Samogradnja vetrogeneratora

Deni_kristo

Zainteresovan član
Poruka
139
Cao. Hocu da napravim vetrenjacu koja ce mi proizvoditi el. energiju za celu kucu, znaci da proizvodi 220V i da ima snage oko 4KW. Zamislio sam to ovako: da iskoritim generator iz agregata, koji proizvodi napon od 220V i snagu 4KW. Dakle, ovaj generator bi pokretao vetar, uz pomoc prenosa. Sada, recite mi da li ce to vetar moci da pokrene generator, da li to vredi praviti i na koju visinu treba da se postavi? Da li je potrebno postaviti i neke akumulatore gde bi se energija mogla sacuvati? Planiram da podignem konstrukciju na 15-20m visine. Hvala!

E to je sjajna ideja. Oduvek sam bio oduševljen takvim načinom štednje energije. Zaista bih voleo da ti pomognem ali ne znam ništa o tome. Znam da je na TV-u bila priča o čoveku iz Vojvodine koji je upravo to uradio i uštedeo oko 80% struje. Odlična ideja u svakom slučaju...

E to je super ideja samo neznam dali je izvodljivo baš tako kako ti hoćeš.Taj agregat u praznom hodu može da okreće i povetarac ali kad se optereti neverujem.Brzina tog agregata bi trebala da bude 1500 ili 3000 o/min Znači toliko mora da se ostvari obrtaja vetrenjače,može i manje ali se onda moraju ugraditi prenosi da se poveća brzina a tada se gubi snaga.Bolje je možda ići na varijantu da se pravi vetrenjača za 12v pa onda ići na pretvarače napona i sa 12V jednosmerne podići na 220 naizmenične

Cao. Hocu da napravim vetrenjacu koja ce mi proizvoditi el. energiju za celu kucu, znaci da proizvodi 220V i da ima snage oko 4KW. Zamislio sam to ovako: da iskoritim generator iz agregata, koji proizvodi napon od 220V i snagu 4KW. Dakle, ovaj generator bi pokretao vetar, uz pomoc prenosa. Sada, recite mi da li ce to vetar moci da pokrene generator, da li to vredi praviti i na koju visinu treba da se postavi? Da li je potrebno postaviti i neke akumulatore gde bi se energija mogla sacuvati? Planiram da podignem konstrukciju na 15-20m visine. Hvala!

Здраво,
погледај
http://www.elektroenergetika.info/Vetrenjaca male snage 0_5KW.pdf

мислим да ти ово може бити корисно за почетак.

Sve je to lepo, a da li si razmišljao gde ćeš sa viškom energije?

tekst sa linka za elektrotehnickog fakul;teta je neozbiljno napisan i treba mu mnogo modifikacija. Za pocetak moras da odredis kakvim si vetrovima izlozen i na kojim su visinama...neka slika kao ova (samo za tvoju lokaciju-predpostavimo da si u srbiji)
http://winddose.com/images/wind resources maps/europe.jpg

npr za slabe vetrove se stavlja veci broj krakova sa vecom povrsinom a za brze vetrove manje krakova sa manjom povrsinom. Za neka podrucija se ne isplati praviti velika ulaganja jer su vetrovi retki i slabi. Ali ako si negde pored dunava mozes super da prodjes :)
Po meni glavna komplikacija je kako resiti sistem prenosa struje sa generatora koji se rotira oko ose stuba vetrenjace na sam stub tj. u elektricnu mrezu koja se ne rotira :) ...Problematicni su ti proracuni i konstruisanje, izvodjenje radova posle nije neki problem.
Slobodno pisi na e-mail, ako mogu da pomognem

Moze da se kupi gotova vetrenjaca i samo je montiras u dvoristu, to je najjednostavnije ali covek je rekao da bih hteo da je napravi. Pored prilagodjavanja vetru koji ti je u dvoristu samo sam rekao da je potencijalni probel i u prenosu elektricne energije sa rotacionog dela vetrenjace u kome je generator na stub vetrenjace koji se ne rotira...to bi moralo nesto po sistemu cetkica u elektro motorima..npr. -ako bi ves hteo sam da pravi.

Prvo idi na sajt HMZ i proveri u tvom kraju koliko imas vetrovitih dana i kojom brzinom duva vetar. Podrzavam tvoju ideju 100%. Moras da znas da tvoju el.ener. nebi trebao da umrezis u kucnu el.mrezu vec da je koristis kao vanjskog nezavisnog dobavljaca na pojedine kucne elemente koji nisu toliko osetljivi na promene koje tvoj sklop neminovno donosi, sto znaci da za svaki uredjaj koji budes umrezio na tvoj sistem moras da ga iskljucis iz "zidne" uticnice i prikopcas na svoj poseban dovod. Moras da racunas na gubitke u odnosu na daljinu tvog sistema. Uredjaje koji imaju elektroniku u sebi (tv,komp...) ako budes duze izlagao varijacijama napona / snage tvojim proizvodom mozes da ostetis ili unistis. Ne odgovaram te od ideje vec ti pokusavam dati savet da ti ne bude preskup uzaludan posao. Sve najbolje.

