Samokontrola

Inspirisana razgovorom sa svojim cetvorogodisnjakom. Objasnjavao mi je koliko me voli rukama, sireci ih do neba, pa ih skupio i kaze:"A nekad te volim i ovoliko, kad vices na mene recimo." :lol:
Elem, nisam ja roditelj koji ima problem sa kaznjavanjem, ali me to podstaklo na moje nekadasnje razmisljanje "Ja se nikad necu svadjati pred mojom decom" "Ja nikad necu vikati pred decom" itd... itd...
A vidim sebe danas kako malo malo pa vicem... na muza, na decu... generalno trosim glasne zice sto se kaze zabezveze...

A tako bih volela da sam nirvana flegma tip, koji na deciju dreku ne reaguje, koji se ne nervira ako neko kasni, koji prosto uspeva da iskulira.
Da imam vecu moc samokontrole.

Pa me zanima ako ste vi jedni od tih koji nikad ne podizu ton, koji probleme resavaju mirno, koji nikad ne vicu...
Kako to uspevate?
Sta sebi kazete kad osetite da cete urlikati?

Inspirisana razgovorom sa svojim cetvorogodisnjakom. Objasnjavao mi je koliko me voli rukama, sireci ih do neba, pa ih skupio i kaze:"A nekad te volim i ovoliko, kad vices na mene recimo."[emoji38]Elem, nisam ja roditelj koji ima problem sa kaznjavanjem, ali me to podstaklo na moje nekadasnje razmisljanje "Ja se nikad necu svadjati pred mojom decom" "Ja nikad necu vikati pred decom" itd... itd...
A vidim sebe danas kako malo malo pa vicem... na muza, na decu... generalno trosim glasne zice sto se kaze zabezveze...

A tako bih volela da sam nirvana flegma tip, koji na deciju dreku ne reaguje, koji se ne nervira ako neko kasni, koji prosto uspeva da iskulira.

Pa me zanima ako ste vi jedni od tih koji nikad ne podizu ton, koji probleme resavaju mirno, koji nikad ne vicu...
Kako to uspevate?
Vices na muza?
Jos ako to radis bez razloga, na konju si.

Da li je imate?
Da li je imate oduvek ili ste se naucili istoj?

I kljucno pitanje Kako?

Imam je. Istrenirala sam se maksimalno.
Mada, moram neki ventil da imam, ako se potrefi da se istresem na nekome ko to zasluzuje, to mi je super :mrgreen:
Kako? Pa lepo, ili slegnem ramenima i kazem, a jbg.... Ili se nasmejem a pomislim sve najgrdje. Tako...kako mi naidje :lol:

Može se naučiti...
Pre nego što popizdiš, brojiš u sebi !
Kako brojati kad se deca npr.deru. Posvadjaju se oko gluposti i vriste jedno na drugo... samo se naganjaju... a ja sve lepo Nemoj, ajde ovako, ajde onako, dogovorite se, uzmem im povod svadje... ma idem redom... i na kraju se izderem... i znam da to nije resenje al puknem
Vices na muza?
Jos ako to radis bez razloga, na konju si.
A ne.
Uvek postoji razlog :heart:

Inspirisana razgovorom sa svojim cetvorogodisnjakom. Objasnjavao mi je koliko me voli rukama, sireci ih do neba, pa ih skupio i kaze:"A nekad te volim i ovoliko, kad vices na mene recimo." :lol:
Elem, nisam ja roditelj koji ima problem sa kaznjavanjem, ali me to podstaklo na moje nekadasnje razmisljanje "Ja se nikad necu svadjati pred mojom decom" "Ja nikad necu vikati pred decom" itd... itd...

Kako to uspevate?

...ma opušteno, čile... šiza dolazi sa godinama... to je sasvim normalno...:lol:

Ne mozes da imputiras sebi osobinu koja nije u skladu sa tvojim temepramentnom. Kolericne osobe, koje izrazavaju emocije na svima vidljiv nacin, intenzinvo, kroz dreku i vrisku, tesko da mogu da se prebace na zen stanje licnosti.
Ono sto mozes da uradis je da se sklonis sa bojnog polja tj izbegnes situacije za koje znas da ce te dovesti do eksplozivnih reakcija..kad su deca nervozna i svadljiva-skloni se, kad si ti nervozna i vidis da ce drugi naebati ni krivi ni duzni-opet se skloni. Brojanje do 10 retko pomogne. Vremenom ce takvih situacija biti sve manje tj kako prolaze godine tako ces i ti nauciti da adekvatnije reagujes na njih.
Uostalom, ne vidim nista lose u tome da se ponekad izvicemo, mora negde da se odvrne ventil. :)

...ma opušteno, čile... šiza dolazi sa godinama... to je sasvim normalno...:lol:
:lol: ma super ako tek dolazi... ali ja se pitam zasto nemam vecu samokontrolu... nije me zivot nesto puno samarao, a zivci tanki... sta ce tek kasnije biti... :aha:
Na zavidnom je nivou.
Ucim od malih nogu.
Pravu samokontrolu stices kad ispunis prohteve duse. Tad je samokontrola tvoje prirodno stanje i ne pada ti tesko.
Prrohteve duse?
Prohtevi moje duse su ispunjeni.
Ne mozes da imputiras sebi osobinu koja nije u skladu sa tvojim temepramentnom. Kolericne osobe, koje izrazavaju emocije na svima vidljiv nacin, intenzinvo, kroz dreku i vrisku, tesko da mogu da se prebace na zen stanje licnosti.
Ono sto mozes da uradis je da se sklonis sa bojnog polja tj izbegnes situacije za koje znas da ce te dovesti do eksplozivnih reakcija..kad su deca nervozna i svadljiva-skloni se, kad si ti nervozna i vidis da ce drugi naebati ni krivi ni duzni-opet se skloni. Brojanje do 10 retko pomogne. Vremenom ce takvih situacija biti sve manje tj kako prolaze godine tako ces i ti nauciti da adekvatnije reagujes na njih.
Uostalom, ne vidim nista lose u tome da se ponekad izvicemo, mora negde da se odvrne ventil. :)
Ali problem je kad ne mozes da se sklonis, jer su mali, ne mogu ja da izadjem iz kuce.
Zelim da ih naucim dobrim stvarima, toleranciji, i trudim se... al cesto na kraju prasnem i vicem... i onda se zapitam jbt sto nisam iskulirala?
i to je problem samo sa decom i eventualno muzem... ostale kuliram
Не реагујем само кад нисам присутна.
Zar ne mislis da ce i oni postati tako ishitreni i impulsivni?

