Samoubistvo

tebra24

Početnik
Poruka
37
Znamo da samoubistvo sa društvene strane rade ljudi u dugovima ili nesrećna ljubav, ali bi hteo da znam šta se to mora zbivati u glavi čoveka, kad odluči da sam sebi oduzme život...

To možeš od takvog čoveka da saznaš, ali, ups, izvršio je samoubistvo. :eek:

Šalim se, ne znam, čovek mora da bude baš u velikoj konfuziji, da mu je u glavi haos, ne zna gde se nalazi, šta će, kako će, kako da se suoči sa stvarnošću i nađe izlaz. Kako da pobegne od svega i onda shvati da mu je to jedini način da se spase.

Samoubice sigurno imaju neki problem u glavi. Ali ja ipak mislim da su to hrabri ljudi (neslažem se sa mišljenjem da je to kukavičluk). Treba biti mnogo hrabar da oduzmeš sebi život, i mnogo verovati u boga, tj da napuštaš ovaj svet pun nepravde i raznih razočarenja, da bi otišao u tamo neki nov svet na nebu:roll:

To možeš od takvog čoveka da saznaš, ali, ups, izvršio je samoubistvo. :eek:

Šalim se, ne znam, čovek mora da bude baš u velikoj konfuziji, da mu je u glavi haos, ne zna gde se nalazi, šta će, kako će, kako da se suoči sa stvarnošću i nađe izlaz. Kako da pobegne od svega i onda shvati da mu je to jedini način da se spase.

:heart:
Donekle bih se slozila sa tobom. Pre par godina sam radila studiju o samoubistvu i razgovarala sam sa neuspelim samoubicama. Postoji i knjiga od Dirkema "Samoubistvo". Veoma je dobra i predstavlja osnove socioloskog istarzivanja,a posebno je zanimljiv uticaj religije i ucestalosti samoubistava. Da se vratim na moju studiju. Razgovarala sam sao oko 40 ljudi, koji su pokusali samoubistvo. IZbacila sam neke egzistencijalne probeleme (finasijska situcaija) ili hirove (ostavila ga voljena osoba, smrt roditelja i sl. ). Ljudi se zaista osecaju pod velikim pritiskom, a to potice od najranije mladosti. Cesto su bili psihicki maltretirani i ponizavani, pa se sve to akumuliralo tokom godina. Osecaju pritisak u oderdjenim delovima tela - vrat, slepoocnice, glava. Zele da odu iz te kolotecine, ali ne uspevaju, jer se plase da izgube ono sto imaju, a ne vide neku buducnost. Vecina je ideju za izvresenje samoubistva videla u filmovima. Vecina ima i istoriju samoubistva u porodici. Najcesce se ubijaju oko Nove godine, jer se osecaju usamljeno, napusteno i bezvredno. Jednom mi je jedna osoba rekla da ljudi to rade da bi kaznili nekog. To rade egzibicionisti, koji ostavljaju oprostajna pisma i oni nemaju osecaj da ce se nesto zaista promeniti u njihovom zivotu, odn. misle da se zivot nastavlja. Za njih se obicno misli da zele nekoga da kazne, a stvar je u tome da prave samoubice imaju veoma jak pritisak u glavi i ne mogu da razmisljaju o bilo cemu drugom, nego da prekrate "kljucanje u glavi". :heart:

Vecina je ideju za izvresenje samoubistva videla u filmovima.
Izuzetna moc medija!!! Nazalost!

Vecina ima i istoriju samoubistva u porodici.
Tako je, nazalost! Znam za slucajeve kada momak/devojka nije hteo/la da se upusti u ozbiljnu emotivnu vezu koja vodi oformljivanju porodice, sa osobom u cijoj familiji je bilo samoubistava. Razlog je strah da se upravo to ne dogodi partneru, ili potomcima.
Ti ljudi se zaista stavljaju u nezavidnu poziciju, verovatno nepravedno.
Pri tome se zaboravlja da u svakoj familiji neko moze da bude... "prvi".
...:( I od mene srce kao znak podrske onima koji su otisli na ovaj nacin, i onima od kojih su otisli! :heart:

Cica je ooodlicno sve opisla !!

Ja sam samo htela da napisem - da je tim osobama falilo zdravo odrastanje,i problemi u ranoj mladosti.
I da vecina i ima samoubistva u porodici....

