Samohrane majke - negativne strane,odrastanja dece bez oca!

A sta deca tacno trpe u losem braku? Pitam, ne provociram.

najsmesnije mi je kad odrasli misle da svoje gluposti mogu da sakriju od dece a dodatna otezavajuca okolnost je sto deca to shvate na svoj nacin, ne onako kako bi roditelji hteli...ostajati u braku zbog dece je po meni velika greska....najbolje vaspitanje je kad na svojim ponasanjem ucis dete kako treba da se ponasa....ne mozes pricati detetu o stetnosti pusenja ako sam pusis, pricati o zdravoj ishrani ako se i sam tako ne hranis....pricati o kvalitetnom duhovnom zivotu ako zivis u braku u kom si nesrecan i neispunjen...ja i dan danas trpim posledice odrastanja uz depresivnu majku koja nije bila zadovoljna brakom i zivotom i zarekla sam se da moja deca nece to doziveti...oni su mi velika motivacija da se pravilno borim sa zivotom...:)

najsmesnije mi je kad odrasli misle da svoje gluposti mogu da sakriju od dece a dodatna otezavajuca okolnost je sto deca to shvate na svoj nacin, ne onako kako bi roditelji hteli...ostajati u braku zbog dece je po meni velika greska....najbolje vaspitanje je kad na svojim ponasanjem ucis dete kako treba da se ponasa....ne mozes pricati detetu o stetnosti pusenja ako sam pusis, pricati o zdravoj ishrani ako se i sam tako ne hranis....pricati o kvalitetnom duhovnom zivotu ako zivis u braku u kom si nesrecan i neispunjen...ja i dan danas trpim posledice odrastanja uz depresivnu majku koja nije bila zadovoljna brakom i zivotom i zarekla sam se da moja deca nece to doziveti...oni su mi velika motivacija da se pravilno borim sa zivotom...:)

Sutra ce mozda tvoje dete nositi posledice odrastanja bez oca pa ce se zakleti da nikada nece dopustiti da se to njegovom detetu desi i ostajace u losem braku radi njega.
To sto je za tvoju majku ispravno za tebe nije bilo, iste tolike sanse su da i to sto je tebi ispravno sutra tvom detetu ne bude ili si od onih koji misle da su uvek i u svemu samo oni u pravu. Trece nema.

Sutra ce mozda tvoje dete nositi posledice odrastanja bez oca pa ce se zakleti da nikada nece dopustiti da se to njegovom detetu desi i ostajace u losem braku radi njega.
To sto je za tvoju majku ispravno za tebe nije bilo, iste tolike sanse su da i to sto je tebi ispravno sutra tvom detetu ne bude ili si od onih koji misle da su uvek i u svemu samo oni u pravu. Trece nema.

:lol: kod mene se to sigurno nece desiti jer se ja nisam razvela zbog sitnice niti jer volim da se razvedem te se moj bivsi nije pokazao kao pravi otac ni sekunde....niti je tada ulagao truda u njega niti hoce sada....dete voli onoga ko brine o njemu a ne nekoga ko mu je bioloski otac na papiru i nista vise....

:lol: kod mene se to sigurno nece desiti jer se ja nisam razvela zbog sitnice niti jer volim da se razvedem te se moj bivsi nije pokazao kao pravi otac ni sekunde....niti je tada ulagao truda u njega niti hoce sada....dete voli onoga ko brine o njemu a ne nekoga ko mu je bioloski otac na papiru i nista vise....

Pa ni tvoja majka nije ostala u braku zbog sitnice i ona je imala svoje krupne razloge zasto je tu samo sto se tebi tvoji cine krupniji nego njeni isto kao sto ce sutra tvom detetu njegovi razlozi biti krupniji od tvojih.
Sve je to zivot i smesna mi je tvrdnja "moji roditelji su gresili u tome a ja eto necu jer sam drukcija". Nije biti dovoljno drugaciji da bi bio savrsen i to sto se tebi cini danas ispravno i vredno svake pohvale sutra ce tvom detetu mozda biti pogresno i gledace na to kao na kukavicki cin. Ne mozes tvrditi da se tebi nesto nece sigurno desiti jer mozda je i tvoja majka bila ubedjena da ces kad odrastes shvatiti je na pravi nacin i biti joj zahvalna, bas kao sto to danas mislis ti.

