Šala

Valeria

Elita
Poruka
20.300
Šala je poput začina našoj svakodnevnoj komunikaciji.. i prirodno, loše bi bilo da smo stalno stegnuti, formalni.. smeh je lek.
Međutim, već dugo postoji jedna tendencija koja mi se lično ne dopada.. svašta se smatra šalom.
Vrlo su retke benigne šale kojima se svi smeju od srca... danas se pod "šalom" uglavnom podrazumevaju ljuta peckanja, podhebavanja, provokacije začinjene širokim osmehom..
I takve "šale" su daleko masovnije nego one prave.

Setim se jedne gospođe u okviru šireg društva.. nema koga nije provocirala.. čak je lepila razne epitete i članovima porodice ljudi.. ali naravno, nema šta da se neko buni, jer "ona se samo šali".
To je samo jedan primer, a ima ih sijaset.

Dakle, zanima me, koliko u vašem životu ima šala, a koliko "šala"?
I kako reagovati na vređanje koje je uvijeno u oblande šale?

Kad se neko sa mnom "šali", pravim se da se slažem s njim i nastavljam u istom fazonu, kao da je to samo šala. Tad se protivnik obavezno zbuni i zanemi.

muerte, pomešao si valeriju sa virginijom

a šale, primećujem da ih je oko mene sve manje, da se sve redje smejem onako pravo i iskreno, ne pamtim kada sam se poslednji put zacenila od smeha
i jeste sve više onih zajedljivih šala, šala u kojima se treba smejati tudjoj nesreći, neuspehu, tudjoj grešci i kao da je postala poenta uloviti tuduju grešku... a sve to ima veze sa takmičnjenem, opet kao da je sve postalo takmičenje...

pre neki dan poznanica mi priča kako je njena tetka izgubila celu penziju (bila žena sa unukom u parku, zaboravila torbu u kojoj je bio novčanik sa tek podignutom penzijom) i smeje se kao budala,sve u stilu "hahaha, možeš li da zamsiliš" : I

muerte, pomešao si valeriju sa virginijom

a šale, primećujem da ih je oko mene sve manje, da se sve redje smejem onako pravo i iskreno, ne pamtim kada sam se poslednji put zacenila od smeha
Isto.
Čini mi se da je sve manje i duhovitih ljudi. Sve više čujem one imbecilne šale a la Kursadžije i sve se više ljudi tome iskreno smeju :neutral:

El Muerte :lol:
Radda65, i ja sam primenjivala sličnu strategiju... ili sam znala i ja da se "našalim"... a ona pomislim..čemu to nadhebavanje, da prostite?
I počela da odstranjujem ljude oko sebe koji se "šale"..
Nego, stvar je u tome što sam veliku većinu morala da otpišem.

Rado, dobro si ih definisala kao protivnike.. jer oni to upravo i jesu..jer kakav je to prijatelj ili poznanik koji se "šali" tako da te namenski povredi?

Tara, e taj primer je jeziv..
Ali stvarno je uobičajen..
I to je do te mere uzelo maha, da nisi "faca", ako se ne cerekaš nad tuđom nesrećom, nemaštinom, polnim aktivnostima i opredeljenju..
Baš mi se sve zgadilo, a vidim da ni vama nije bolje.

Medo, vala baš..šale su sve gore i gore..

Šala je dobar vic, prepričan doživljaj ili smešna situacija koja se prosto namesti.
Podsmevanje nečijem fizičkom izgledu, bolesti, verskom ili sexualnom opredeljenju je degute.
Ne zbijam šale na tuđ račun, samo na svoj.

Na u oblande uvijenu šalu odgovaram istom merom.
A mene je teško nadgovoriti:mrgree:

Jest degute, al je uzelo maha sačuvaj bože :).
Nego, da li je neko od vas probao da direktno uzvrati definisanjem toga što osoba radi... znači neposredno mu kažeš (ili joj kažeš), to je uvredljivo, i to je šala koja je očito smešna samo tebi?

Jest degute, al je uzelo maha sačuvaj bože :).
Nego, da li je neko od vas probao da direktno uzvrati definisanjem toga što osoba radi... znači neposredno mu kažeš (ili joj kažeš), to je uvredljivo, i to je šala koja je očito smešna samo tebi?

Čemu to?
Mislim, ima li svrhu?

