Tutorijal Šahovsko otvaranje - Ruy Lopez

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.753
Jedno od najpopularnijih otvaranja sa kojim ćete se susreti kada igrate belim igračem ili protiv belog, kako god, jeste Ruy Lopez. Drugi naziv je Špansko otvaranje. Pokazaću potez po potez sve dok ne stignemo do pozicije koja je osnova, a nakon koje počinju varijacije o kojima ću govoriti. Ovaj tutorijal sadržaće:

- Osnovni princip
- Greška prilikom razmene
- Morphy zatvorena odbrana
- Morphy otvorena odbrana
- Marshall napad
- Steinitz odbrana
- Berlin odbrana
- Fishing pole zamka

OSNOVNI PRINCIP

Screenshot_1.png

Počinjemo sa e4, crni odgovara sa e5. Sada igramo skakača na f3 kako bi vršili pritisak na crnog pijuna.
Screenshot_2.png

Sada crni skakač brani svog pijuna. Mi na to odgovaramo tako što napadamo tog skakača pinujući ga. To na kraju izgleda ovako:
Screenshot_3.png

Ovo je osnovna pozicija. Od ovog momenta pa na dalje kreću varijacije istog otvaranja.

GREŠKA PRILIKOM RAZMENE

Pogledajmo sada iz ugla crnog ako se beli odluči da uzme skakača.
Screenshot_4.png

Primetite da je crni odigrao a6 kako bi ostvario pritisak na lovca sa ciljem da ga otera odatle. Ali šta ako beli uzme skakača?
Screenshot_5.png

Ok, kojim pijunom uzeti? Pijunom ispred kraljice, naravno. Otvaramo svoju kraljicu.
Screenshot_6.png

Šta će beli sada da kaže? Besplatan pijun na sredini? Naravno. I uzeće ga:
Screenshot_7.png

Ali to je velika greška. Postavićemo kraljicu na d4 i ovim pratimo i pijunu i skakaču. Jedno od ta dva sigurno mora da izgubi. Naravno, izgubiće svog pijuna jer mora da vrati skakača nazad.
Screenshot_8.png

Uzimamo pijuna i dajemo mu šah istovremeno. I šta sada? Ako pomeri kralja, ništa od rokade. Jedini način da spreči to je da postavi kraljicu ispred u nadi da vi odaberete da se udaljite. Ali svejedno mu uzmite kraljicu i naterajte ga da pomeri kralja i ostane bez rokade i uz to kralj mu je na otvorenom.
Screenshot_9.png

Ako igrate sa belim, nemojte nikada praviti ovu grešku, ali nikada. Ne isplati se.

Poslednja izmena od moderatora:
MORPHY ZATVORENA ODBRANA
Zapamtite osnovnu poziciju odakle sam rekao da počinju varijacije jer od sada počinjemo baš odatle sa slikama.
Screenshot_1.png

Pošto je crni napao lovca, pomeramo ga dole ali održavamo dijagonalu jer fokusira kralja. Beli odgovara tako što napada našeg pijuna:
Screenshot_2.png

Da li da ga branimo? Ne, ne brinite. Uradićemo rokadu. Sada on nastavlja sa pritiskom na lovca:
Screenshot_3.png

Smanjuje nam prostor za lovca, što je okej. Povlačimo se.
Screenshot_4.png

Crni razvija lovca spremajući rokadu. Mi razvijamo figure i napokon branimo nezaštićenog pijuna
Screenshot_5.png

Crni vrši malu rokadu, a mi razvijamo dalje pijuna.
Screenshot_7.png

Pošto smo odigrali pešaka na c3, pripremamo pešaka na d4 kako bi ostvarili pritisak i okupirali centar. Ali, ovim potezom takođe štitimo svog lovca i dajemo mu prostor da se povuče ako mu zatreba prostor.
Screenshot_8.png

Ah da, crni pomera pešaka sa ciljem da pinuje skakača jer je video da planiramo da okupiramo centar. Zato ne dozvoljava skakaču da nastavi dalje. Ali lek za to je
Screenshot_9.png

Prosto. Ovim potezom ne samo što smo blokirali napad lovcem, već smo otvorili prostor kralju kako ne bi zapao u situaciju da ga materija zatvorenog.

