Samoubistvo?!

*Meow*

Početnik
Poruka
21
Skoro je bio jedan slucaj, devojka je imala fakultet, sve sto je pozelela, ali je bila veoma emotivna, i svi su je gazili.. Pokusala je par puta sebi da oduzme zivot u 2 godine.. Na kraju je to i uspela, kad su se svi najmanje nadali da ce dici ruku na sebe..

Ako imate glupi komentar na sve ovo, nemojte ni pisati..

Zelim pitati, kako dovodi ovo do ovakvih slucajeva?
Da li su krivi roditelji, ili sami mi?
Da li Vi ikad kad ste povredjeni pomislite na ovu soluciju?
Sta bi uradili, da znate, da se neko iz Vase porodice tako oseca, ili neki prijatelj?

Skoro je bio jedan slucaj, devojka je imala fakultet, sve sto je pozelela, ali je bila veoma emotivna, i svi su je gazili.. Pokusala je par puta sebi da oduzme zivot u 2 godine.. Na kraju je to i uspela, kad su se svi najmanje nadali da ce dici ruku na sebe..

Sta bi uradili, da znate, da se neko iz Vase porodice tako oseca, ili neki prijatelj?

Sta bi radio..prvo bih ga kao dete usmerio da radi prvo na mentalnoj snazi i sklopu..dusevnom miru..a ne na fakultet i na sve sto pozeli

....jednoj meni vrlo vaznoj osobi u zivotu je sutra tacno 5 godina kako je sebi oduzeo zivot....nikad mu nisam oprostila, sto je bio
tolika kukavica i sto nije umeo da se sukobi sa problemom...sto je jedini izbor i resenje video samo u samoubistvu...:(

svako od nas se rodi sa nekim slabim delom na sebi..
pa neko ima angine, neko je nasledio skoliozu, a nekome su u dnk utkane depresije..a da nije hteo..
nikad nisam osudjivala nikoga ko je podigao ruku na sebe..to je momenat kada vise ne vide resenje ispred sebe i kad ostanu bez snage da se bore..
niko ne osudjuje obolele od karcinoma kad im se okonca zivot..ja na suicid gledam na isti nacin..
prosto, zbog sticaja okolnosti i trenutnog stanja njihove bolesti - samo se predaju..
svako od nas dolaskom na svet dobije na poklon zivot, a sa njim i teret problema koje mora da resava usput da bi preziveo..nekome je pakeic laksi, a nekog jednostavno tezina pregazi..

Poslednja izmena:
Bilo bi divno kada bi to bilo tako jednostavno i lepršavo kao u ova dva nezrela komentara.
Samoubistvo je psolednja faza, pretposlednja je aneksioznot ravna nirvani
A pre nje u bili stresovi, sekiracije, nerazumevanja, strepnje, strahovi

Šta ste vi hrabri učinili da pomognete bespomoćnoj osobi?
Znali ste život te osobe i znali ste da ne možete da ga promenite kao ni sopstveni
Slušali ste proverene i neproverene priče i ništa pametno niste činili da pomognete

....ok slazem se, ali zar ne treba pokusati sve, kao sto bolesni od karcinoma pokusaju sve sto se nudi, pa ako ih
bolest pobedi, pobedila je...ali dici ruku na sebe, bez borbe....ne razumem, boli mnogo....i, i dalje milslim da je
to kukavicluk...izabrati samoubistvo bez borbe za bolji i lepsi zivot....

Bilo bi divno kada bi to bilo tako jednostavno i lepršavo kao u ova dva nezrela komentara.

Znali ste život te osobe i znali ste da ne možete da ga promenite kao ni sopstveni
Slušali ste proverene i neproverene priče i ništa pametno niste činili da pomognete

Поседујеш умеће гледања у куглу?

Где си ТИ био, кад већ једини чиниш паметне ствари?

tu samo moze pomoci profesionalna pomoc

a nikako roditelj niti drustvo jer im jednostavno nedostaje "znanje" da bih razumele takvu jednu dusu

i bila je borba afro sve do momenta dok ne podignu ruku i ne prekinu zivot..
njihova borba je od rodjenja..
i nikad se ne zna gde je granica do koje mogu da izdrze..
suicid im nije u glavi samo onog momenta kada ga izvrse, citavog zivota do svog poslednjeg dana se bore sa njim..
i ni malo im nije lakse od onih koji su bolesni od okom vidljivih teskih neizlecivih dijagnoza..