to je rekla jedna moja drugarica davno da bi ona ostala u braku zbog dece. njeni su razvedeni. moji su takodje razvedeni, ali ja mislim da je uvek bolji razvod, nego los brak. tako da je to individualno....mozda bukvalno zavisi od plus i minus stavki nekog poteza na, uslovno receno, papiricu.

njena keva se preudala i vise posvetila deci iz drugog braka, moja nije.

to je rekla jedna moja drugarica davno da bi ona ostala u braku zbog dece. njeni su razvedeni. moji su takodje razvedeni, ali ja mislim da je uvek bolji razvod, nego los brak. tako da je to individualno....mozda bukvalno zavisi od plus i minus stavki nekog poteza na, uslovno receno, papiricu.

Pa naravno. I ja bih ostala u losem braku iz svojih razloga i koliko god neko imao razloge za i protiv svakom se njegovi cine najpametniji. Smesno je tvrditi da neko gresi a meni se eto to ne moze desiti. Niko ne gleda tudjim ocima pa ni majka decijim.

Pa naravno. I ja bih ostala u losem braku iz svojih razloga i koliko god neko imao razloge za i protiv svakom se njegovi cine najpametniji. Smesno je tvrditi da neko gresi a meni se eto to ne moze desiti. Niko ne gleda tudjim ocima pa ni majka decijim.

po meni je mnogo teza prica kada jedan roditelj umre dok je dete malo. tada postoji jos veca skolonost idealizaciji tog roditelja. ovako imas mogucnost da sagledas roditelje i shvatis ko su i sta su. iako cesto tu postoje cvike u raznim bojama. najbolje je baratati sa suvim cinjenicama, makar ih bilo i malo. samo da bi se doslo do tog stadijuma ocene i procene mora da se odraste.

:) ma kakvi....dovoljno je da dete ima jednog roditelja koji mu je posvecen na pravi nacin i da ima mirno i stabiln okruzenje....cesto deca koja zive sa oba roditelja nemaju ni jedno od navedenog i to je mnogo gore....

Problem je sto ako ima samo jednog roditelja koji treba da radi i zaradi i da daje svoj maksimum posvecenosti detetu ili deci to je vroma tesko izvodljivo i bez pomoci sa strane prakticno neizvodljivo.

Ipak dete u svakakvim okolnostima moze da izraste u normalnu i stabilnu licnost i isto tako u normalnim okolnostima da izraste u drustveni problem.

pa po meni tu drustvo treba nekako da olaksa tim ljudima tamo gde imaju neki objektivan problem, sto kod nas obicno nema toga, kao sto treba i za ljude koje imaju nekog npr dementnog
znaci neka vrsta podrski mozda vise prakticno da oni mogu da zive, jer valjda je manje vise namesteno po klasicnim porodicama
to je mozda vise stvar da se dosete kako nego mozda koliko kosta, neka organizacija, problem vremena itd, nikakva neka sentimentalnost koliko prakticno
mada valjda ipak tih samohnranih ima dosta da su samo razvedeni, pa drugi roditelj znaci postoji i daje pare
ili mozda da budu grupe gde se ljudi slicnog tipa jadaju jedni drugima poluanonimno, kao alkoholicari anonimno - ne ljutite se :II pa npr
samohrani roditelji anonimno itd
mada to su forumi, ima toga, al mozda drustvo da kontrolise
malo slobodnije razmisljam ako vredja negde izvinite

Problem je sto ako ima samo jednog roditelja koji treba da radi i zaradi i da daje svoj maksimum posvecenosti detetu ili deci to je vroma tesko izvodljivo i bez pomoci sa strane prakticno neizvodljivo.

Ipak dete u svakakvim okolnostima moze da izraste u normalnu i stabilnu licnost i isto tako u normalnim okolnostima da izraste u drustveni problem.