MORPHY OTVORENA ODBRANA
Počinjemo od ove pozicije. Sećate li se kada sam vam rekao da ne brinemo za pijuna i da prosto uradimo malu rokadu? A šta ako je on nama uzeo pijuna nakon toga?
Screenshot_10.png

Uzeo pijuna jeste, ali odatle nema gde više. Beskoristan je na toj poziciji i ne treba juriti skakača. Umesto toga guramo centar.
Screenshot_11.png

Razume se, pošto guramo centar, a njegov skakač je pinovan, mora prvo da otera našeg lovca što i čini. Povlačimo se standardno.
Screenshot_12.png

Crni gura napred na d5 braćei svog skakača koji je bio nezaštićen. Zašto? Zato što zna da bi mi pomerili topa kao u prethodnoj varijanti. Kako bi to sprečio, on igra pijuna na d5. Upamtite, dobar igrač planira potez za onaj koji vi potencijalno možete odigrati kako vam ne bi palo na pamet da idete tim putem, već da oformite novu strategiju.
Screenshot_13.png

Uzimamo njegovog pijuna na e5 pripremajući da svojim skakačem napadnemo njegovog. Crni postavlja lovca tako da štiti svoj centar.
Screenshot_14.png

Pomerio je skakača bez želje za razmenom. Zašto bi? Bolje da se prebaci na c5 i napadne našeg lovca. Branimo se veoma jednostavno:

Screenshot_15.png

Branimo lovca svojom kraljicom. Crni nakon ovoga pomera svog lovca na e7 spremajući rokadu. A mi povlačimo našeg lovca na c2 zbog bolje dijagonale za kasniji napad
Screenshot_16.png

Screenshot_17.png

Ne samo što imamo jaku dijagonalu, već i imamo prostor da se povučemo ako zatreba da branimo a2.

MARSHALL NAPAD
Nakon što izvršimo rokadu, crni ne napada našeg pijuna, već sada pomera lovca spreman odmah da uradi rokadu:
Screenshot_1.png

To je nama nebitno, to ne možemo sprečiti, pa ne možemo. Ali razvijamo topa tako da brani nebranjenog pijuna:
Screenshot_2.png

Nakon ovoga crn vrši rokadu (naravno).
Screenshot_3.png

Mi razvijamo pešaka kao i pre da sprečimo bilo kakve neželjene situacije ali dobijamo snažne mogučnosti za našeg lovca. Osim što ga štitimo, dozvoljavamo mu kao i pre da ostvari snažnu dijagonalu (ako nam zatreba).
Screenshot_4.png

Ne zaboravimo da takođe spremamo napad na centar. Crni igra jedan veoma opasan potez.
Screenshot_6.png

Ako sagledamo situaciju, on ima već brojnost ako napadnete pijuna. Štiti ga kraljica i skakač. Ako mi uzmemo pijuna, ostaje nam još samo lovac i posle gubimo razmenu. Ali nema veze, napadnimo njegovog pijuna našim pijunom.
Screenshot_7.png

Uzeće svojim skakačem kao što je i očekivano, zar ne? Budite pametni i vratite mu sada istom merom.
Screenshot_8.png

Sada ste vratili pijuna nazad i plus sada štitite svog skakača. Šta crni može da uradi pošto napadate njegovog skakača, a on nije branjen? Iskreno ima dve mogućnosti da se vrati, i jedna je da vas napadne. Najbolje mu je da vas napadne.
Screenshot_9.png

Uzećete njegovog skakača pošto on uzme vašeg.
Screenshot_10.png

Sada, kada je odigrao pijunom dole da bi sačuvao i drugog skakača, vratite se skroz dole :)

Sada nastavljamo dalje okupirajući centar i oslobađajući lovca na tamnim poljima.
p4JXnyV0_Screenshot_1.png

STEINITZ ODBRANA
Screenshot_1.png

Crni sada štiti svog pijuna dva puta. Skakač i pijunom na d6. Nema veze, vršimo pritisak na centar kao što uvek treba činiti.
Screenshot_2.png

Šta sada crni da uradi? Štiti svog skakača jer sada ne postoji pijun koji ga štiti. Ako slučajno beli uzme skakača biće šah, a jedini način je da pomeri ili lovca ispred kralja ili da uzme pijunom sa b7. Ali to bi bilo glupo.
Screenshot_3.png

Vidite i sami. Da nije ovo uradio, uzeli bi ste skakača, on bi tek onda postavio lovca, pa bi ste vi gurali još i uzeli lovca i tek bi onda on kraljicom napao. Ali on je izgubio dve figure, a vi jednu. Nope. Sprečiti odmah.
Screenshot_4.png

Nema veze, mi gurao napred i napadamo skakača opet. Šta sad?
Screenshot_5.png

Povlači skakača jer ne može ništa da uradi. Ali svejedno ako bi napali njegovog lovca i dali mu šah, krajicom bi uzeo našeg lovca i odnos figura bi bio 1-1. To je ono što će se i desiti. :)
Screenshot_6.png

Pošto mi imamo sada prostor za rokadu, uradimo to.
Screenshot_7.png

Nakon naše rokade, sada napada nezaštićenog pijuna (a zašto i ne bi). Ništa pametno ne treba da uradimo. Kao i pre, pomerimo topa na f1.
Screenshot_8.png

Nakon što se zaštitimo, crni igra skakačem na g6. Pravi mesta za lovca kako bi izvršio rokadu. A mi? Mi guramo napred, gazimo centar nenormalno.
Screenshot_9.png

Nakon što izvadi lovca (kao što rekoh), napadamo skakačem na c3. Štitimo sa 4 figure pijuna na d5! Priznajmo da se crni ne oseća baš prijatno kada smo ga ovako saterali u ćošak.

