Sajberhondrija

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
9.352
a-photograph-of-a-person-with-neutral-fe_8fE6_CMnSEqm9takilDRxQ_5aN1_voWTGyxUAuiybx-3Q.jpeg

Sajberhondrija je slična hipohondriji, ali postoji jedna velika razlika. Ona je vezana za digitalne tehnologije i kompulsivno korišćenje interneta.

Uzroci koji utiču na sajberhondriji: Sklonost ka brizi, prethodna bolest, stres, anksiozna ili depresivna stanja, kao i dostupnost informacija onlajn.

Nekim ljudima internet sajtovi posvećeni zdravlju pomažu da se informišu i smire. Sa druge strane, kod nekih drugih ljudi, članci o zdravlju, bolestima i poremećajima dovode do konfuzije i straha. Tada dolazi do pogrešnih uverenja o ozbiljnim bolestima.

Posledice su problematične: Ljudi sami postavljaju sebi dijagnozu, i leče se "na svoju ruku". Dolazi i do nepoverenja u lekare.

Osobe koje su sajberhondori često menjaju lekare i insistiraju na nepotrebnim dijagnostikama.

Osobe koje su podložne sajberhipohondriji već imaju zdravstvenu anksioznost, ne tolerišu neizvesnost i sklone su katastrofiranju.

Da li ste se ikada zabrinuli za svoje zdravlje nakon pretrage simptoma na internetu?

Kako reagujete kada se ne možete odmah konsultovati sa lekarom?

Da li ste ikada posumnjali u mišljenje lekara zbog onoga što ste pročitali na internetu?

Ne. Naprotiv, našao sam da nije tako strašno kao što sam originalno pomislio.
Isto iskustvo imam, i najkraće rečeno: ništa dok čovek ne uzme stvar u svoje ruke, kako se kaže.

Samo uzmite primere poput filma "Dallas buyers club", pa onda onaj sa Meril Strip i mnoge druge, a ako razmislite, čak i serija "Dr House" je dublja nego što deluje na prvi pogled, toliko informacija a ipak GENIJE, Šerlok Holms medicine - jedva postavi dijagnozu.

Neki privatni lekari prosto prepišu pune 2 kese lekova, pa će jedan od njih pogoditi "metu".

Iz ličnog iskustva pišem.

Naravno, Džudi ima pravo da veliča doktore, ja sam bliže Sokratu i čak ne zovem doktore medicine "lekari", nego "doktori".
Jer doktor je svako sa medicinskim fakultetom, lekar - to je već malo teže.

P.S. mnogi ljudi koji se bukvalno bore za život mogu u knjigama i internetu naći lek, sve se može kad daš 100% od sebe.
Moje mišljenje.

Sajberhondrija je slična hipohondriji, ali postoji jedna velika razlika. Ona je vezana za digitalne tehnologije i kompulsivno korišćenje interneta.

Uzroci koji utiču na sajberhondriji: Sklonost ka brizi, prethodna bolest, stres, anksiozna ili depresivna stanja, kao i dostupnost informacija onlajn.

Nekim ljudima internet sajtovi posvećeni zdravlju pomažu da se informišu i smire. Sa druge strane, kod nekih drugih ljudi, članci o zdravlju, bolestima i poremećajima dovode do konfuzije i straha. Tada dolazi do pogrešnih uverenja o ozbiljnim bolestima.

Posledice su problematične: Ljudi sami postavljaju sebi dijagnozu, i leče se "na svoju ruku". Dolazi i do nepoverenja u lekare.

Osobe koje su sajberhondori često menjaju lekare i insistiraju na nepotrebnim dijagnostikama.

Osobe koje su podložne sajberhipohondriji već imaju zdravstvenu anksioznost, ne tolerišu neizvesnost i sklone su katastrofiranju.

Da li ste se ikada zabrinuli za svoje zdravlje nakon pretrage simptoma na internetu?

Kako reagujete kada se ne možete odmah konsultovati sa lekarom?

Da li ste ikada posumnjali u mišljenje lekara zbog onoga što ste pročitali na internetu?

Лекари се руководе зарадом као и судије политичари трговци . Хипократову заклетву су одавно,несамо данас заменили Хипокритовом заклетвом

Лекари стално кукакају како имају мало особља и неадекватне лекове дијагностичке урећаје...( ка ошо су сељаци стално на нули )

а сваки штрајк им је престао када добију боље плате .

АИ, која је данас синоним за интернет, умногоме помаже да се реалан свет јасније види уз помоћу виртуелнога

Кориснце/ци ЧатГптја са друге стране постану овисне/овисни од његових ласкавих трабуњања који само подржавају сујету у корисници/кориснику

Када је медицинска наука постала бизнис, тада је остала без етике.

Картели немају етику, али имају јаку пропаганду, да су етични

Do sada sam naišla na samo jednog "lošeg" lekara. Ali neću zbog njega da generalizujem sve lekare.

U Pravilniku ovog, kao i u Pravilniku ptf-a "Zdravlje" stoji da niko od nas nije stručno lice, te da moramo da se obratimo lekaru-uživo radi dobijanja prave dijagnoze i potrebnih lekova.

https://forum.krstarica.com/threads/pravilnik-foruma-psihologija.1026181/

Добре Услуге здравства,по мом искуству , се своде на добре ампутаторке/ре, неке/неки би их звали 'хируршкиње/хирурзи' .

Што се тиче било којих услуга сва досад прикупљена 'искуства' су класичани примери изнуде,уцене,непотизма,мита,немара,нерада .....

Када је медицинска наука постала бизнис, тада је остала без етике.

Картели немају етику, али имају јаку пропаганду, да су етични

Медицинска 'наука' је само мутирала из бенинг ... услуге за 'племените' у ..малигни стадијум профитеске медицине

У једном малом временском интервалу и ограниченом простору 'медицина' је била 'социјалнија' ...

али то је била медицина само кратко време до реминисценције.... и 'прогресије тумора'

неке/неки би их звали 'хируршкиње/хирурзи' .

Idem u offtopic ali moram da ti kažem da sam najlošije iskustvo imala sa hirurgom. Sa neuro ortopedskim hirurgom.

Neću da idem u detalje, kasnija obaveštenja o operaciji dobila sam uživo od ortopeda sa druge klinike. Nisam ništa proveravala na internetu.

Idem u offtopic ali moram da ti kažem da sam najlošije iskustvo imala sa hirurgom. Sa neuro ortopedskim hirurgom.

Neću da idem u detalje, kasnija obaveštenja o operaciji dobila sam uživo od ortopeda sa druge klinike. Nisam ništa proveravala na internetu.

Пропушташ први део реченице.

САМО као ампутаторке/ампутатори су 'добре/и' ....

Само ..како кажешгоре..шта ми знамо па да их кривимо...

Уосталом људско биће је комплексна механичка физичко хемијска елетрична појава ... и чудо је шта год и ради .

Poslednja izmena:

Back