Samohrani otac sa dva sina živi u sobi sa 3 zida, bez struje, vode, kupatila!

111111

Legenda
Banovan
Poruka
60.291
Maksimilijan Jovanović iz Beograda samohrani je otac koji živi s dva mala sina, Nemanjom (11) i Stefanom (6), između zgrada u porušenom kućerku na Voždovcu i sa zebnjom dočekuje predstojeću zimu u prostoru koji predstavlja praktično sobičak sa ogromnom rupom koja je prekrivena ćebetom!

Od stvari koje poseduju, mogu se nabrojiti samo sitnice i jedan stari dušek na kome najčešće dva mališana provode vreme.

Supruga je Maksimilijana ostavila pre četiri godine i nije se vraćala. Od tada kreće njegova najveća životna bitka – kako izvesti na put dva mala sina. Prvo je sud odlučio da će se on (prema iskazima svedoka i proceni komisije) bolje starati o njima dvojici, a njegovoj bivšoj supruzi naredio je da svaki mesec plaća 4.000 dinara kao pomoć deci. Makso tvrdi da još ni dinar nije uplatila.

- Kako je otišla, nije dolazila da vidi svoju decu. Jednom je samo pozvala i to je to – rekao je Jovanović.

Masimilijan nije od onih što samo kukaju. Svoj život usmerio je ka vaspitanju dece i njihovom koliko-toliko zdravom detinjstvu. Nije dozvolio da ga razvod od žene i nemaština pometu. Nemanju je upisao redovno u školu i za sada je vrlo dobar učenik. Stefan ide u predškolsku na Voždovcu. Svaki dan radi kada su oni u školi. Kaže, posle ne može, jer nema ko o njima da se brine. Sve radi. Prodaje na pijaci, čisti podrume, dvorišta, šta god, samo da zaradi danas za obroke i odeću svojoj deci.

Bez struje, vode, grejanja, kupatila, u sobici od šest metara kvadratnih ova tri junaka preživljavaju svaki dan. I komšije koje im pomažu. Svaki dan im daju vodu, nešto hrane i ćebad.

- Boli nas duša što se ovako pati s decom. Pomažemo koliko možemo, ali to nije rešenje njegovog problema – priča Nebojša Marinković, prvi komšija ova tri junaka.

Od socijalnog centra mesečno dobijaju 7.000 dinara, što je premalo za tročlanu porodicu.

I nije zapustio svoju decu ovaj hrabri čovek. Zamoli komšije da uđu na pola sata u stan samo da okupa svoje sinove. I oni ga puste, jer prepoznaju njegovu muku i dobrotu. Retki su ljudi koji vas pogledom nateraju na suze. A takav je čovek Masimilijan.

U sobi u kojoj žive postoji velika pukotina na zidu, a od vetra ih štiti jedino staro ćebe! Stefan stalno priča kako bi voleo da je mama tu i da bi mu bilo drago da jednog dana ima televizor. Kaže, gledao ga je samo nekoliko puta u školi. Iz novina zna za Partizan. Otac mu je preneo tu ljubav. I neće da bude fudbaler već majstor… I da bi voleo da domaći piše pod svetlom sijalice, a ne sveće…

Pomoć iz škole nije izostala, od Nemanjine učiteljice Anđelke. Ona mu iz svog džepa svaki put plati ekskurziju. Baš pre neki dan su išli u obilazak manastira na Fruškoj Gori, da se mališa ne bi osećao zapostavljeno.

Ovoj porodici je sve potrebno – odeća, obuća, ćebad, jastuci, novac…Ukoliko ste u mogućnosti, njihova adresa je Zlarinska 5A na Voždovcu!

Ukoliko ne možete da ih posetite, možete kontaktirati Miću Babića, blogera i korisnika društvene mreže Tviter, koji je prvi objavio priču o ovoj porodici i koji je u stalnom kontaktu s porodicom Jovanović.

- Ako mislite da možete bilo kako pomoći, kontaktirajte me. Maksimilijan nema otvoren račun, pa me zamolio za bilo kakvu pomoć od drugih ljudi da ide preko mene… Zima je na pragu, a oni imaju samo jednu peć koju ne smeju da lože stalno, jer se plaše da im se ne zapali ono malo doma što imaju – poručuje Bakić.