...znala sam za probleme, znala sam da su veliki, ali sam znala da ima i mnogo vecih...
...mislila sam da je jaci, da ce mu neke zivotne vrednosti biti iznad onih koji su njega dotukli...
...bio je suvese slab, a suvise ponosan da se zali, suvise nemocan da ih prihvati kao takve...
...njegovo resenje svih problema je bilo da digne ruku na sebe i okonca to...
...da je zeleo i vise cenio svoj zivot ne bi to uradio..bilo je mnog resenja koje on nije hteo
da prihvati kao varijantu....

suicid im nije u glavi samo onog momenta kada ga izvrse, citavog zivota do svog poslednjeg dana se bore sa njim..
i ni malo im nije lakse od onih koji su bolesni od okom vidljivih teskih neizlecivih dijagnoza..

Tacno tako

..verovatno si u pravu, ali se to onda nije videlo, ili mi nismo umeli da vidimo, pocevsi od njegovih roditelja
do svih nas drugih koji smo ga voleli, i kome ce uvek nedostajati...
..svi se trudimo da razumemo, ali tesko to ide....uvek mislimo da je bio drugih resenja, da nije "smeo" to da
uradi...
..a eto on nam je pokazao da jeste...:(

..verovatno si u pravu, ali se to onda nije videlo, ili mi nismo umeli da vidimo, pocevsi od njegovih roditelja
..svi se trudimo da razumemo, ali tesko to ide....uvek mislimo da je bio drugih resenja, da nije "smeo" to da
uradi...

Najcesce se to ne vidi Afro, tamo gde se vidi, te osobe samo zele da privuku paznju, a na pada im na pamet da to stvarno i urade.

ne mozete da razumete, i to je normalno, jer vas mentalni sklop nije takav, hvala Bogu.

Ali nije vase da ga krivite ili da mu oprastate sto je to uradio...da je on mogao sebi da oprosti, sada bi bio ziv.

Pa koliko god nekima moje rijeci djelovale okrutne, saboubistvo jeste odlika kukavicluka i najlakse je dici ruku na sebe u prvoj prepreci. Ajde donekle da razumijem kad je neko obolio tako da mu je ostalo svega par mjeseci zivota, pa da prekrati sebi muke, ali ubiti se zbog ne znam neuzvracene ljubavi, zbog dugova, zbog problema u porodici, to je samo odraz kukavicluka, nista vise. Kad je covjek zdrav, za svaki problem ima rjesenje, a dizanje ruke na sebe nije rjesavanje problema vec produbljivanje istog.

A konkretnom slucaju, djevojka koja je imala sve osim ljubavi, mislim licno da se radi o djevojci koju su razmazili do te mjere da na prvi prepreku u zivotu ona pomislja na samoubistvo. Po tome bi i ja trebao da se roknem jer su zloupotrebljali u zivotu moja osjecanja i dozivljavao razocarenja, ali cemu to? Zivot je borba, zivot je pun nepravde i fukarluka, zivot nije lijep, vec ruzan i opasan. Lijep je samo dok vam mama i tata citaju bajke da ljepse zaspete, a neki cak nijesu imali ni to. Sto prije tako shvatite zivot, bolje ce te proci.

Ovo sto govorim nije pesimizam, ovo je stanje na terenu oko vas, a vi u takvom stanju treba da se borite. A optimizam nijesu lijepe misli da ce vam nesto pasti sa neba, sa neba moze samo kisa da padne. Optimizam je vjestina savladavanja zivotnih prepreka. Ako se ne borite a mislite "Ma sve ce to biti dobro." vi nijeste optimista, vi ste onda losa osoba, losa za sebe prije svega, a ako ste losi za sebe, ne mozete biti puno bolji prema drugima. I onda slijedi razocarenje u sebe i samoubilacke misli.

Nijesu meni roditelji dzabe uskracivali neke stvari, bili strogi prema meni, to nije dokazivalo da me manje vole, naprotiv, zeljeli su da ocvrsnem jer dobro su oni znali sta me ceka kad pocnem da se osamostaljujem.

A na pitanje sta treba uraditi kada primijetite da neko ima samoubilacke misli? Pa za pocetak ispricati mu ovo sto sam dosad pisao. Ako ista ima u glavu, barem ce razmisliti koliko je on zapravo sebican cim u sebi gaji takve misli.

uradi...

tesko je kad se izgubi neko ko nam u zivotu nesto znaci..
ne treba ga osudjivati zbog predaje..
on je mogao samo dotle..i nije od zivota odustao on..odustala je njegova bolest..

Поседујеш умеће гледања у куглу?

Где си ТИ био, кад већ једини чиниш паметне ствари?

