princip123
Obećava
- Poruka
- 51
Stalno po internetu vidjam taj izraz " Self Consciousness " koji bi trebalo da oznacava neki neprijatan osecaj kao da preterano razmisljas i preterano si svestan svakog svog pokreta i uopste bilo cega sto uradis. Ili recimo stalno razmisljanje o tome kako te drugi dozivljavaju. To je, kolko vidim, sasvim uobicajen pojam strancima, i sasvim se rutinski upotrebljava. Ali kod nas nigde nisam video neko slicno koriscenje ove reci (bar ne na netu). Na srpskom nisam video da se rec samosvest koristi u ovom kontekstu, vec nesto malo drugacije.
Ponekad kad recimo postanem svestan nekog dela tela, recimo noge, pojavi mi se neki neprijatan osecaj tenzije, golicanja ili sasvim blagog drhtanja i polozaj u kome mi stoji tada noga mi postane neprijatan. I to traje sve dok ne prestanem da mislim na nogu. Ovo me po nekad sprecava da radim tako neke poslove koji bi trebalo da se rutinski obavljaju. Da li je i ovo neka vrsta takve samosvesti?
Kakva je vasa definicija samosvesti?
Ponekad kad recimo postanem svestan nekog dela tela, recimo noge, pojavi mi se neki neprijatan osecaj tenzije, golicanja ili sasvim blagog drhtanja i polozaj u kome mi stoji tada noga mi postane neprijatan. I to traje sve dok ne prestanem da mislim na nogu. Ovo me po nekad sprecava da radim tako neke poslove koji bi trebalo da se rutinski obavljaju. Da li je i ovo neka vrsta takve samosvesti?
Kakva je vasa definicija samosvesti?