Da, koliko sam razumeo, salutogeneza predstavlja proces kojim ostajemo zdravi. Zbog toga mi nije bilo jasno uplitanje stigmatizacije, pa nisam znao šta bih tu kometarisao. Osim ako to na neki način nije povezano sa sve češćom zamerkom da lekari leče bolest, a ne pacijenta. I naravno, bave se sprečavanjem simptoma, a ne traženjem uzroka..
Ali, bez obzira na to što je salutogeneza relativno nov pojam, verujem da njene principe otkrivamo hiljadama godina. Dakle, otkrivanje dva procesa ide uporedo - salutogeneze i patogeneze. Mislim da jedan nije zastupljen na uštrb drugog, ali da se rezultati očigledno više vide kad nekoga izlečimo u odnosu na onoga ko se nije ni razboleo.
Odavno smo otkrili da je higijena jedan od uslova da ostanemo zdravi, otkrivamo kako da se hranimo, šta treba da radimo, šta ne treba da radimo. Ti postupci valjda dovode do veće mogućnosti za zdrav život.
Mada, kao što u prethodnom komentaru rekoh, svaki da saznamo da nešto što je do tada smatrano zdravim, zapravo po novim istraživanjima šteti. Zato je sve to što smo otkrili prilično nesigurno, pa nam ostaje sigurica u vidu zamene delova ili njihove reparacije.
Da pojednostavim, imaš nov automobil i krećeš njime na put oko sveta. Za razliku od ljudskog organizma, automobil je daleko prostiji mehanizam i uz to je ljudskom rukom napravljen, znači tačno se zna šta je šta, od čega je šta, kako funkcioniše i kako ga treba održavati.
Ali ipak, bez obzira na sve preporuke za održavanje, nikad ne moćeš da znaš da li je neki deo loše ugrađen, da li je falično napravljen, da li se neka žičica negde presavila i počela da šmercuje. Misim teoretski možeš da znaš, ali, kao što rekoh nemamo mi to znanje i tehnologiju, naročito ako treba da imamo uvid u ispravnost ljudskog mehanizma.
I onda ti tako voziš, a negde u Mongoliji ti stane automobil. Zoveš majstora iz Ulan Batora, on dođe, detektuje kvar (postavka dijagnoze kao kod lekara), pokuša da pronađe uzrok kvara (patogeneza), ustanovi šta je trebalo raditi da se kvar ne dogodi (salutogeneza), ali ti ipak na kraju zameni deo, pošto je to jedino što preostaje. Ako majstor dobro stoji sa patogenezeom i salutogenezom, otkriće ti kako da voziš da ti se to ponovo ne desi, a ako ne - onda teraj tako do sledeće zamene.
Isto je i u zdravstvu. ovo o čemu govoriš postoji hiljadama godina i razvija se. Razvija se usklađenom brzinom sa razvojem nauke.
Misim ovo sve što napisah važi pod uslovom da sam shvatio temu i pojam salutogeneze.
Teško ćemo otkriti način da budemo zdravi, to fizika i hemija ne dozvoljavaju. Jedini način je da zaustavimo sve procese u organizmu.