pa oni sto su plemenski organizovani mozda je tu lakse, mada mozda bi ti radije da imas svoju porodicu a manje da si oslonjen na svoje pleme
opet pisem slobodnije, neprecizno

ostati u braku uz coveka koji se ne brine o detetu je mnogo gore jer daje detetu los model ponasanja koji se replicira.
ako se u bilo kojoj narednoj generciji neko dete nadje samo pored takvog nebriznog roditelja (u slucaju razvoda / smrti roditelja koji pruza paznju) odredjene zone mozga deteta se nece razviti kako treba. "los" otac ili majka, svejedno, su izvor problema koji kasnije uticu na teskoce u skoli, na kognitivne sposobnosti, citanje i pisanje, matematicke sposobnosti, na disleksiju i nesigurnost... to je ono sto se zove uticaj spoljasnjih faktora na aktiviranje zona u mozgu. sta se dalje desava? takvo dete moze da radi u programima vezbi mozga sto popravlja donekle situaciju ali ne sasvim.
za razliku od toga, dete koje odrasta samo uz majku koja mu pruza toplinu, paznju i intelektualnu stimulaciju ne da "ima sanse da odraste u normalnu osobu", nego to i jeste princip odrastanja normalne osobe.
sto se kompleksa tice, oni mogu da se razviju u situaciji u kojoj su drustvena ocekivanja takva da ljudi "treba" da ostanu zajedno po svaku cenu, ali svet danas tako ne funkcionise pa dete nema razloga da ih razvija. ako si mislio na edipov kompleks konkretno, on se razvija bez obzira na to da li je otac prisutan ili nije. sa neuroloske tacke gledista, potreban je jedan roditelj za dobar razvoj deteta, a sa psiholoske kompleks moze da se razvije, ali ne mora. odsustvo oca moze da rezultira trazenjem ocinske figure u okolini, tj substitutivnog roditelja. deca su sa te strane mnogo rezilijentnija nego sto prosecan covek moze da zamisli i imaju resurse koji im omogucavaju da premoste takvu vrstu teskoce.
da, studija radjena na pacovima i na ljudima dolazi sa karolinska instituta u okviru instituta za izucavanje mozga u svedskoj.
za informaciju i ako nekog interesuje da procita nesto pametno na ovu temu, objavio ju je doktor kognitivne neuronauke torkel klingberg u knjizi mozak koji uci, a ne neki "strucnjak u novinama".

A sta deca tacno trpe u losem braku? Pitam, ne provociram.

najverovatnije sve od lose atmosfere do zlostavljanja....zavisi sta se podrazumeva pod losim. varijacije na temu su razne. ja nisam najbolji primer, jer moji su se razveli u periodu do kojeg moja svest ne dopire. generalno, ako je broj suncanih sati manji od oblacnih i kisovitih dana treba se preseliti u podrucje sa zdravijom klimom.

znači ja sam ozlojeđena, puna kompleksa, nezadovoljna?
polako
imala sam oca do šeste godine i hebi ga, saobraćajka
jeste me to promenilo na nekom nivou kog do skoro nisam ni bila svesna
ali
taman posla da zbog toga imam problema sa sobom ili sa drugima
srećna sam
nema to veze toliko da li dete ima oba roditelja ili samo jednog
već kako se oni postave
i ta dva mogu da promaše totalno pa da lupaju glavom zašto im je dete ovakvo ili onakvo

Pa ni tvoja majka nije ostala u braku zbog sitnice i ona je imala svoje krupne razloge zasto je tu samo sto se tebi tvoji cine krupniji nego njeni isto kao sto ce sutra tvom detetu njegovi razlozi biti krupniji od tvojih.
Sve je to zivot i smesna mi je tvrdnja "moji roditelji su gresili u tome a ja eto necu jer sam drukcija". Nije biti dovoljno drugaciji da bi bio savrsen i to sto se tebi cini danas ispravno i vredno svake pohvale sutra ce tvom detetu mozda biti pogresno i gledace na to kao na kukavicki cin. Ne mozes tvrditi da se tebi nesto nece sigurno desiti jer mozda je i tvoja majka bila ubedjena da ces kad odrastes shvatiti je na pravi nacin i biti joj zahvalna, bas kao sto to danas mislis ti.

ako je tebi to smesno, tesko da mozemo dalje ozbiljno da diskutujemo, takvo omalovazavanje tesko da te stavlja u ulogu ozbiljnog sagovornika....ali ajde jos jednom da pokusam da objasnim "moj" stav ;), nisam ja neko po poseduje apsolutnu istinu....ono sto smatram za gresku mojih roditelja naravno da cu pokusati da ispravim kod sebe i ja ne budem takva, i naravno da cu se truditi da budem sto bolji roditelj i da cu srazmerno mom shvatanju porodice i zivota tako i uraditi a ne sakriti se u misju rupu i bojati se zivota....a sta ce moje dete da misli je njegovo pravo, ali meni je vazno da je meni savest cista i da sam ja ulozila sve sto sam mogla i kako sam mislila, srazmerno mojim mogucnostima...:)))) pa boga mu, niko nije savrsen....

