Samozadovoljstvo napisanim tekstom

Ja uzivam u svojim tekstovima.

Pisem ih iskljucivo kad sam nadahnut,
a tada to radim polako, polako,
vodeci racuna o svakom stavu i svakom slovu.

Posto cesto imam puno toga da obrazlazem,
pisem u kratkim redovima i pasusima,
da bude lakse za citanje.

Pre pisanja uglavnom ne citam tudje postove
da ne bi uticali na moj "originalni" odgovor.
Naravno, posle procitam i sta drugi misle na zadatu temu,
pa moze da se razvije i diskusija !
:rtfm:

Ziveli forumi,
narocito ovaj na Krstarici !
:ok:

Da li vam se dešava?
I da li ostaje trajno ili bar duže?
Ili ste nesigurni u ono šta ste napisali?
Ili možda strepite da ne vidite kakvu ste glupost napisali pa će vas neko ismejati?
A možda ste sumnjičavi u odnosu na vaše samozadovoljstvo i želju da vam se povlađuje te ih smatrate
lošom stranom ega i štetnim narcizmom?
(Ima tu tih pitanja još u vezi kuckanja "po forumu"...)

pecko shto peckash? :lol:

vrlo sam ozbiljna i zadovoljna a tek kad krene aplauz ne znam na koju stranu pre da se okrenem :lol:

kucam impulsivno... ponekad i smisleno .. e da, bash kad je smisleno onda bolje da obrishem..

Nakon izvesnog vremena se vratim (meseci, godine) i procitam sta sam napisala. U visokom procentu se zapanjim. Ne zato sto sam napisala nesto sto nisam mislila, jer mislim potpuno isto ili tek neznatno drugacije, vec zato sto sam to tako formulisala, iskonstruisala recenice. Kao da je to pisao neko drugi, ne ja. Cista zadovoljstina ...tesko da menjala bih. Nesto (jako vazno, meni bitno, u sta sam se ulozila) od napisanog cak i cuvam...da imam kad mentalno zakrecim i uhvatim se cinjenica da nije bilo tako strashno kako trenutno(tada bude) jeste.
I dobro, jel' sam verbalni Narcissus?

Nisi. Svakome je zadovoljstvo u nekim stvarima, jednima u pisanju teksta drugima u necem drugom. Dobro je obracati paznju o tome sta se pise kako javno tako i privatno, poput npr. vodjenja dnevnika. Ako neko u istom nadje stvari koje su pozitivne ne moze se reci da je poremecaj ili ukoliko prilikom pisanja na drugim mestima poput javnih mreza u svom tekstu nadje izvor zadovoljstva a u tudjim ne, mozda je u pitanju deljenje prostora sa ljudima suprotnih interesovanja od njegovih koja ne pruzaju ono sto je njemu potrebno i u cemu uziva, dok on moze imati interes poput dnevnika, pisanja na netu ili izdavanja knjiga u sirenju neke ideje, koja, ukoliko utice svojim sadrzajem na bar mali procenat ostalih po nekoj drustvenoj normi prihvatljivosti, onda se ne moze svrstati u narcisoidnost. Bitno je sta je u pozadini i kakve posledice sadrzaj izaziva. Na kraju krajeva, prvo se uvek krece od sebe pa onda od drugih, ako u sebi ne vidimo zadovoljstvo i lepotu necemo ni u svetu koji nas okruzuje :)

Nekoliko karakteristika po kojima se prepoznaje narcisoidni poremecaj licnosti:

Manicna faza

- Nedostatak ili izostanak sna usled koga osoba ipak ima ogromnu energiju i snagu
- Ubrzan i logoreican govor koji slušalac ne može da isprati
- Smenjivanje misli takvom brzinom da je nemoguce skoncentrisati se ili zapamtiti ideje
- Koncentracija ometena skakanjem misli sa jedne na drugu
- Vrlo akivni i pokretni što je uocljivo posmatracima
- Demonstriranje prenaglašenog osecanja velike snage, velicine i važnosti
- Pojacano upražnjavanje sktivnosti koje donose zadovoljstvo. Freneticno tošenje novca na nešto što se ne može priuštiti, ispadi na poslu, neadekvatni ili indiskretni seksualni ispadi, koji prelaze u promiskuitet
- Najteža forma manije podrazumeva gubitak veze sa realnošcu, audio i vizuelne halucinacije, sumanute ideje bazirane na neosnovanim i nerealnim fiksacijama