Ali Cica je to sve na tenane,sto bi se reklo :ljub:

Poznato je da je Cica i naucnica. ;)

Da li su imali zdravo detinjstvo je diskutabilno. Ja nisam bas tada nasla preterano ljude sa nesrecnim detinjstvom. Rekla sam da potice od najranije mladosti. Iskreno receno, ja pre svega mislim da postoji neki fizioloski problem, odn. hormonski koji dovodi do samuobistva. Nastaje neki disbalans u organizmu. Neki hormon se luci vise, neki manje i sl.
Jos jedna stvar, koju ja zastupam je da zaista postoje ljudi kojima nesto ne ide od ruke. Imaju neki baksuz na sebi. Ne znam da li je to neka magija, jer u to ne verujem, ali izrazimo se kao neka zla kob. Nekim ljudima nesto ne ide od ruke i tu nema dalje. Mozda bi on uspeo na nekom drugom ali nemaju svi toliko ni zivaca, ni novca da istrazuju sve sto im treba. Covek tada dolazi u bezizlaznu situaciju i ne postoji neka rec podrske, koja bi ga vratila.
Evo, setila sam se jednog decka, koji je imao problema sa niskim pritiskom i koji je imao ogroman psihicki pritisak zbog toga, slucajno je, zahvaljujuci svojoj radoznalosti, promenio nacin zivota, prestao da pusi i zivot mu se poboljsao, odn. njegovo dusevno stanje.:heart:

Ценим људе који то ураде као частан излаз..

Ja podrzavam samoubistvo, jer razgovarajuci sa tim ljudima, od kojih bi vecina ponovo pokusala, ako bi se nasla u takvoj situaciji koja ih je dovela do samoubistva, bi opet pokusali da se ubiju, ali ovoga puta delotvornije i bez greske. To su mi rekli u poverenju, posto nisu zeleli da ih cuju lekari.

Imam ja jos mnogo toga o samoubistvu, samo ne mogu da se setim svega. To je bilo davno kada sma radila tu studiju.:heart:

Izuzetna moc medija!!! Nazalost!

Tako je, nazalost! Znam za slucajeve kada momak/devojka nije hteo/la da se upusti u ozbiljnu emotivnu vezu koja vodi oformljivanju porodice, sa osobom u cijoj familiji je bilo samoubistava. Razlog je strah da se upravo to ne dogodi partneru, ili potomcima.
Ti ljudi se zaista stavljaju u nezavidnu poziciju, verovatno nepravedno.
Pri tome se zaboravlja da u svakoj familiji neko moze da bude... "prvi".
...:( I od mene srce kao znak podrske onima koji su otisli na ovaj nacin, i onima od kojih su otisli! :heart:

To se kod Jevreja zove "zla krv" i ranije nije bilo sanse da se neko iz takve porodice ozeni, jer se gledalo po muskoj liniji, a ni zene nisu bile postedjene. Nekada su to ljudi prihvatali kao normalno da budu na taj nacin stigmatizovani, a danas je sve to opustenije.:heart:

O takvim kretenima ne želim ni da mislim...i šta im se dešava u glavi pa da se odluče na taj maloumni korak:neutral:
Meni je prilicno strasno i ogavno kada covek pri zdravoj svesti ne shvata da oni koji su sami zavrsili svoj zivot, u tom trenutku nisu bili toliko svesni i trezveni, vec su oboleli na ovaj ili onaj nacin. Omalovazavaju ljude koji vise nisu medju nama i ne mogu da se brane, a kada bismo vratili njihov kobni trenutak, opet to ne bi mogli jer ne bi bili sposobni!
Nekako, cini mi se da mi, zdravi, treba da se potrudimo da razumemo one koji imaju probleme, koji su slabi i bolesni. Ne i da odobravamo beg odavde ( mada, ko smo da se protivimo? ), ali da ne "pljujemo" vec pokusamo da sagledamo situaciju, ili prosto...Cutimo.

Cica je ooodlicno sve opisla !!

Ja sam samo htela da napisem - da je tim osobama falilo zdravo odrastanje,i problemi u ranoj mladosti.
I da vecina i ima samoubistva u porodici....

Ali Cica je to sve na tenane,sto bi se reklo :ljub:

To sto rekoste ti i ova cica nema veze sa vezom.
Ljudi cesto sebi oduzimaju zivot zbog casti, verovatno i najcesci razlog samoubistva. I danas postoje zemlje gde je cast vrednija od zivota, te se oduzima zivot da bi se sacuvala cast. Tu su razne bolesti posle kojih covek vise ne vidi nikakav smisao u svom postojanju. Cak i oni koji su ubiju zbog ekonomskih problema to rade zbog ponosa i casti, jer ne vide smisao u zivotu ako smatraju da takav zivot nije dostojan coveka.

To sto je neko imao tezak zivot nema veze sa samoubistvom, jer najmanja je stopa samoubistva u zemljama koje su najteze za zivljenje. Ljudi koji u ranoj mladosti pregrme mnogo toga sa manje emotivnosti i stresa dozivljavaju nove poraze i probleme. Ne postoji jasan sablon koji nam moze reci ko je potencijalni samoubica, onaj ko za sebe misli da je nesalomljiv jako se vara, jer svako od nas ima tacku na kojoj se lomi.