Poslednja izmena:
ako je tebi to smesno, tesko da mozemo dalje ozbiljno da diskutujemo, takvo omalovazavanje tesko da te stavlja u ulogu ozbiljnog sagovornika....ali ajde jos jednom da pokusam da objasnim "moj" stav ;), nisam ja neko po poseduje apsolutnu istinu....ono sto smatram za gresku mojih roditelja naravno da cu pokusati da ispravim kod sebe i ja ne budem takva, i naravno da cu se truditi da budem sto bolji roditelj i da cu srazmerno mom shvatanju porodice i zivota tako i uraditi a ne sakriti se u misju rupu i bojati se zivota....a sta ce moje dete da misli je njegovo pravo, ali meni je vazno da je meni savest cista i da sam ja ulozila sve sto sam mogla i kako sam mislila, srazmerno mojim mogucnostima...:)))) pa boga mu, niko nije savrsen....

Ja kritikovah tvrdnju napisanu u postu a ti poce sa licnim uvredama, iskreno i ocekivala sam tako.
Sve drugo sto si napisala je blago odstupanje od onoga sto si tvrdila samo par ostova unazad.
Inace, skup besmislica kao i obicno.

Koliko je tebi bitno da ti je savest cista toliko je i tvojoj majci bilo bitno da joj je savest cista i tvoja savest niti je osetljivija niti cistija od savesti drugih majki vec jednostavno samo je tebi bitnija i bliza. I to sto si se razvela pa ponovo udala pa opet rodila je jedna od stvari koje sutra moze da tvoje dete iznese tebi kao osudu ili prigovor i za to su veoam realne sanse isto kao sto ti prebacujes majci njenu depresju i ocuvanje braka.

E sad, u jednom od postova tvrdis da se tebi ne moze desiti tako nesto a vec u sledecem pises kako dete ima pravo misliti sta hoce vazno da je TEBI savest cista. Pobeci od sopstvenih roditelja u sebi, od njihovih gena i onog sto su nam usadili kroz odgoj nemoguce je, jer vidis koliko god ti zivela drugacije postupas isto kao majka jer i njoj su bili bitni NJENI razlozi za ostanak u braku i njena savest.

Dogovori se sa sobom pre nego napises nesto, razmisli malo o svemu, taj stav ja radim ispravno a svi drugi su gresili ili grese ne vodi nikuda.

Ja kritikovah tvrdnju napisanu u postu a ti poce sa licnim uvredama, iskreno i ocekivala sam tako.
Sve drugo sto si napisala je blago odstupanje od onoga sto si tvrdila samo par ostova unazad.
Inace, skup besmislica kao i obicno.

Koliko je tebi bitno da ti je savest cista toliko je i tvojoj majci bilo bitno da joj je savest cista i tvoja savest niti je osetljivija niti cistija od savesti drugih majki vec jednostavno samo je tebi bitnija i bliza. I to sto si se razvela pa ponovo udala pa opet rodila je jedna od stvari koje sutra moze da tvoje dete iznese tebi kao osudu ili prigovor i za to su veoam realne sanse isto kao sto ti prebacujes majci njenu depresju i ocuvanje braka.

E sad, u jednom od postova tvrdis da se tebi ne moze desiti tako nesto a vec u sledecem pises kako dete ima pravo misliti sta hoce vazno da je TEBI savest cista. Pobeci od sopstvenih roditelja u sebi, od njihovih gena i onog sto su nam usadili kroz odgoj nemoguce je, jer vidis koliko god ti zivela drugacije postupas isto kao majka jer i njoj su bili bitni NJENI razlozi za ostanak u braku i njena savest.

Dogovori se sa sobom pre nego napises nesto, razmisli malo o svemu, taj stav ja radim ispravno a svi drugi su gresili ili grese ne vodi nikuda.

uvrede si pocela ti....toliko o tome...

Овакву тему никад не би поставила жена, само неко ко је дубоко озлојеђен чињеницом да жена и без мушкарца
може да има своје дете, а он не може. :confused:
Сигурно да је идеално да дете одраста у здравој породици са оба родитеља, али с обзиром на то да је све мање
психички здравих људи, боље један психички стабилан родитељ, него два психотична.
:klap::klap::klap:
:zag:

Back