Poslednja izmena:

Nema od toga ništa jer je to sve malo.
Kad to nije radilo na mojoj Kapi Moračkoj, neće ni na Dunavu.
Struje možeš samo kada dovoljno duva proizvesti možda za jednu sijalicu.
Za 10kW i 50Hz koliko je potrebno za jednu kuću treba više vjetrenjača ili jedna velika.

A to sa transformacijom iz 220 na 12V nema smisla, jer ni jedan aparat ne radi na 12V a obratno je to sve premalo.

Ako si na Dunavi, ovo je interesantnije
http://www.tvojportal.com/index.php/sr/home/nauka/item/13613-energija-talasa.html

Morao bi da ima transformatore i punjače akomulatora jer vetar ne duva jednakim intenzitetom i ne daje stalni napon, zatim bi morao da ima invertore koji bi pretvarali DC u AC nazad na 220V.
Problem je EPS jer moraš da se priključiš na mrežu, imaš dva sata, jedan meri koliko uzimaš a drugi koliko puštaš u mrežu. Onda plaćaš razliku ili je plaćaju oni ako daješ više nego sto trošiš.
Jedan lik iz Novog Bečeja je namestio nešto u stilu dimnjaka sa buradima i nije hteo da se priključi na mrežu. Naterali su ga da poruši sve...... Veći problem ti je država nego da namestiš to ako imaš materijal.

Bolje je možda ići na varijantu da se pravi vetrenjača za 12v pa onda ići na pretvarače napona i sa 12V jednosmerne podići na 220 naizmenične
Nemoguće je preneti 4 kW sa 12 V od vetrenjače do kuće!

Problem je EPS jer moraš da se priključiš na mrežu,
Ne mora da se priključi na mrežu! Štaviše EPS će jedva dočekati da se ne priključi jer mora predatu struju da mu plaća skuplje nego što je sam naplaćuje!

Priključak na mrežu nije obavezan ali će uređaji u kući raditi samo onda kada ima dovoljno vetra. Ukoliko napajanje treba da bude stalno jedina je varijanta da se ipak priključi na električnu mrežu a to znači i odgovarajuće dvosmerno merenje (prijem - predaja) kao i odgovarajući atesti da je oprema bezbedna.

Jedan lik iz Novog Bečeja je namestio nešto u stilu dimnjaka sa buradima i nije hteo da se priključi na mrežu. Naterali su ga da poruši sve...... Veći problem ti je država nego da namestiš to ako imaš materijal.
Možda ga je neko naterao da sve poruš ali to nije bio EPS!
Ako je morao da poruši pre će biti da je nešto bilo građevinski nestabilno pa je pretila opasnost od rušenja i povreda prolaznika (makar to bilo u dvorištu a prolaznici ukućani).

Nemoguće je preneti 4 kW sa 12 V od vetrenjače do kuće!

Ne mora da se priključi na mrežu! Štaviše EPS će jedva dočekati da se ne priključi jer mora predatu struju da mu plaća skuplje nego što je sam naplaćuje!
Mora da se priključi na mrežu, raspitaj se
Priključak na mrežu nije obavezan ali će uređaji u kući raditi samo onda kada ima dovoljno vetra. Ukoliko napajanje treba da bude stalno jedina je varijanta da se ipak priključi na električnu mrežu a to znači i odgovarajuće dvosmerno merenje (prijem - predaja) kao i odgovarajući atesti da je oprema bezbedna
Možda ga je neko naterao da sve poruš ali to nije bio EPS!
Ako je morao da poruši pre će biti da je nešto bilo građevinski nestabilno pa je pretila opasnost od rušenja i povreda prolaznika (makar to bilo u dvorištu a prolaznici ukućani).

Ne upravo ga je EPS naterao da sruši, moj stari zna čoveka. U ovoj banana državi je i to moguće. Ovo za dvosmerno merenje sam ja već napisao gore, umesto što kontriraš bez povoda mogao si da pročitaš šta sam napisao.

U slučaju da hoće svoje samostalno napajanje negde na izolovanom mestu gde nema mreže mora da ima akomulatore i invertore, velik plus bi bile i solarne ploče.

Mora da se priključi na mrežu, raspitaj se
Ne mora da se priključi na mrežu - raspitaj se ti! Radio sam u EPS-u i znam da su takvi potrošači nametnuti ali su EPS-u samo teret!

