Sakura

...svojevremeno , pre dolaska nebesnih srblja sa slobizmom , govorio sam o toj pojavi - lapotu ; te kako menja svoje pojavne obrazce i forme , ali opstaje kao obračun sa nejakima , koji "džaba" jedu hleb...umal me moji i okolan svet ne proglasiše nepoželjnom osobom , koja opanćava izmišljajući...ti si faraone , zaista jedan od retkih koji to tako jednostavno izgovaraš...svaka čast...uzgred , lapot nije naša ili balkanska izmišljotina , to je svetska stvar.....u vezi našeg lapota ima običajna ritualna stvar....žrtvi se ispeče pevac , pogača u zastruk se stavlja sir , luk , au torbicu i frtaljče ljute i kanapče - pa se tako otpremi u brdske šume...zanjim najstarije čeljade sa sekirom gluvarom , za slučaj da posustane starina.....

.....sad je važno razabrati razliku između brze smrti , i laganog umiranja u nedođiji gde i džerman ne navraća , prepušten zverinjama i strvinarima.....ta razlika između ovih ubijanja , zapravo je i takozvana razlika između zapadne i istočne civilizacijske duhovnosti.....u tome je stvar....

...no , kako stvari stoje , ovdašnje , postaje mnogo štošta nebitno.....

....važno je da smo se pričali - i važno je da u "sakura" svetkovanju , vidimo prevashodno lepotu , koja služi vazdizanju i očovečenju kroz poštovanje prolećnog ciklusa : buđenja , klijanja , cvetanja i rasta !

...meni je Loni,
jedino tesko na dusi
sto su duhovnost
tzv. istocna i zapadna
tako nedodirljive
moze se reci i paralelne
da je sa pozicija jedne tesko naci neku saobraznost u drugoj
jedna je upala u vode srednjevjekovne
koje su toliko mulja nanijele generacijama
da je tesko bilo misionarima hriscanskim
siriti duhovnost i mirjanstvo 'ulazak'
dok je istocna , da kazem, odgovarajuca strana
ljudske i duhovnosti i fiziologicnosti
postulirana i strogo ulivena u filosofske niti
zivota,
tako da je religija i filozofija zivota mijesanjem simbioznim
uslikana ili utisnuta u sve pore zivota
bez ceremonicnosti i farse
...Oni ne 'mjere' ko je visi vjernik i koji je Narod
Viseg porijekla
to je dato budama, lamama i bodisatvama...
Loni,-tako danas misli Faraonn...:hvala:

Back