Ko može da pravi zaebanciju od tuđeg fizičkog izgleda ili bolesti i sl., misliš da može da razume bilo kakvo definisanje?
Pritom taj najčešće dobro zna da je to uvreda, tj. nije u pitanju nepravljenje razlike između uvrede i šale, nego u shvatanju da je takvo vređanje zabavno.

Šala je poput začina našoj svakodnevnoj komunikaciji.. i prirodno, loše bi bilo da smo stalno stegnuti, formalni.. smeh je lek.
Međutim, već dugo postoji jedna tendencija koja mi se lično ne dopada.. svašta se smatra šalom.
Vrlo su retke benigne šale kojima se svi smeju od srca... danas se pod "šalom" uglavnom podrazumevaju ljuta peckanja, podhebavanja, provokacije začinjene širokim osmehom..

Setim se jedne gospođe u okviru šireg društva.. nema koga nije provocirala.. čak je lepila razne epitete i članovima porodice ljudi.. ali naravno, nema šta da se neko buni, jer "ona se samo šali".

Zanimljivo pitanje. Ipak, ne znaci da je svaka neumesna sala i zlonamerna. Za mene je bitna namera, a ne to koliko je sala ukusna, jer shvatanja nam se mogu razlikovati, pa su gafovi i nesporazumi neminovni.
A lako je utvrditi sta stoji iza neke sale ako se i sama nasalis na racun autora. Cesto ce odjek biti ljutnja i gnev, cime ces shvatiti koliko iza saljivih opaski kakve mozda inace ne bi ni uzimala za zlo, zapravo stoji malicioznosti.

...naravno da je namera najbitnija... kad se neko nasali na moj racun vratim mu istom merom pa ako posle toga poludi znam da je sala bila zlonamerna...ranije sam pitala zasto je ljut na mene... i od tog pitanja su ludeli :D

...naravno da je namera najbitnija... kad se neko nasali na moj racun vratim mu istom merom pa ako posle toga poludi znam da je sala bila zlonamerna...ranije sam pitala zasto je ljut na mene... i od tog pitanja su ludeli :D

da, bas o tome pricam. poznavao tako neke sto su voleli da se sale na tudj racun. smatrao sam ih jako duhovitim. nije mi bilo strano ni da se samom sebi nasmejem, ukoliko bi rekli nesto na moj racun.

ali onda sledi šok kad isto primenis na njih - vidis da se vise ne radi o vedrim i prostodusnim lupezima, brbljivcima, vec o tesko iskomleksiranim tipovima koji spustanjem drugima nastoje da ostvare dominaciju.

volim da se salim i na svoj i tudji racun ali sve ima svoje granice...
secam se davno ,kad su mi trebali neki casovi matematike i trazim broj profesora od komsinice,a ona-jao,pa otkud to da tebi trebaju-sa sve osmehom:mrgreen:..
....i ja ju malo pogledam i kazem-ne secam se da sam slicno pitala vaseg unuka genijalca kad je dolazio kod mene na casove hemije-osmeh i tajac:mrgreen:

otprilike tako to resavam:lol:

da, bas o tome pricam. poznavao tako neke sto su voleli da se sale na tudj racun. smatrao sam ih jako duhovitim. nije mi bilo strano ni da se samom sebi nasmejem, ukoliko bi rekli nesto na moj racun.

ali onda sledi šok kad isto primenis na njih - vidis da se vise ne radi o vedrim i prostodusnim lupezima, brbljivcima, vec o tesko iskomleksiranim tipovima koji spustanjem drugima nastoje da ostvare dominaciju.

... najiskompleksiraniji su oni koji kad im vratis zacute i vise ne progovaraju :think:

Ima šale u bilo u formi old school humora koji nije bio ciničan i ironičan bilo u smislu ovog novog koji je nažalost takav ali i kao takav može da bude sa stilom ili bez...Ne volim onu vrstu šala kada vučeš čoveka za nos teraš ga da se ponižava za nešto/nekog a posle kažeš***** šalio sam se.:aha:

E pa ti niski udarci su postali tipični, Goxy :).
Dasty, nije ti loš metod. Otvoreno pitaš, postaviš odma' stvari na svoje mesto... ne uplićeš se u spiralu nadmudrivanja...

Chinaski, Adreavk, obično mi je jasno da li je neko zlonameran ili ne :)..
Mislim, obično se vidi kad neko nešto nehotično bubne.. to mu niko ne bi zamerio..

Što kažu ameri Fool me once, shame on you; fool me twice, shame on me.Ili za ''dobra dela'' bez uzvraćanja sa druge strane Once or twice is kind three or four is blind:aha:

Back