Njegov broj telefona za sve informacije o porodici i svim pojedinostima je 063/880-75-99, a broj na koji možete uplatiti pomoć u Komercijalnoj banci: 205900101824230203!

http://www.telegraf.rs/vesti/beogra...ivi-u-sobi-sa-3-zida-bez-struje-vode-kupatila

25. Oktobar 2012. 12:07->21:07

STIGLA POMOĆ! Samohrani otac dobija krov nad glavom! (FOTO)

Grad Beograd obezbedio privremeni smeštaj Maksimilijanu Jovanoviću i njegovim sinovima, koji su živeli u jednoj sobi porušenog kućerka na Voždovcu. Za sutra planirano useljenje, a uskoro bi samohrani otac trebalo da dobije i svoju kuću

Opa batoooo...

Gde je dobio kuću? U naselju posečene košutnjačke šume ili posečenog šumarka na belim vodama.
Koliko ljudi nema ni 3 zida...

I onda se oni žale za diskriminaciju :roll:

Maksimilijan-Jovanovi%C4%87-i-sinovi-Nemanja-i-Stefan.jpg

OKONČANA DRAMA: Jovanovići dobili krov nad glavom! (FOTO)
Posle pisanja Telegrafa, Grad Beograd smestio Maksimilijana Jovanovića i njegove sinove, koji su do juče živeli u porušenom kućerku, u privremeni smeštaj u naselju Makiš 2. Ipak, i dalje im je potrebna svaka vrsta pomoći, pošto nemaju gotovo ništa

Porodica Jovanović s Voždovca, koja je do juče živela u porušenom kućerku na Voždovcu bez igde ičega, dobila je privremeni smeštaj u naselju Makiš 2, tako da su najosnovniji problemi Maksimilijana Makse Jovanovića i njegove dvojice sinova rešeni.

Grad Beograd je, nakon jučerašnjeg pisanja Telegrafa i ostalih medija, odlučio da pomogne, tako da su predstavnici Sekretarijata za socijalna pitanja uručili Jovanoviću ključ od stambenog kontejnera u kom će biti smešten u narednom periodu.

Kamion JKP “Gradska čistoća”, koji je došao do Voždovca da bi prevezao stvari Jovanovića, gotovo ništa nije ni imao da prenese, jer je ceo inventar koji se selio u novi dom stao u nekoliko najlon kesa. Po uzimanju ključeva, Jovanović je izjavio da je srećan zato što je rešio najosnovniji problem, a sada će polako sticati sve ostalo. Predstavnici Grada obećali su da će Jovanovići u najskorije vreme dobiti donaciju, kao i najosnovnije stvari koje su potrebne za život – krevete, ormane i ostale potrepštine.

- Sve je bolje od onoga što smo imali do sada. Deca su do juče, kad padne mrak, palila sveću da bi uopšte videli bilo šta unutar tog sobička gde smo živeli. Planiram i dalje da radim na Voždovcu, a ovde da živim. Decu neću ispisivati iz škole, već ću ih svako jutro voditi, neće mi predstavljati problem. Tamo imaju svoje staro društvo, od kog ne bi voleli da se odvoje – navodi Jovanović.

Bez obzira na preseljenje, ovoj porodici je i dalje potrebna svaka vrste pomoći. Nedostaje im novac, ćebad, hrana, grejna tela, mašina za veš i ostale stvari za svakodnevni život.

Ukoliko možete da pomognete, možete kontaktirati sa novinarom i blogerom Mićom Babićem, koji je inicirao celokupnu akciju pomoći porodici Jovanović. Njegov broj telefona za sve informacije u vezi s porodicom je 063/88-07-599, a broj računa na koji možete uplatiti pomoć u Komercijalnoj banci glasi: 205900101824230203!

Podsetimo, Maksimilijan Jovanović je samohrani otac koji je živeo s dvojicom nejakih sinova između zgrada u porušenom kućerku na Voždovcu, a predstojeću zimu, do donašnjeg preseljenja, trebalo je da dočeka u sobičku s ogromnom rupom prekrivenom ćebetom!

Od stvari koje su posedovali, mogle su se nabrojati samo sitnice i jedan stari i pocepani dušek na kome su najčešće dva mališana provodila vreme.

Telegraf će nastaviti da prati porodicu Jovanović, tako da, ukoliko želite da im pomognete, možete to učiniti i preko nas.

