umetnika, novog obrazovnog napora dvanaest profesionalnih umetnika da promovišu umetničko obrazovanje
putem prepiske. Oglasi za kurseve su uveliko promovisani u nacionalnim publikacijama. Rokvel je bio možda najistaknutiji od dvanaestorice, a njegov imidž
je bio dosta zastupljen u promotivnim materijalima. Ove promotivne slike prikazuju Rokvela kako radi na svom štafelaju na Samsonu (1948), šaljući važnu poruku o
vrsti obrazovanja koje će učenici dobiti.
Samson-Edge_608x928.jpg

Do 1948. Rokvel je imao dobro uspostavljenu nacionalnu reputaciju kao slikar žanrovskih scena za časopise. Do nedavno, to je značilo da Rokvel nije smatran likovnim umetnikom; već kao ilustrator. Samson je predstavljao ozbiljan odmak od Rokvelovog opusa; pokušaj da se afirmiše kao slikar istorije, u akademskom smislu.

https://anthonysfineart.com/
-----------------------------------------------------------------------------------------------
I ja sam ga znala do sad kao izvrsnog ilustratora..ovo menja moje mišljenje.

Back