Samostalnost

Ebg, curo, rekla si da ti je sin dve godine dolazio svaki dan na kazan i donosio veš na pranje, jer se nema para da se napuni frižider, ceo minimalac ode na kiriju, pa je red da roditelji pomognu. I to si savetovala postavljaču.
Sad odjednom ispada da oni ustvari samo nisu imali vremena za kuvanje :roll:
Msm, iskreno mi je svejedno oko tih vaših kombinacija, ako vam je svima tako odgovaralo, super, ali je zgodan primer da se majke lepo umole da ne prave od svojih odraslih sinova invalide kojima mora neko drugi da skuva, opere, opegla, jao jadni oni, a ko će da im pomogne ako neću ja....Šta sam ovakvih priča čula, i svaki put su glavni akteri mamini prestolonaslednici, nikad ćerke.

Kapiram ja potpuno da roditelje, majku pogotovo, ume da pogodi osamostaljivanje mladunčadi, pa joj prija svako zaduženje gde je ona, eto, svom čedu još neophodna, da on lepo jede, da ne ide izgužvan i flekav, da se ne muči dete....aman, razmislite dobro kome tu ustvari ugađate, sebi ili njemu, i da li je to njemu na korist ili na štetu.
Ne ti, melita, ti si uradila šta si uradila, gotovo sad :D

Ma ti i ja se ama baš nikako ne razumemo. Da, dve godine pre ženidbe se iselio i otišao u podstanare, ali od te dve godine sa sadašnjom ženom je proveo godinu ipo kao podstanar. U početku su bili u nameštenom stanu, snajka je još studirala, naravno da smo im pomagali koliko smo mogli jer je i ćerka u to vreme još bila na faxu. Posle godinu dana su oboje radili i onda smo svi svima gledali da olakšamo koliko smo mogli. I ne samo sinu i snajki smo pomagali, već i ćerki koja nije otišla u podstanare već je bila s'nama do udaje. Ne vidim ništa loše u tome, i meni je moja majka pomagala koliko i kad je mogla, kasnije ja njoj, pa svojoj deci, pa će i oni meni ako nedobog zatreba, a nadam se da neće.
Moj zet je rođen i odrastao u Nemačkoj i od sedamnaeste je samostalan, ali kako i sam kaže, tamo se može, i priznaje da živi ovde da bi to bila sasvim druga priča. Čitam po drugim temama i vidim da je to sasvim u redu da vikendom mladi idu kod roditelja na ručak. Da sam ja i dalje zaposlena sigurno se ne bih cepala na sto strana da svojim mladuncima obezbedim čiste gaće i kuvan ručak. Ali ja sam sad kod kuće i svakako kuvam pa mi nije jasno zašto si se toliko okomila baš na mene k'o da sam ja jedina mama koja svojoj deci pomaže.:confused:

Imam već 30 i još živim sa roditeljima. Konačno sam skupio nešto novca a imam i privremeni posao i želim da počnem sam da živim:) Kako početi,šta treba pripremiti,kolko para treba za pocetak etc. etc.
Koji si kralj, dobrodošo u avanturu :lol:
Al' lepo da uopšte hoćeš da živiš sam.
Nažalost, ovde imaš samo varijantu da živiš ko podstanar, i to najbolje na nekoj turboperiferiji gde te iznajmljivanje kuće košta 50 evra mesečno. Ako imaš platu od 20 hiljada (prosečna srpska, takozvana "solidna plata"), 50 evra na stan, 50 na račune, ostaje ti deset iljada da jedeš. I puno slobodnog vremena. Nije nemoguće ali vrlo brzo izgubi poentu.

Ih brate ja sam se pokupila sa 23 lepo svoje stvari u jedno koferce,pa na voz.Nisam htela previse da razmisljam sta me sve cea,jer sta god to bil resavala sam u hodu.Ziveli smo kao podstanari,od jedne plate placali kiriju,racune,i sto ostane crkavice za hranu.Pojma nemam kako.A od stvari samo dvosed,tv i par tanjira smo imali.I sve mi je to bilo slatko,i tada mi je bilo najlepse,ti pocetci.