Joooooj, bre, kakvi ste ljudi... Pa da li je neko pročitao članak koji je ED linkovao, ili ste samo videli magičnu reč - kuća? :roll: Aj' evo vam sažvakano:

Grad Beograd odazvao se pozivima za pomoć ugroženoj porodici Maksimilijana Jovanovića, a gradonačelnik Dragan Đilas jutros je, posle pisanja Telegrafa i drugih medija, naložio svojim saradnicima da obezbede smeštaj Jovanovićima, saznaje Telegraf.

Kao privremeno rešenje, samohranom ocu i njegovim sinovima Nemanji (11) i Stefanu (6) Grad će, u toku sutrašnjeg dana, obezbediti krov nad glavom u naselju Makiš, u jednoj od mobilnih stambenih jedinica.

Grad Beograd, kako nezvanično saznajemo, planira da u najskorije vreme pokrene akciju i pozove sve one koji mogu da pomognu kako bi se prikupila sredstva, našli izvođači i sagradila kuću za Maksimilijana Jovanovića i njegovu porodicu, na mestu srušenog objekta koji se trenutno nalazi na njegovom placu.

Eto, daće im kontejner za prvo vreme, a onda će da vide ( ne lipši magarče.... ) da skupe donatore da im sagrade nešto na njegovom ličnom placu.
Tako bar piše, a o tome što tu piše i raspravljamo, zar ne?

Umesto sto im je dat smestaj na rapolaganje, tuzilac je trebao da podigne optuznicu protiv majke, zbog neplacanja naknade, a socijalna sluzba da oduzme decu ocu, zbog nesposobnosti da se adekvatno brine za njih.
Deci treba omoguciti smestaj ili u domu ili u hraniteljskoj porodici, cime ce ocu dati vremena da sam zaradi za svoj zivot, i da se sredi.
Ovako se pospesuje i nagradjuje nerad.

Mnogo je lako oduzeti tudju decu, zar ne? Sve super znamo kako i šta treba sa tudjom decom. Ne osećamo njihov bol, ne dotiče nas njihova ljubav prema ocu, prema majci, za kojom, kako piše, pate, pa je baš super da pate i za ocem, šta to koga zabole, bitno da mi znamo šta je za njih dobro :(
Nije sposoban, podstiče se nerad i slično... Pa, lepo piše da čovek radi, koliko i kad ima, imaju za obroke, bar tako piše. Inače, posla kol'ko oćeš, biju bre ko neće da radi, pa stvarno ovog čoveka na krst treba razapeti :roll:
Majku treba pritisnuti da plati ono što duguje, ali ne treba mešati tu priču sa pričom o ocu koji ih hrani kako zna i ume.
Oduzeti, dati u hraniteljsku ( inače, svi hranitelji poludeše za Cigančićima, ma samo se za njih otimaju ) porodicu, ma bolje je i u domu, nego sa ocem. Najbolje je i medjusobno ih razdvojiti, šta ima samo da pate za mamom i tatom, i jedan za drugim treba da pate...

Oduzeti, oduzeti, oduzeti... kao da su vam vrane mozak popile. Ako roditelj nije zlostavljač, u svakakvim uslovima je detetu bolje sa roditeljem, ebli vas hranitelji, domovi i ostalo :besan2:

Mnogo je lako oduzeti tudju decu, zar ne? Sve super znamo kako i šta treba sa tudjom decom. Ne osećamo njihov bol, ne dotiče nas njihova ljubav prema ocu, prema majci, za kojom, kako piše, pate, pa je baš super da pate i za ocem, šta to koga zabole, bitno da mi znamo šta je za njih dobro :(
Nije sposoban, podstiče se nerad i slično... Pa, lepo piše da čovek radi, koliko i kad ima, imaju za obroke, bar tako piše. Inače, posla kol'ko oćeš, biju bre ko neće da radi, pa stvarno ovog čoveka na krst treba razapeti :roll:
Majku treba pritisnuti da plati ono što duguje, ali ne treba mešati tu priču sa pričom o ocu koji ih hrani kako zna i ume.
Oduzeti, dati u hraniteljsku ( inače, svi hranitelji poludeše za Cigančićima, ma samo se za njih otimaju ) porodicu, ma bolje je i u domu, nego sa ocem. Najbolje je i medjusobno ih razdvojiti, šta ima samo da pate za mamom i tatom, i jedan za drugim treba da pate...

