Teško i komplikovano pitanje. Pisao sam već na drugim temama...
Član bezimeni1 je takodje već napisao toliko toga.
Ja kao klinac naivno nisam verovao da postoje nerešivi problemi. Medjutim, kako čovek odrasta, vidi neke stvari, vidi da nemaju svi istu startnu poziciju, niti svi mogu sve. A svet nije Diznilend, ni bašta puna cveća, nego vrlo mračno i surovo mesto puno licemerja. Ono što je najlicemernije je to foliranje da živimo u nevidjenoj krasoti, iako svi znamo da nije tako. To je i formula koju proturaju filmovi, koje ja inače rado gledam ali znam da je to fikcija... happy end, dobro pobedi zlo, pravda nepravdu, fer-plej itd. U realnosti skoro da nema toga, sem sporadično, više kao incident.
Kad se pogleda kako većina ljudi živi, lako skapiraš da taj prosek, ta masa održava život ovakvim kakvim jeste. Uvek sam se u školskim danima pitao zašto se moji vršnjaci raduju za vreme odmora, a onda kao po komandi kad je čas sedaju u klupe i slušaju neka trabunjanja, zapisuju, a ništa im to neće trebati u budućnosti - uglavnom. I tako godinama...
Kasnije sam shvatio da sam ja taj koji je nenormalan, jer većina ljudi se navikne na sve to i tako funkcioniše. Problem je što ne mogu svi tako, a čovek se neminovno više puta tokom života nadje u teškoj depresiji i problemu.
I sad - kako to rešavati? Čovek može da preduzme taj korak, ali opet strahuje - šta ako posle ima nečega, neke kazne... nikad se ne zna...
Mislim da su samoubice u isto vreme i hrabri i kukavice, njihova hrabrost je što čine korak u apsolutno nepoznato, a kukavičluk je što ne mogu da podnesu neke stvari... ali opet ima stvari koje su stvarno nepodnošljive i nemoguć teret, nerešiv problem. Neko je već pomenuo zelenaše, zatim najteže psihičke i telesne bolesti koje većinu ljudi ometaju u elementarnom funkcionisanju, jer šta ako čovek želi više od toga, a prosto ne može...
Kao što rekoh - jako teška tema...