Ih brate ja sam se pokupila sa 23 lepo svoje stvari u jedno koferce,pa na voz.Nisam htela previse da razmisljam sta me sve cea,jer sta god to bil resavala sam u hodu.Ziveli smo kao podstanari,od jedne plate placali kiriju,racune,i sto ostane crkavice za hranu.Pojma nemam kako.A od stvari samo dvosed,tv i par tanjira smo imali.I sve mi je to bilo slatko,i tada mi je bilo najlepse,ti pocetci.
Paaaa, sve je to lako bilo, te '58 godine !!!

Koji si kralj, dobrodošo u avanturu :lol:
Al' lepo da uopšte hoćeš da živiš sam.
Nažalost, ovde imaš samo varijantu da živiš ko podstanar, i to najbolje na nekoj turboperiferiji gde te iznajmljivanje kuće košta 50 evra mesečno. Ako imaš platu od 20 hiljada (prosečna srpska, takozvana "solidna plata"), 50 evra na stan, 50 na račune, ostaje ti deset iljada da jedeš. I puno slobodnog vremena. Nije nemoguće ali vrlo brzo izgubi poentu.

baš tako
samo ono turboferija je topola ili neka ruma, crvenka - možda

Ja sam prosla bolje. Dobila sam sve od jastucnice do fena. Digla kredit (jos ga otplacujem) uplatila bratu godinu na studijama, ostalo mi nesto kesa, i preselila se. Doduse, ne kaze se dzabe "fakultet u rukama". Sad imam dovoljno i da zivim sama, da posaljem bratu, a i majci. Ovo vece (tipa ves masina i sl) kupujem 1 po 1, na rate. Bitno mi je da ne trazim nikom nista

Imam već 30 i još živim sa roditeljima. Konačno sam skupio nešto novca a imam i privremeni posao i želim da počnem sam da živim:) Kako početi,šta treba pripremiti,kolko para treba za pocetak etc. etc.

ako nemaš gajbu, spremi jedno 200 evra za kiriju i još toliko za hranu i ostale dažbine...ono što ostane (ako ostane) je za provod i garderobu i ostalo...

Postoje 2 komponente nezavisnosti a to su ekonomska i funkcionalna nezavisnost i mogu samo da kažem da je ekonomsku nezavisnost još i lakše izboksovati. Al to sve zavisi od navika, uslova, planova...

Za početak poseti www.mojkvadrat.rs ili neki sličan sajt za nekretnine i valjda ćeš se već nekako snaći. Kao što vidiš i sam, to sporo ide.

Pazite, imamo rešenje i za ovaj problem-majku zamenimo ženom! :zskace: Znači, do juče nam je majka kuvala, spremala, peglala, prala gaće i ostale elemente garderobe a sada će sve to žena da radi, molim lepo! :zskace: A muškarac će i dalje da legne u svoju omiljenu fotelju, uzme 'ladno Jelen pivce za živce iz frižidera, digne sve 5 uvis i gleda fuZbal sve dok ne zaspi! :zskace: Posle ode malo do kladže da sponzoriše vlasnika kladionice, *ebi ga, i on ima dušu, ženu, decu, kriza je, mora se, a ko će da sponzoriše vlasnike kladionica i lokala u kojima se kladionice nalaze ako neće kladioničari. :zskace:

Ustvari, neće žena baš sve da radi, današnje žene su malo kočoperne, koprcaju se, :zskace: pa kad se žena popišmani i otkaže poslušnost u čišćenju, kuvanju i (po)spremanju, ponovo odeš kod mame, ishvališ je kako ima dobru frizuru i još bolju kecelju, pitaš je "Šta ima se je'?" z:lol: a ona će sva usplahirena što ponovo vidi svog jadnog sinčića od 36 godina da kaže: "Pa sarma sine, LJUBI GA MAJKA!" i usput kad si već tu ćeš da joj daš da ti opere onih 5 para gaća, 4 para čarapa i potkošulju koje žena nije htela da ti opere taj dan i kad sve to zavšiš, vratiš se u svoj stan.