Oduzeti, oduzeti, oduzeti... kao da su vam vrane mozak popile. Ako roditelj nije zlostavljač, u svakakvim uslovima je detetu bolje sa roditeljem, ebli vas hranitelji, domovi i ostalo :besan2:

Drzava je DUZNA da obezbedi najbolje uslove za razvoj DECE...........A to NE ZNACI, da je potrebno da tolerise nekoga ko se ociglendo o njima NE BRINE kako treba.
U pitanju je buducnost dece, a ona uz ovako nesposobnog oca nije svetla.
Svaka druga prica je samo glupo patetisanje...........

Drzava je DUZNA da obezbedi najbolje uslove za razvoj DECE...........A to NE ZNACI, da je potrebno da tolerise nekoga ko se ociglendo o njima NE BRINE kako treba.
U pitanju je buducnost dece, a ona uz ovako nesposobnog oca nije svetla.
Svaka druga prica je samo glupo patetisanje...........

Država je dužna da te odere za porez, sve ostalo je mrtvo slovo na papiru. Na žalost.

Vidiš, ja tumačim jedno, a ti drugo? Nebriga o deci i siromaštvo su različiti pojmovi. Deca idu u školu, tj. predškolsko. Mali je dobar djak. Provodi vreme sa njima, zaradjuje da ih prehrani, ne želi da ih prepusti ulici jer nema ko da ih čuva. Gde je tu nebriga.
Nije briga samo zaraditi.

Na kraju, ni ti ni ja ne znamo kako on brine o njima. A zaraditi je teško, jako teško, čak i školovanim ljudima, a kamoli neukim Romima.

Glupo patetisanje? A da ne bude glupo patetisanje, oduzmi decu od oca :confused: Prepusti ih državi, koja je dužna :confused:
Da... ima raznih stavova i mišljenja, a neka od njih nikada neću moći da razumem.
A pogotovo ove stavove gde vidim da se zapeni na sam pomen reči - kuća...

Država je dužna da te odere za porez, sve ostalo je mrtvo slovo na papiru. Na žalost.

Vidiš, ja tumačim jedno, a ti drugo? Nebriga o deci i siromaštvo su različiti pojmovi. Deca idu u školu, tj. predškolsko. Mali je dobar djak. Provodi vreme sa njima, zaradjuje da ih prehrani, ne želi da ih prepusti ulici jer nema ko da ih čuva. Gde je tu nebriga.
Nije briga samo zaraditi.

Na kraju, ni ti ni ja ne znamo kako on brine o njima. A zaraditi je teško, jako teško, čak i školovanim ljudima, a kamoli neukim Romima.

Glupo patetisanje? A da ne bude glupo patetisanje, oduzmi decu od oca :confused: Prepusti ih državi, koja je dužna :confused:
Da... ima raznih stavova i mišljenja, a neka od njih nikada neću moći da razumem.
A pogotovo ove stavove gde vidim da se zapeni na sam pomen reči - kuća...

Alo bre.........Pusti ljubav, pusti sve ostalo.
Lepo u tekstu kaze, KAD su oni u skoli onda on moze da ide da radi.
Znaci, on jednostavno NE MOZE da im obezbedi bolje.....Aloooooooooooo
INTERES JE DECE da odu od takvog oca..............
Te druge price okaci macku o rep........
Je li bolje da budu u domu, gde ce imati krevet, hranu, odecu i moci da se mnogo vise posvete svom obrazovanju, ili je bolje da budu uz oca koji zaradi 1000-2000 mesecno?
Ser.em se ja na njeogvu ocinsku figuru koja zaradi 2000 mesecno..............Pa od vrata do vrata da ide po dva sata dnevno i pita ima li nesto da se uradi zaradice bar 5 puta vise........