Meni je prilicno strasno i ogavno kada covek pri zdravoj svesti ne shvata da oni koji su sami zavrsili svoj zivot, u tom trenutku nisu bili toliko svesni i trezveni, vec su oboleli na ovaj ili onaj nacin. Omalovazavaju ljude koji vise nisu medju nama i ne mogu da se brane, a kada bismo vratili njihov kobni trenutak, opet to ne bi mogli jer ne bi bili sposobni!
Nekako, cini mi se da mi, zdravi, treba da se potrudimo da razumemo one koji imaju probleme, koji su slabi i bolesni. Ne i da odobravamo beg odavde ( mada, ko smo da se protivimo? ), ali da ne "pljujemo" vec pokusamo da sagledamo situaciju, ili prosto...Cutimo.

Da,ja sam zlotvor:rumenko:
Istrpio sam i ja svašta u životu,rat,neimaštinu,mnogo toga,i nisam se roknuo...ni skak lastu sa brankovog mosta i drugih mostića...
Neću da ćutim...ovo vjerovatno čita još neko ko ima samoubilačke misli...zato neću da ćutim...:neutral:

Nisam pristalica onoga: o pokojniku sve najlepse. Znamo kakav je bio, znamo sta nam je znacio i bez obzira sto nije tu, bolje je iskreno reci, nego lazno ulepsavati nekoga. Mislim da je to postenije prema pokojniku, nego praviti neke lazne hvalospeve. Uspomene su uspomene.
Ja ne osudjujem ljude koji izvrsavaju samoubistvo. Pa nisu svi dovoljno snazni. Da li to treba da znaci, da zato sto niko ne moze da bude kao ja treba da se ubije? Nikako! I nekom trenutku neko vise nije mogao dalje. Ja smatram da samoubistva iz hira ili to zbog para su nepotrebna i egzibicionizam, ali ako je neko odlucio da tako raspolaze sa svojim zivotom, neka to i cini.:heart:

Da,ja sam zlotvor:rumenko:
Istrpio sam i ja svašta u životu,rat,neimaštinu,mnogo toga,i nisam se roknuo...ni skak lastu sa brankovog mosta i drugih mostića...
Neću da ćutim...ovo vjerovatno čita još neko ko ima samoubilačke misli...zato neću da ćutim...:neutral:

Mogla sam da pretpostavim da si izbeglica. Vi uvek zahtevate poseban tretman, pa se pozivate na rat, nemastinu. 90% ljudi zivi tako i ne ubijaju se, ali ni ne kukaju tako kao ti. Ipak, nisu svi tako jaki kao sto ti mislis da si ti, pa jednostavno zeled a prekrate to iscrpljivanje.:heart:

Takodje nikada nisam hvalila pokojnika ukoliko to nije zasluzio tokom zivota.
Ali, ovde se ne radi o konkretnom pokojniku kojeg licno poznajemo. Vec o neodredjenom broju nepoznatih ljudi, i prosto se cini suvise drskim nazivati nekoga od njih pogrdnim imenima i sl.
Samoubistvo ne podrzavam, ali se maksimalno trudim da barem malo "zagrebem" ispod povrsine kada se radi o toj pojavi.
Svaka cast svima koji su ikada pomislili da bi to ucinili, a zatim odustali jer su shvatili da su jaki, jaci od sebe i najjaci! Zaista, mislim da svako u sebi ima toliko snage da moze da bude najjaci! Nekada je mozda vezana, pa je potrebna dodatna snaga da se otrgnu.
U tom smislu bih prisla svakome ko razmislja o ovom potezu. Bez podrske za samoubistvo, uz podrsku disanju, gledanju, opipavanju...Zivljenju.

Kolega ono što sam ja proživio ti si gledao samo na filmu...ne kukam,moj je život sjajan za sad,sa povremenim srranjima...
e nisam više izbjeglica...:heart:samo se osjećam kao stranac u ovoj zemlji:heart:

Ja sam koleginica. Ti kukas. Ne zelim da ovo preraste u svadju ili da ova zanimljiva tema preraste u nesto drugo, ali mnoge samoubice se nisu suocile sa problemom kao tvoja grupa, koja je napustila sve, kada je zagustilo. To sto si ti preziveo je za jedan dosadni film, kojim nas smaraju reditelji diletanti. Osecas se kao stranac, jer ne zelite da se uklopite pogledate istini u oci da ste kukavice, koje ste ostavili svoje! Pri tom, celog zivota ocekujete da vas neko izdrzava i da vas sazaljeva. Za razliku od vas ljudi stisnu petlju i ubiju se, jer ne mogu da podnesu pritisak koji im kulja u glavi pa ne vide resenje. :heart:

Slozena tema, ali verovatno taj covek ne vidi vise izlaza osim samoubistva. Primera radi duguje 20 000 eur, uzeli mu stan, posla nema, ne gine mu zatvor, a i kad to odradi nema gde da nadje posao, nema ko da ga primi i jednostavo mu u glavi pukne.

Back