A jesam muški šovinista, a? :per: Što reče Meda-samostalnost u piĆku materinu! :zskace:

A ako ti žena u znak protesta otkaže i seks, ima i za to rešenja-odeš kod dežurne švalerke i rešen problem-molim lepo. Sve se može kad se 'oće-kaže tata nama! :zskace:

Poslednja izmena:
Sta si uopste cekao do tridesete? :roll:

Mozda mu porodica nije iscasena pa nije imao potrebu da se seli.

Moj ujak zivi u potkrovlju sa zenom i dvoje dece, a majka mu je u prizemlju. Zasto bi drugom davao 200 evra za zidove kad ima svoj prostor.

- - - - - - - - - -

y_Untitled.png
.

Sta si uopste cekao do tridesete? :roll:

Mozda mu porodica nije iscasena pa nije imao potrebu da se seli.

Moj ujak zivi u potkrovlju sa zenom i dvoje dece, a majka mu je u prizemlju. Zasto bi drugom davao 200 evra za zidove kad ima svoj prostor.

- - - - - - - - - -

y_Untitled.png
.

Па са тридесет сам имао неку извесност сталног посла и неки штекић,какав такав.А што се тиче породице то није формирано у почетку како треба тако да никад ни није било стабилно. Док је баба била жива сукоби родитеља са њом, од како је она умрла тензије самном првенствено и са братом повремено. Са 15 сам ја први пут хтео од куће тако да није то све од јуче!

п.с. Мени не сметају ни жене које живе са својим родитељима ни жене које су код мужа мада чар ових других има посебну вредност! ;)

Па није ти то осамостаљење кад ти мајка купи стан. Реално осамостаљење је кад сам својим поштено зарађеним парама без кредита или било каквих позајмица, направиш кућу. И да се разумемо, није осамостаљење узимање банкарског кредита за стан зато што је стамбени кредит ропство а прелазак из једног ропства у друго није решење. Такође није осамостаљење ни када одеш из родитељске куће у подстанаре. Престао си да зависиш од родитеља али зависиш од станодавца, није ни то решење. Право осамостаљење је осим власништва над кућом, када радиш за себе и када си власник локала у коме радиш и када не дугујеш ни динар. Све остало није независност него је само различита форма зависности од родитеља, станодавца, послодавца, банке, зеленаша. И да се разумемо деца зависе од родитеља, радници од послодаваца и станодаваца, послодавци од државе, банке и/или зеленаша и ретко ко је стварно независан.

Па није ти то осамостаљење кад ти мајка купи стан. Реално осамостаљење је кад сам својим поштено зарађеним парама без кредита или било каквих позајмица, направиш кућу. И да се разумемо, није осамостаљење узимање банкарског кредита за стан зато што је стамбени кредит ропство а прелазак из једног ропства у друго није решење. Такође није осамостаљење ни када одеш из родитељске куће у подстанаре. Престао си да зависиш од родитеља али зависиш од станодавца, није ни то решење. Право осамостаљење је осим власништва над кућом, када радиш за себе и када си власник локала у коме радиш и када не дугујеш ни динар. Све остало није независност него је само различита форма зависности од родитеља, станодавца, послодавца, банке, зеленаша. И да се разумемо деца зависе од родитеља, радници од послодаваца и станодаваца, послодавци од државе, банке и/или зеленаша и ретко ко је стварно независан.

3 godine sam sam živeo od svog rada

Poslednja izmena:
Па са тридесет сам имао неку извесност сталног посла и неки штекић,какав такав.А што се тиче породице то није формирано у почетку како треба тако да никад ни није било стабилно. Док је баба била жива сукоби родитеља са њом, од како је она умрла тензије самном првенствено и са братом повремено. Са 15 сам ја први пут хтео од куће тако да није то све од јуче!

п.с. Мени не сметају ни жене које живе са својим родитељима ни жене које су код мужа мада чар ових других има посебну вредност! ;)

Ako je takva situacija, selidba je neminovna. Pre ili kasnije, pitanje koliko obe strane imaju zivaca da izdrze.

Back