- - - - - - - - - -

Ja imam osecaj da ovde na forumu imamo 99% gromada od ljudi. Da nikad niko ne vice i ne dize ton. Da vladaju sa sobom i niko ne moze da ih pomeri.
Ja se npr.naljutim na sebe, kad vrisnem, jer su opet uspeli da me iznerviraju i gurnu preko ivice a sebi sam rekla Budi kul.

Da li je imate?
Da li je imate oduvek ili ste se naucili istoj?

I kljucno pitanje Kako?

...imam, rodjena sam takva, miran sam tip, retko se ljutim, retko se svadjam...ja sam tip "filozofa maze"...skoro, cimerka vrisne na momka a meni u drugoj sobi ispadne neseser iz ruke...nikada je necu razumeti a verovatno ni ona mene...
...umem da poludim ali to se meri jednom na decenijskom nivou i uvek za prekrupne stvari...regularno nisam praskava...

Ali problem je kad ne mozes da se sklonis, jer su mali, ne mogu ja da izadjem iz kuce.
Zelim da ih naucim dobrim stvarima, toleranciji, i trudim se... al cesto na kraju prasnem i vicem... i onda se zapitam jbt sto nisam iskulirala?
i to je problem samo sa decom i eventualno muzem... ostale kuliram

- - - - - - - - - -

Ja imam osecaj da ovde na forumu imamo 99% gromada od ljudi. Da nikad niko ne vice i ne dize ton. Da vladaju sa sobom i niko ne moze da ih pomeri.
Ja se npr.naljutim na sebe, kad vrisnem, jer su opet uspeli da me iznerviraju i gurnu preko ivice a sebi sam rekla Budi kul.

Mislim da se prilicno opterecujes time kako ce deca da reaguju na tvoje vikanje i da li ce u buducnosti osecati posledice istog, osim ako nisi nekontrolisani vikac, u tom slucaju ce jednostavno nauciti da se iskljuce, kada god te uhvati ta faza i efekti vike ce biti minimalni.niti su deca tanusni leptirici kojima sme samo da s epevusi na uvce, niti smo mi sociopate koji verbalno zlostavljaju podmladak.
za muza je vec druga prica, ali da ti ne delim sada savete ovuda :), jedino sto bih ti napisala je - potrudi se da tvoja komuniakcija sa njim bude dvosmerna, a ne jednosmerna ulica. cutace on svakako neko vreme, ali, trazeci tisinu i razumevanje, moze da odmakne dalje od svoje rodjene kuce. osim ako niste slicni tipovi licnosti, onda se, brate mili, derite jedno na drugo do mile volje. znam parove koji tako funckionisu i to je skroz ok, sve dok su oboje u istom modu.

ovo za gromade ne znam sta bih ti rekla, meni vise lici da su forumske zene mahom ebacice keve koije ne dozvoljavaju ama bas nikakav upliv na snazne im licnosti, a muskarci, opet, odlucni, pronicljivi i sposobni da verbalno sprze eventualna podizanja glasa lepse im polovine. :aha:

Slazem se sa ovim stavom.
Ne vicem, dosta mi je visok prag tolerancije mada bih nekad volio da nije tako. Medjutim moj problem je sto sam sklon panici sto isto spada u ovu temu cini mi se.

Зашто мислите да се све своди на вриску и цику.
Самоконтрола је и кад себи не дозволиш коментарисање свега и свачега, што иначе стално радим где год да сам. (погубни утицај вишегодишњег форумашења)

Није живот само кућа, муж и деца - постоје и редови у пошти, банци, градски превоз, ко ради - посао, све и свашта.

ja sam se koncentrisala na konkretna Cickova pitanja, posto je ona postavila temu i napisala da u sustini vice sam na muza i decu.

Zapravo, smatram da je samokontrola neophodnija u javnom zivotu, no unutar rodjene kuce, obzirom na svakodnevni broj situacija u kojima se nadjemo, a koje dovode do nervoze, nestrpljivosti ili zelje da nekom zavezes jendu iza usiju.
Mada, sto najblizi mogu da te isteraju iz pameti, to nijedna baba u redu u posti ne moze.

Poslednja izmena:
ja sam se skoncentrisala na konkretna Cickova pitanja, posto je ona postavila temu i napisala da u sustini vice sam na muza i decu.

Zapravo, smatram da je samokontrola neophodnija u javnom zivotu, no unutar rodjene kuce, obzirom na svakodnevni broj situacija u kojima se nadjemo, a koje dovode do nervoze, nestrpljivosti ili zelje da nekom zavezes jendu iza usiju.
Mada, sto najblizi mogu da te isteraju iz pameti, to nijedna baba u redu u posti ne moze.

У кући је или мир или тотална свађа. Ту нема или-или.

Јавни живот ме много више занима, ту је прави полигон за забаву. :mrgreen:

Back