sasasta
Buduća legenda
- Poruka
- 33.993
nijeajde ko zna da mi kaže, da li je pravilo za prbleme da beli u prvom potezu ne daje šah
pravilo je da ne moze da izbegne mat sta god da igra
ako je sah i uslovljeno - jos bolje
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
nijeajde ko zna da mi kaže, da li je pravilo za prbleme da beli u prvom potezu ne daje šah
Beli pomera topa za jedno mesto, crni pomera laufera, i beli top jede crnog pijuna, i mat,Pol Morfi, prvi nezvanicni sahovski sampion, je sa deset godina sastavio lep sahovski problem.
Beli igra i matira u dva poteza.
![]()
Top mora na a6, kako bi sprecio pomeranje crnog a pesaka.Beli pomera topa za jedno mesto, crni pomera laufera, i beli top jede crnog pijuna, i mat,![]()
nije
pravilo je da ne moze da izbegne mat sta god da igra
ako je sah i uslovljeno - jos bolje
Umesto sto se raspravljate kakvi problemi se mogu/ne mogu postovljati, mozda bi bilo bolje da postovite neki problem i pokazete primerom kako treba.našao sam ovo:
The key move of the solution should not be obvious. Obvious moves such as checks, captures, and (in directmates) moves which restrict the movement of the black king make for bad keys.
ako pomeri lovca jede topom pesaka a7Top mora na a6, kako bi sprecio pomeranje crnog a pesaka.
Umesto sto se raspravljate kakvi problemi se mogu/ne mogu postovljati, mozda bi bilo bolje da postovite neki problem i pokazete primerom kako treba.![]()
Nisam sahista, samo amater koji voli sah i nemam spremnu kolekciju problema, a nisam ocekivao da ce biti interesovanja za temu.ma nije mi do rasprave radi rasprave ali ako beli može da dâ šah u prvom potezu onda je ovaj problem isuviše lak
ja koliko se sećam kada smo u klubu rešavali probleme nikada prvi potez nije bio šah
Mozes da resis istu poziciju ali da okrenes tablu?Lovac A1 > F6 (natera piuna sa G7 na F6, skakač blokira pešaka na H7, crni dobija beskorisne poteze pešaka)
Kralj E7 > F8 (zatvara kralja, pešak na H7 zarobljen i dalje)
Skakač H6 > F7 (mat, kralj drži G7 i G8, a skakač napada H8)
GG
Mozes da resis istu poziciju ali da okrenes tablu?
Beli igra i matira u tri poteza.
Pogledajte prilog 655288HGFEDCBA