BERLIN ODBRANA
Screenshot_1.png

Ovog puta crni igra skakačem gađajući našeg pijuna koji nije zaštićen. Ono što je zanimljivo kod ove odbrane je što je postala popularna 2000-te godine protiv Karpova i većina partija se završila sa nerešenim rezultatom što je i cilj ove odbrane uglavnom.
Screenshot_2.png

Nakon što uradimo malu rokadu, crni naravno uzima besplatno pijuna. Šta da učinimo? Naravno, top na e1..
Screenshot_3.png

Crni pomera skakača tako da vrši pritisak na našeg lovca. Ne obaziremo se na to. Uzimamo i mi pijuna koji je besplatan, a njihov skakač uzima našeg.
Screenshot_4.png

Hajde da stanemo samo trenutak i razmislimo o sledećem scenariju. Šta bi se dogodilo da je on ignorisao to i rešio se da uzme našeg lovca? Paaaa, izgubio bi kraljicu :D Ovo pokazujem samo za slučaj da vaš protivnik napravi grešku:

Screenshot_5.png

Ok, pogrešio je i kako ode kraljica?
Screenshot_6.png

Skakačem uzimamo njegovog skakača. Otkriven šah. Kako da spreči? Dve opcije, kraljicom ili lovcem. Šta god odigrao kraljicu gubi :)
Ali vratimo se na pravu igru gde se ta greška nije dogodila.
Screenshot_7.png

Nakon što smo uzeli skakača topom, blokira lovcem i priprema se za malu rokadu. Mi igramo skakačem na c3.
Screenshot_8.png

Nakon što je uradio rokadu, šta sada sa lovcem? Pitam šta sa njim zato što je pod napadom :) Sklonimo ga skroz dole. Ma koliko god delovalo čudno, trenutno to je za njega najbolja pozicija.
Screenshot_9.png

Screenshot-1.png

On će pomeriti skakača nazad, a vi planirate da navalite napred jer možete gurati skakačem na e7. Biće šah, a on ne može kraljicom da uzme jer će topom da izgubi kraljicu. Ali to se da sprečiti :)
Screenshot-2.png

Napada vašeg topa, a taktika koju ste želeli da ostvarite je besmislena.
Screenshot-3.png

Prosto vratite topa skroz dole održavajući pritisak na toj koloni. Uglavnom je rezultat ovakve odbrane nerešeno osim ako protivnik ne napravi grešku :)

FISHING POLE TRAP
Ovo je zamka prilikom igre Ruy Lopez otvaranja. U ovoj situaciji crni matira belog na brzinu :)

Screenshot_1.png

Došli smo do situacije kada je beli izvršio rokadu i šta sada? Imali smo mnogo pristupa. Napadali lovca, uzimali pijuna itd. Ali sada igramo nešto skroz čudno.
Screenshot_2.png

Okej, wtf bre? Svakako je neprijatno da skakač stoji tako blizu i bolje ga je oterati, zar ne?
Screenshot_3.png

Sada crni namerno igra jako glup potez praveći zamku.
Screenshot_4.png

Čekaj malo? Zašto bi neko štitio skakača pijunom? Je li crni tako glup da će menjati skakača za pijuna? Pff, daj da uzmem daj deal.
Screenshot_5.png

Vršimo pritisak na skakača koji ima samo dve slobodne pozicije za kretanje (sigurne). Nakon ovog momenta uopšte nije bitno gde će igrati jer je mat neizbežan.
Screenshot_6.png

Hajde da završimo ovo. Kraljica na h4.
Screenshot_8.png

O da, osećate li slatki ukus pobede? On će probati očajnički da namesti mesta da se provuče kralj.
Screenshot_7.png

Uzalud sve to kad mi gurnemo pijuna napred i barikadiramo ga.
Screenshot_9.png

Naravno, šta god odigrao nije bitno, ovo je mat. Da li je mogao sprečiti ovo? O da, mogao je. Vratimo se malo unazad:
Screenshot-1.png

Žrtvovao je skakača ali je blokira prilaz crne kraljice na željeno polje. :)
Nakon što bi mi uzeli skakača, on bi uzeo pijuna kraljicom i to je to:
Screenshot-2.png

Nadam se da ste u potpunosti razumeli Ruy Lopez otvaranje i da sam što detaljnije objasnio kako se igraju različite varijacije istog. :pivce:

Back