Alo bre.........Pusti ljubav, pusti sve ostalo.
Lepo u tekstu kaze, KAD su oni u skoli onda on moze da ide da radi.
Znaci, on jednostavno NE MOZE da im obezbedi bolje.....Aloooooooooooo
INTERES JE DECE da odu od takvog oca..............
Te druge price okaci macku o rep........
Je li bolje da budu u domu, gde ce imati krevet, hranu, odecu i moci da se mnogo vise posvete svom obrazovanju, ili je bolje da budu uz oca koji zaradi 1000-2000 mesecno?
Ser.em se ja na njeogvu ocinsku figuru koja zaradi 2000 mesecno..............Pa od vrata do vrata da ide po dva sata dnevno i pita ima li nesto da se uradi zaradice bar 5 puta vise........

Da li to ti i ja pričamo telefonom, a veza loša? Alo, alo...

Vidi, ti to vidiš na jedan način, ja na drugi. Interes dece... rastegljivo i klizav teren. Pusti ljubav, baci ih u dom, da imaju krevet i ručak, i da postanu mangupi i džeparoši jednog dana ,u najmanju ruku.
Vidi, taj otac BRINE o toj deci, kako može, kako ume. Boji su oni koji skupljaju sekundarne sirovine i nemaju pojma gde su im deca?
U domu će bolje moći da se posvete obrazovanju??? Gde ti živiš? Koliko ti znaš o takvim ustanovama i hraniteljskim porodicama uopšte? Horor je to, horor, gori od te 2 000 mesečno.
Da je toj deci dobro - nije. Da bi im bilo bolje u domu - nebi! I ja znam, jako dobro znam o čemu pričam.
A veliki je problem, kako rekoh malopre, što svi sve znamo, svi smo političari, selektori i vaspitači tudje dece.
LAKO JE ODUZETI TUDJE DETE OD NJEGOVIH RODITELJA. Niti je to dete naše, niti smo mi ti roditelji.
O jednom ne mislimo - svakome od nas, u današnje vreme u današnjem društvu, može da se desi da ostanemo na ulici, bez igde ičega. I da nam neki dobročinitelji, iz najboljih namera, oduzimaju decu u njihovom interesu.
Sreća, pa ovu decu niko nije oduzeo, kao što nije ni trebalo.

Da li to ti i ja pričamo telefonom, a veza loša? Alo, alo...

Vidi, ti to vidiš na jedan način, ja na drugi. Interes dece... rastegljivo i klizav teren. Pusti ljubav, baci ih u dom, da imaju krevet i ručak, i da postanu mangupi i džeparoši jednog dana ,u najmanju ruku.
Vidi, taj otac BRINE o toj deci, kako može, kako ume. Boji su oni koji skupljaju sekundarne sirovine i nemaju pojma gde su im deca?
U domu će bolje moći da se posvete obrazovanju??? Gde ti živiš? Koliko ti znaš o takvim ustanovama i hraniteljskim porodicama uopšte? Horor je to, horor, gori od te 2 000 mesečno.
Da je toj deci dobro - nije. Da bi im bilo bolje u domu - nebi! I ja znam, jako dobro znam o čemu pričam.
A veliki je problem, kako rekoh malopre, što svi sve znamo, svi smo političari, selektori i vaspitači tudje dece.
LAKO JE ODUZETI TUDJE DETE OD NJEGOVIH RODITELJA. Niti je to dete naše, niti smo mi ti roditelji.
O jednom ne mislimo - svakome od nas, u današnje vreme u današnjem društvu, može da se desi da ostanemo na ulici, bez igde ičega. I da nam neki dobročinitelji, iz najboljih namera, oduzimaju decu u njihovom interesu.
Sreća, pa ovu decu niko nije oduzeo, kao što nije ni trebalo.

Alo bre...Ako se meni nekada desi da ostanem na ulici na taj nacin i budem toliko nesposoban da mesecno zaradim 1000-2000 dinara,ja bih sam dao decu u dom...............
Ocigledno ti o tome nemas pojma.........

Alo bre...Ako se meni nekada desi da ostanem na ulici na taj nacin i budem toliko nesposoban da mesecno zaradim 1000-2000 dinara,ja bih sam dao decu u dom...............
Ocigledno ti o tome nemas pojma.........

Bez alo bre... ti sa svojom decom apsolutno radi šta hoćeš. I u dom ih daj, ako smatraš da tako treba. Naravno, hipotetički govoreći. A tudja deca ipak nisu tvoja deca i tu se zatvara svaka mogućnost tvog delovanja u tom smislu.
A za ovo drugo... mnogo ti znaš o čemu ja imam pojma... :roll:

Back