Moj komentar se zasniva na ličnoj priči, izbegao sam samoubistvo snagom volje koja se javila u poslednjem momentu.
Vi nudite prazan izgovor - ne spašaam ja ljude od samoubistva već govorim kroz šta se sve prolazi
Neki put je dovoljno par dana proći kroz ove faze a neki put decenije
Samo zavisi kroz šta je ta osoba prošla
Praznim frazama nema mesta

Pa koliko god nekima moje rijeci djelovale okrutne, saboubistvo jeste odlika kukavicluka i najlakse je dici ruku na sebe u prvoj prepreci. Ajde donekle da razumijem kad je neko obolio tako da mu je ostalo svega par mjeseci zivota, pa da prekrati sebi muke, ali ubiti se zbog ne znam neuzvracene ljubavi, zbog dugova, zbog problema u porodici, to je samo odraz kukavicluka, nista vise. Kad je covjek zdrav, za svaki problem ima rjesenje, a dizanje ruke na sebe nije rjesavanje problema vec produbljivanje istog.

A konkretnom slucaju, djevojka koja je imala sve osim ljubavi, mislim licno da se radi o djevojci koju su razmazili do te mjere da na prvi prepreku u zivotu ona pomislja na samoubistvo. Po tome bi i ja trebao da se roknem jer su zloupotrebljali u zivotu moja osjecanja i dozivljavao razocarenja, ali cemu to? Zivot je borba, zivot je pun nepravde i fukarluka, zivot nije lijep, vec ruzan i opasan. Lijep je samo dok vam mama i tata citaju bajke da ljepse zaspete, a neki cak nijesu imali ni to. Sto prije tako shvatite zivot, bolje ce te proci.

Ovo sto govorim nije pesimizam, ovo je stanje na terenu oko vas, a vi u takvom stanju treba da se borite. A optimizam nijesu lijepe misli da ce vam nesto pasti sa neba, sa neba moze samo kisa da padne. Optimizam je vjestina savladavanja zivotnih prepreka. Ako se ne borite a mislite "Ma sve ce to biti dobro." vi nijeste optimista, vi ste onda losa osoba, losa za sebe prije svega, a ako ste losi za sebe, ne mozete biti puno bolji prema drugima. I onda slijedi razocarenje u sebe i samoubilacke misli.

Nijesu meni roditelji dzabe uskracivali neke stvari, bili strogi prema meni, to nije dokazivalo da me manje vole, naprotiv, zeljeli su da ocvrsnem jer dobro su oni znali sta me ceka kad pocnem da se osamostaljujem.

A na pitanje sta treba uraditi kada primijetite da neko ima samoubilacke misli? Pa za pocetak ispricati mu ovo sto sam dosad pisao. Ako ista ima u glavu, barem ce razmisliti koliko je on zapravo sebican cim u sebi gaji takve misli.

nemas pojma o cemu pises..
niko se ne ubija iz obesti..ljudi se ubijaju zbog bolesti..ne fizike, nego mentalne..
devojka o kojoj pises nije se ubila zbog razmazenosti, vec zbog dijagnoze koju njeni nisu primetili na vreme..

Где сам ја била?
Била сам ноћима уз њу (а имала сам бебу од пар месеци и другу од годину и по), давала сам јој прописане лекове, водили је код лекара, надзирала да ли је попила лекове (јер је све чинила да то избегне), вукла је из кревета, облачила је, обувала, је, кувала јој посебна јела по лекарском рецепту, спремала, постављала, терала је да је једе, потезала везе и везице да је приме у болницу, последњи динар смо стукли на њене лекове и специјалну храну, сате и сате проводила причајући са њом, консултовала се са психолозима, психијатрима...ноћи и ноћи провела седећи са њом плашећи се да ће испунити своју претњу и бацити се са терасе ако ми заспимо....
А она, када смо коначно успели да средимо да је приме у болницу (јер је таквим особама потребна стручна помоћ и двадесетчетворочасовни стручни надзор), она се заиста бацила са терасе...

...И онда се појави неко ко каже:''А шта сте ВИ учинили!!!!''....:dash:

Да му нану нанину...

Moj komentar se zasniva na ličnoj priči, izbegao sam samoubistvo snagom volje koja se javila u poslednjem momentu.
Vi nudite prazan izgovor - ne spašaam ja ljude od samoubistva već govorim kroz šta se sve prolazi
Neki put je dovoljno par dana proći kroz ove faze a neki put decenije
Samo zavisi kroz šta je ta osoba prošla
Praznim frazama nema mesta

Свако до нас спасава себе снагом своје воље у разним животним ситуацијама....али шта си паметно учино да спасеш неког неког другог?
Када већ дајеш за право да нама придикујеш....

nemas pojma o cemu pises..
niko se ne ubija iz obesti..ljudi se ubijaju zbog bolesti..ne fizike, nego mentalne..
devojka o kojoj pises nije se ubila zbog razmazenosti, vec zbog dijagnoze koju njeni nisu primetili na vreme..