Ne upravo ga je EPS naterao da sruši, moj stari zna čoveka.
Ne znam ko koga zna ali znam da je to nemoguće! Ili se nisu razumeli ili neko masno laže! Uostalom daj rešenje o rušenju ovamo da ga svi vidimo.

U slučaju da hoće svoje samostalno napajanje negde na izolovanom mestu gde nema mreže mora da ima akomulatore i invertore, velik plus bi bile i solarne ploče.
Šta znači mora? Da to zahteva EPS ili zakon? Ako to znači onda je ta tvrdnja najobičnija glupost!
Bilo gde može imati elektranu samo i jedino na vetar ali će njeni potrošači raditi samo kada duva dovoljno jak vetar. Vetar je napouzdan pa se zato iz tehničkih razloga, preporučuje ugradnja akumulatora i pretvarača (invertora), a mogu se ugraditi i solarne ploče!

Ne mora da se priključi na mrežu - raspitaj se ti! Radio sam u EPS-u i znam da su takvi potrošači nametnuti ali su EPS-u samo teret!

Ne znam ko koga zna ali znam da je to nemoguće! Ili se nisu razumeli ili neko masno laže! Uostalom daj rešenje o rušenju ovamo da ga svi vidimo.

Šta znači mora? Da to zahteva EPS ili zakon? Ako to znači onda je ta tvrdnja najobičnija glupost!
Bilo gde može imati elektranu samo i jedino na vetar ali će njeni potrošači raditi samo kada duva dovoljno jak vetar. Vetar je napouzdan pa se zato iz tehničkih razloga, preporučuje ugradnja akumulatora i pretvarača (invertora), a mogu se ugraditi i solarne ploče!

Kakav si ti ozlojađeni trol NE VERUJEM!!!
Ili si prostak ili se jako dobro pretvaraš (i ti bez invertora). Mogu i ja da napišem da sam radio u EPSU, mogu da napišem i da sam u NASI radio. Na forumu može sve. Nema tu šta da se preporučuju akomulatori, ako čovek hoće pouzdano snabdevanje mora da ih ima.
Svoje frustracije istresaj kod kuće ili na politici, nemoj ovde da mi brecaš ko neka babetina.....

Kada se pokaže da je neka tvrdnja glupost njenom je autoru najlakše da pljuje po drugima.

Time nisi dokazao ništa od tvojih lažnih tvrdnji ali si svakako prikazao sebe.

Izvoli napravi vetrogenerator bez akomulatora pa nam javi kako radi.... idi leči se. Ne mogu da verujem koliko ovde ima ozlojađenih čovečuljaka koji samo čekaju da pljunu na nekog.

To nisu nikakve lažne tvrdnje nego preneto iskustvo, tebi ako se ne sviđa ćuti i smrdi! Vi iz EPS-a (ako si uopšte tamo i radio) ste bastion laži i pljačke!

Da radi može. Da li ima smisla - nema!

Ovde i nije bila reč o smislu. Tvrdio si da EPS zahteva priključenje na mrežu, da zahteva akumulatore i da je naredio rušenje građevinskog objekta. To su gnusne izmišljotine!

Ne izmišljaj, nigde nisam tvrdio da EPS zahteva akomulatore :hahaha:
Ti si jedna gnusna izmišljotina :D
Evo priznajem možda i nisam upravu ALI NEKA SE SVAKO PRVO RASPITA U VEZI PRIKLJUČIVANJA PRE NEGO ŠTO REŠI DA PRAVI jer ja ovo nisam izmislio. Čoveku su došli iz EPS-a sa pandurima.

Ne izmišljaj, nigde nisam tvrdio da EPS zahteva akomulatore :hahaha:
Znači ovo nisi ti pisao?
Morao bi da ima transformatore i punjače akomulatora jer vetar ne duva jednakim intenzitetom i ne daje stalni napon, zatim bi morao da ima invertore koji bi pretvarali DC u AC nazad na 220V.
Problem je EPS jer moraš da se priključiš na mrežu,

Evo priznajem možda i nisam upravu ALI NEKA SE SVAKO PRVO RASPITA U VEZI PRIKLJUČIVANJA PRE NEGO ŠTO REŠI DA PRAVI jer ja ovo nisam izmislio. Čoveku su došli iz EPS-a sa pandurima.
Ko god ima pojma o ustrojstvu države zna da EPS nema veze sa takvim rušenjem. Radnici EPS-a službeno ne mogu učestvovati ni u kakvom rušenju.

U EPS-u treba da se raspita samo onaj ko želi da se priključi na mrežu. Ko ne želi - ne mora!

Back