Depresivna faza

- Osecanje betnadja, krivice, tuge i uznemirenosti koje ne jenjava
- Gubitak interesa za bilo šta što je nekada bilo izvor zadovoljstva
- Promene u spavanju, san je ili isprekidan ili preteran
- Promene u ishrani, smanjenje ili gubitak apetita, pracenje gojenjem ili slabljenjem
- Nezainteresovanost pracena osecanjem umora
- Problemi sa koncentracijom, organizovanjem misli i pamcenjem
- Neosnovane fizicke smetnje ili bolovi
- Frekventne misli o samoubistvu, besmislu i bezvrednosti

http://besplatniseminarskiradovi.com/PSIHOLOGIJA/POREMECAJILICNOSTI.htm

Nakon izvesnog vremena se vratim (meseci, godine) i procitam sta sam napisala. U visokom procentu se zapanjim. Ne zato sto sam napisala nesto sto nisam mislila, jer mislim potpuno isto ili tek neznatno drugacije, vec zato sto sam to tako formulisala, iskonstruisala recenice. Kao da je to pisao neko drugi, ne ja. Cista zadovoljstina ...tesko da menjala bih. Nesto (jako vazno, meni bitno, u sta sam se ulozila) od napisanog cak i cuvam...da imam kad mentalno zakrecim i uhvatim se cinjenica da nije bilo tako strashno kako trenutno(tada bude) jeste.
Posle 6 meseci kompletan čovek je obnovljen -sve stanice,ćelije svih organa i tkiva su novi,sem siivih u mozgu...
Psihički se čovek promeni svakih 4-5 godina (normalni tok života-sporije u zatvoru,brže u ratu itd...) i to ti je
odgovor što ti izgleda kao da je neko drugi pisao...
A da si prihvatljivo narcis -jesi...Neprihvatljivo je kad to čini zatvaranje u sebe-totalnu introverciju...Ako je to drugo-
bori se i traži pomoć,mada samo može da se ublažuje...U pitanju je snaženje Ida dejstvom nekih od hormona(nisam
zapamtio kojih,ali je poznato...),a protiv Ida se boriti...Mrka kapa...

ja se ne zapanjim nad konstrukcijom recenica, nego nad onim sto sam uopste pisala. zapanjima...zabezeknem, isprepadam se. :lol:

Da li vam se dešava?
Ili možda strepite da ne vidite kakvu ste glupost napisali pa će vas neko ismejati?
A možda ste sumnjičavi u odnosu na vaše samozadovoljstvo i želju da vam se povlađuje te ih smatrate

Uglavnom ne pišem u formi kineskog telefonskog imenika, ali ima par dužih tekstova kad sam bila posebno inspirisana temom za koje se i danas pitam kako sam ih napisala tako dobro. S druge strane ima gomila mojih gluposti, pogrešnih procena , nekih stvari kojih se i stidim - npr. kad je izabran novi Patrijarh.Toga se sećam, napisala sam svašta , a pri tom ne poznavajući ni čoveka ni materiju vođena isključivo odbojnošću prema DS-u. Ima još takvih ispada koji nisu za hvalu , ali ima i zanimljivih i lepih primera. Često dobijam pozitivne komentare za duhovitost pa volim da mislim o sebi da sam suptilno duhovita ,jer se trudim da nikog ne vređam. I oni koji se ne slažu sa mnom su uglavnom korektni prema meni u razgovoru.

Da li vam se dešava?

uglavnom sam odusevljena onime sto pisem
sa uzivanjem (i kokicama) citam svoje nekadasnje postove i valjam se u samozadovoljstvu sto godinama ovde uspevam da budem zanimljiva, neponovljiva, informisana, koncizna, duhovita, ostroumna, inteligentna, potkovana cinjenicama, citljiva, a ipak ocito iznad proseka forumskog citaoca
nikada ne pisem gluposti, te nemam ni strah da ce me neko ismejati, a oni koji tako tvrde, definitivno ili ne poznaju datu tematiku, ili me mrze zbog onoga sto sam, pa pokusavaju na tu foru da me nanerviraju
no, to je nemoguce, ja se vec godinama nalazim u forumskoj nirvani :cool:

Back