skawzy
Aktivan član
- Poruka
- 1.787
Dakle kao sto i sam naziv teme glasi. Samostalan programer je ujedno i svoj gazda. Pa jel ima neki samostalan programer? Kako mu ide i da li je moguce opstati sam?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Mislim da je biti potpuno samostalan, tesko, skoro nemoguce izvodljivo, a da bude odrzivo na duge staze. Znam mnoge koji su pokusali, znam cak mnoge koji su se i udruzivali pa osnivali i zapocinjali nesto - ali su propali.
Znam, sa drugse strane, samo jednog kojem je to uspelo, ali covek radi bukvalno 24/7 - nema trunke odmora, i sa 45 godina izgleda kao da ima 70.
Ono sto mi, programeri, treba da shvatimo je da smo mi samo jedna karika u proizvodnji proizvoda.
Kao sto su masinski inzenjeri samo jedna karika u proizvodnji automobila, i sami za sebe bi jako tesko uspeli.
Za dobar softver, onaj koji ce na duze staze da donosi zaradu, potrebna je cela masinerija oko prodaje, marketinga, infrastrukture i podrske - oko mnogo cega gde software developeri ne igraju apsolutno nikakvu ulogu.
Freelancer se ne bi bas mogao definisati kao "svoj" gazda, ali i da ga definisemo tako, i to je sve teze i teze odrzivo.
Evolucija biznisa je takva da u svetu (a polako i u Srbiji), sve je manje malih radnji, i sve vise i vise imamo velike markete, velike firme. Velike trzne centre. Identicno je i sa softverskom industrijom - sve je manje i manje malih igraca - veliki ih potiskuju svojom masinerijom, jer mogu da obezbede za manju cenu kvalitetniji softver i, sto je mnogo vazno, kvalitetniju podrsku. U tom smislu, sve ce manje i manje biti potrebe za freelancer-ima, a tek oni koji zele da budu skroz samostalni, da zive od softvera koji su sami napravili, nemaju cemu da se nadaju.
Ima dosta freelencera koji rade sami, ali oni npr rade preko nekog sajta za nekog. Ali kao sto kazes, nije bas lako da pravis sajtove sam i reklamiras itd.
Ne kažem da je svuda tako. Lično, i dalje imam dilemu da li je trebalo tako da nastavim kao samostalni programer ili ne?
Nemam iskustva kao samostalan freelencer. Koja je tvoja profesija inace?
Ima istine u tome sto frederik kaze, ipak je on prosao nekoliko firme zna kako funkcionise tamo. Mada, svakako da posle ne ispadne e ovaj mi rekao da radim ovo, da radim ono, izgubio sam vreme, ili trebao sam da ga poslusam. Najbolje je da uradis sam kako mislis da treba, ovde mozes dobiti samo neke od informacija i posle da odlucis sam, zato sam ja otvorio temu, da cujem druga misljenja i da imam to na uvid. Ti mozes poceti sam, probas pa vidis i najbolje znas. Mada svakako mislim da ako imas dobro znanje, mozes da uspes ali moras da imas i malo srece.![]()