Samohrane majke

E, Patak, pričaš napamet, pa to onima koji su te stvari doživeli i žive ih u najboljem slučaju deluje smešno, a pošto pretpostavljam da ti inicijalna namera nije bila da nas animiraš-nastavi da jedeš žirove...

koga interesuju drugi?
uvek su ocekivanja problem, a realno, niko nije duzan da bilo sta podrzi ili odobrava.
da li je ohrabrenje i podrska neophodna, nisam sigurna, niko ne zeli da posle ,a ko nesto krene naopako, bude osudjen , u smislu, ti si mi tako rekao-rekla...
cesto roditelji deci, narocito majke , "cuvaju" brak , iz potpuno sebicnih razloga, ali razumljivih.
odgovornost, stid , krivica, toliko emocija s kojima se treba izboriti.
a materijalna, tj. finansijska podrska, nije stvar koju otac zeli ili ne zeli da da, vec je to zakonska obaveza, i svaka zena treba i ima pravo da je iskoristi.

fenix15bird:
E, Patak, pričaš napamet, pa to onima koji su te stvari doživeli i žive ih u najboljem slučaju deluje smešno, a pošto pretpostavljam da ti inicijalna namera nije bila da nas animiraš-nastavi da jedeš žirove...

Kamo sreće da je ispoštovana želja autora teme i nataše, pa da ovo bude tema koja nije ispoljavanje frustracija....već nadahnuće.
Ovako vi ste usmrdeli temu , ja sam samo to glasno izgovorio....

Tuzni_patak:
Kamo sreće da je ispoštovana želja autora teme i nataše, pa da ovo bude tema koja nije ispoljavanje frustracija....već nadahnuće.
Ovako vi ste usmrdeli temu , ja sam samo to glasno izgovorio....
Pročitaj temu još jednom. A posle slobodno nastavi da smrdiš-na nekom drugom mestu...Pošto, evidentno, nisi razumeo, da ti pojasnim TRAŽILA je da čuje tj. pročita, iskustva onih koji su ili su bili u toj situaciji.

Hellen:
С друге стране, бити самохрана мајка не значи бити мајка-жртва-своје-деце. И самохране мајке су људи као и сви остали и имају право ''да проживе'' као и други људи. Више нису обавезне да удовољавају чаршији тако што ће се приказивати као мајке-хероине које су потпуно поништиле себе зарад жртвовања на олтару мајчинства.

Ovo je ok..

Ja nisam samohrana majka, ali juche mi je na poslu bila jedna. Radim u Agenciji za posredovanje pri zaposhljavanju pa je zena doshla da trazi posao. Od muza je otishla sa dvoje shkolske djece zato shto je bio nasilan. Poshto je doshla u drugi grad, mora da iznajmljuje stan za 50 eura. Ima zavrshenu osnovnu shkolu, shto joj definitivno ne daje nikakvu alternativu u smislu zaposlenja. Kaze da joj nije problem raditi i radi ljeti kad ima vishe poljskih i kucnih radova, ali zimi je niko ne treba i ne zna kako da izdrzi. Muz, naravno ne placa alimentaciju, a djeci treba obezbijediti minimum. Skoro je morala tri dana otici od kuce da bi zaradila 40 eura, shto je djeci teshko palo, ali su bili sretni kada je platila stanarinu. Juche je prepjeshachila 20 km da bi doshla traziti posao. Imala je dovoljno za hranu, ali je ostavila djeci novac za hljeb.
Ovo je zaista tezak sluchaj, a vjerujem da ih ima dosta. Smatram da je, bez obzira na ekonomski polozaj samohranog roditelja dosta teshko bez pomoci drugog roditelja pruziti djeci sve shto im je potrebno. Roditeljima koji to uspjevaju mogu samo da se divim.

Koliko je socijalna plata , kad nemaš zaposlenje?
I kako se to ostvaruje kad žena dodje iz drugog grada i ne može da se prijavi.
A što ne može?
Pa zato što za 50e neće niko da joj daje i ugovor o stanu i eventualno navrne poreske obveznike (mad trenutno ne postoji ta mogućnost).
Znači ne može da se prijavi recimo u BG , a mislim da joj za bilo kakvu nadoknadu od socijalnog treba to.
A i ne znam kolika je inače mesečna plata za one koji ne rade , a nemaju prihode.....

Tuzni_patak:
Koliko je socijalna plata , kad nemaš zaposlenje?
I kako se to ostvaruje kad žena dodje iz drugog grada i ne može da se prijavi.
A što ne može?
Pa zato što za 50e neće niko da joj daje i ugovor o stanu i eventualno navrne poreske obveznike (mad trenutno ne postoji ta mogućnost).
Znači ne može da se prijavi recimo u BG , a mislim da joj za bilo kakvu nadoknadu od socijalnog treba to.
A i ne znam kolika je inače mesečna plata za one koji ne rade , a nemaju prihode.....

patak druže
mislim da je bolje da ne znaš
mada zabrinjavaš me opasno

Ja ne znam kako bi moja mama uspela da me odgaji da se nije vratila kod svojih roditelja. U samoj stvari, imala je bezrezervnu podršku svog brata dok su je majka i sestre osuđivali. Baba nije htela da je primi kući kada me rodila, ali da nije bilo ujaka bile bismo na ulici. On me (pored mame) gajio, školovao, vaspitavao i bilo mi je divno uz njega. Mama je za to vreme radila, jurila kući da se pokaže i dokaže svojim roditeljima da ne gube više poverenje u nju, jer babi je najvažnije bilo šta će ko da kaže. Ne retko sam iz babinih usta čula reč " kopile", kada nisam htela nešto da uradim po njenom. Mama je preko toga prelazila i išla linijom - dala mi je krov nad glavom,pa šta da radim nek me urniše sada. Međutim ujak je do kraja ostajao uz nas, užasno se svađao sa babom kada je čuo kakav mi je naziv uputila ( sreća te ja nisam ni znala šta je to ), govorio joj kako su svi oni njena deca pa zar je moguće da joj je stalo šta ko priča a ne sreća njene dece i unučića? Majka je samo ćutala i trpela iživljavanje svoje majke,pokušavala je mnogo puta da me zaštiti od nje, ali ja sam znala da je baba jako teška žena pa me užasavalo da ugledam majku koja plače zbog njenih uvreda. Nikad joj nije bila dovoljno dobra. Ne znam šta da kažem, ali mama je dosta ispaštala pored svoje majke.
Kada sam razmišljala o tome stavljajući se u njenu situaciju, mislim da bih bila mnogo jača i srčanija. Nas dve smo jako različite, mnogo sam temperamentnija od nje i umnogome sam jača. Ne bih dozvolila gomilu stvari koje je ona poprilično morala da istrpi, mada, ne znam...lako je sada da pametujem kada su godine prošle...
Bitno je da je ona meni i dalje živa, zdrava i srećna kada joj dođem sa svojom porodicom i kada uzme svoje unuče. Presrećna je i obožava moje dete.Ponaša se onako kako se njena majka nikad nije ponašala prema meni.
Prošla je kroz pakao ali sada, bar pod stare dane trudimo s da joj ulepšamo bar vikende, kada smo zajedno i kada uživa sa nama.

Back