Depresija je bolest, ja to znam, jer sam i sam bolovao od iste, zaista sam bolovao. Tako da vrlo dobro znam o cemu pisem.

moj ujak je sebi oduzeo zivot u 55-oj godini zivota, pokusaja je bilo svega 2 kroz godine, prvi pokusaj da sebi oduzme zivot uz pomoc puske njegov brat je tada skocio i oteo pusku zatim je oruzje krio a i municiju!

posle toga je pokusao stim sto je popio pesticid, nasli su ga na vreme u bolnici uspjeli da spase zatim je i pesticid i sve ostala sredstva sakrivano.

cerka mu se fino udala ima i unuce, sin nikad nije rpavio probleme vredan je i radi

prije dvije godine ode ujak po krave i nema ga celo posle podne kontaju sigurno je svratio kod kuma kad je vec padao mrak sin organizuje pola sela da idu da ga traze i sin ga nadje obesio se covek na nekom drvetu noge od zemlje 5 cm!

zasto? nemamo pojma sahranili smo ga i to je to. Takva sredina i takav narod samo je receno ----> takve pameti rodjen

....ok slazem se, ali zar ne treba pokusati sve, kao sto bolesni od karcinoma pokusaju sve sto se nudi, pa ako ih
bolest pobedi, pobedila je...ali dici ruku na sebe, bez borbe....ne razumem, boli mnogo....i, i dalje milslim da je
to kukavicluk...izabrati samoubistvo bez borbe za bolji i lepsi zivot....

Nismo svi istih karakternih osobina.
Nekog saznanje o teškoj bolesti slomi psihički i preda se a neko se trudi da živi sa time.
Samo treba promeniti ugao gledanja - i najzdraviji pa završavaju isto baš kao i onaj sa karcinomom.
Niko ne garantuje ni najzdravijem da će živeti do kraja biološkog života - na hiljade načina ga mogu izgubiti.
Nekim osobama ovo ne treba objašnjavati a nekima mora postupno.

Свако до нас спасава себе снагом своје воље у разним животним ситуацијама....али шта си паметно учино да спасеш неког неког другог?
Када већ дајеш за право да нама придикујеш....

Isto ono pravo koje vi dajete sebi da drugima otežavate, što upravo činite.
Opisujući svoju situaciju samo sam ukazao kroz šta se prolazi a vi ste me spopali.
Život jeste borba ali kad borba postane iluzorna onda se potpisuje kapitulacija.

Sudbina je udesila da upoznam osobu koja mi je rekla "Zahvaljujući tebi ponovo želim da živim"
Jedini je problem što smo oboje i dalje skloni depresijama, za sada naizmeničnim tako da druga strana teši očajniju

Imate li parznu frazu za OČAJ I BEZNADJE?
Tri aspirina i Oče Naš

Skoro sam počela da razmišljam o ovome, jer sam prisustvovala jednom pokušaju samoubistva... na sreću (ili nesreću - da izgovorila sam!) bezuspešnog! Osoba od koje sam pre očekivala da će pobiti ceo svet, nikad mi ni na kraj pameti nije bilo da će se slomiti i to na samom sebi. Ne možemo kriviti nikoga i možemo kriviti sve... al to mu dođe svejedno ko je kriv! Na kraju je (njemu) ispala kriva baba koja ga je skinula sa konopca... totalna ironija!
Nikada mi nije palo na pamet da se ubijem... ne znam, nisam takva osoba. Ili sam možda imala uvek podršku i rešenje za problem.
A kada bi neko iz moje okoline najavio samoubistvo, ili spomenuo, iz istih stopa bih pozvala onaj SOS telefon ili popričala sa nekim psihijatrom jer nisam dovoljno pametna da mogu da procenim da li je to ipak samo fraza ili apel za pomoć....

svi smo mi emotivci i svima nam se dešavalo da nas neko, ili nešto gazi u životu...
ali samo retki dižu ruku na sebe. kukavičluk, psihička oboljenja, depresija... bilo šta može biti povod. a okidač vreme kao današnje.

svima prođe kroz glavu ponekad, pomisli kako više ne može, ne vidi izlaz... ali normalan čovek o tome neće razmišljati, niti tako nešto uraditi.
većina će pokušavati, ako je psihički poremećaj u pitanju sve dok ne bude uspela... mogu da joj cvetaju ruže u životu, ona će to uraditi. i tu nema pomoći, sem u retkim slučajevima kada se uključi lekarski tretman.

Back