Samoća povećava rizik od smrti

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
401.000
Najgora stvar koju možete učiniti kada dođete u starije godine je da se društveno izolujete. Usamljenost može biti štetna za emocionalno, mentalno i psihičko, ali i za fizičko zdravlje.Usamljenost u starosti zapravo može povećati rizik od smrti za neverovatnih 26 odsto.

Usamljenost nas može učiniti sklonijim anksioznosti, depresiji i samoubilačkim mislima. U pogledu fizičkog zdravlja, usamljenost može predstavljati povećan rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, kao i veći rizik od kognitivnog pada i demencije.Socijalna i društvena izolacija i usamljenost su, takođe, povezani sa većim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Razlika između zdrave samoće i hronične usamljenosti se obično događa kada se fokusiramo na svoj osećaj nepovezanosti sa drugima ili kada patimo od gubitka međuljudskih kontakata.Neki ljudi možda nisu svesni te promene, ali njihova tela i umovi će pokazivati negativne efekte usamljenosti. Ključni pokazatelji da usamljenost postaje veći problem su osećanje usamljenosti i u blizini drugih ljudi, čest osećaj umora, znaci depresije, razvijanje zavisnosti, suicidne misli.

usamljenost-freepik.jpg

Iako različite starosne grupe imaju različite uzročnike koji doprinose njihovoj usamljenosti, uobičajen je osećaj da ne rade iste stvari koje rade drugi ljudi u njihovim godinama.Da li će se pojedinac osetiti usamljeno ili ne, zavisi od karakteristika ličnosti, ali i njegove sposobnosti da izvrši ili ispuni norme ponašanja i ciljeve karakteristične za svoju starosnu grupu, kažu istraživači.U srednjim godinama osećamo se usamljeno ako nemamo decu,
dok svi oko nas imaju, a u starijim godinama, ako nemamo porodicu i partnera ili nekog da brine o nama.link

Najgora stvar koju možete učiniti kada dođete u starije godine je da se društveno izolujete. Usamljenost može biti štetna za emocionalno, mentalno i psihičko, ali i za fizičko zdravlje.Usamljenost u starosti zapravo može povećati rizik od smrti za neverovatnih 26 odsto.

Usamljenost nas može učiniti sklonijim anksioznosti, depresiji i samoubilačkim mislima. U pogledu fizičkog zdravlja, usamljenost može predstavljati povećan rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, kao i veći rizik od kognitivnog pada i demencije.Socijalna i društvena izolacija i usamljenost su, takođe, povezani sa većim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Razlika između zdrave samoće i hronične usamljenosti se obično događa kada se fokusiramo na svoj osećaj nepovezanosti sa drugima ili kada patimo od gubitka međuljudskih kontakata.Neki ljudi možda nisu svesni te promene, ali njihova tela i umovi će pokazivati negativne efekte usamljenosti. Ključni pokazatelji da usamljenost postaje veći problem su osećanje usamljenosti i u blizini drugih ljudi, čest osećaj umora, znaci depresije, razvijanje zavisnosti, suicidne misli.
kako za koga.Ma TV-u sam video mnogo nasih starih,koji su duze vreme sami,pa zive dugo.Medjutim oni ne sede u kuci i razmisljaju,vec rade oko kuce onoliko koliko mogu.I to ih odrzava u zivotu.Jeste samoca zlo,ali se da izvuci iz toga.Sta da kjazemo za one koji umru u 50-oj-60=oj godini zivota,a puna avlija naroda.Mislim da ljudi na selu mnogo bolje podnose to nego u gradu.

Nije to do samoće već do osobe i navodno činjenice da joj neko treba. Niko od nas nije učen da bude dovoljan sam sebi i kako da savlada samog sebe, te čovek utehu traži u drugim ljudima, materijalnim stvarima, drogama, alkoholima, ku*vama itd. Kad ostane bez ti stvari "koje mu trebaju", čovek umire iznutra. Strong one survie. Hell yea.

Jos od vremena Adama i Eve covek je predodredjen da zivi u dvoje..Ako je sam s vremenom otpisuje neke aktivnosti i na kraju zivi sasvim sam...onda se javi zelja za hranom, manje druzenja i fizickih aktivnosti , demencija ..sve same cin jenice koje ubrzavaju kraj..Neki misle da mogu ziveti bez zene ..istina mogu no dokle..

Jos od vremena Adama i Eve covek je predodredjen da zivi u dvoje..Ako je sam s vremenom otpisuje neke aktivnosti i na kraju zivi sasvim sam...onda se javi zelja za hranom, manje druzenja i fizickih aktivnosti , demencija ..sve same cin jenice koje ubrzavaju kraj..Neki misle da mogu ziveti bez zene ..istina mogu no dokle..
Kako predodređen, ko je to predodredio, koji adam i eva?

Back