Sadjenje Drveta

baš_čelik

Primećen član
Poruka
658
Pozdrav drugari, negde sam procitao da kada bi svako od nas posadio 4 drveta nadoknadio bi kolicinu kiseonika koju potrosi tokom zivota. I sad ja zelim da posadim svoje prvo drvo, ali sam potpuno neupucen u ovu problematiku pa bih voleo da cujem neke savete od iskusnijih ovde. :D
Kakve su vase preporuke, neovisno o zemljistu, za neko drvo koje relativno brzo raste (za 10-20 godina da bude povece), a opet dugo zivi (preko 200-300 godina), i da isto ne bude preskupo... kako saditi, gde nabaviti, u koje doba godine saditi? :):)

Kakve su vase preporuke, neovisno o zemljistu, za neko drvo koje relativno brzo raste (za 10-20 godina da bude povece)
Све овиси да ли живиш у градској или сеоској средини, и да ли хоћеш хладовину или мармеладу :mrgreen:, али ако пожелиш дрво која веома брзо расте онда на првом месту одабери ЛИПУ, или ОРАХ.

Липа расте ко луда а зна и да мирише предивно. :D Срећно :bye:

http://www.rasadnikgreenin.com/
Evo kod njih isto ima jeftinih sadnica i imaju veliki izbor...

http://www.svetbiljaka.com/Forums/viewtopic/t=4336.html

uputstva
:bye:

Nisam nasao na sajtu kakve su im sadnice.Da li su i njima puni magacini klonova kao i drugima

Caos . Ako sada budem sadio Sibirski brest , ili bagrem ( onaj sto ne bode ) hoce li izgurati zimu ?

Sigurno mislis na kiseli bagrem,verovatno ga mozes posaditi,a sto se presadjivanja tice najbolje je na prolece.Ja sam prosle jeseni prebacio nekoliko komada a primio se jedan od cetiri.

Јел неко од вас воли Гинко дрво и има ли посађено?

Ginko je veoma staro drvo, svedok dinosaurusa.

Bio je skoro potono iskorenjen, ali zadnjih 50-ak godina je ponovo "vaskrsnut" jer ima neke osobine koje veoma odgovaraju savremenim uslovima.

Postoje odvojene muske i zenske biljke i lako se razmnozava iz semena.

Ali, bolje je kupiti vec razvijenu sadnicu kojih verovatno danas ima u rasadnicima.

Ako su biljke odvojene po polu - bolje je kupovati samo muske biljke, jer seme zenskih biljaka kada padne na zemlju i pocne da trune ima malo neprijatan miris (Inace je zreo plod sladak kao med!)

Kupila sam srebrnu jelku u rasadniku. Pred mojim očima je izvađenu iz zemlje. Visoka je oko 80 cm, ne računajući koren. Mnogo je lepa, gustih i pravilnih grančica. Stavila sam je u najveću saksiju, ali joj je tu malo tesno jer su veliki i koren i busen. Hoću da je okitim i da kasnije zasadim. Vlasnik rasadnika mi kaže da joj pazim vrhove da se ne oštete, pa mi je sad žao i da je ukrašavam za Novu godinu. Dobila sam i savet da je orošavam i držim na terasi, ali nisam ga pitala koliko dugo može da opsatne jelka u saksiji. Mesec, dva ili duže ? Ima li neko od vas iskustvo sa jelkama u saksiji, ili je samo meni pala tako blesava ideja na pamet?

Je li jelka - jelka ili lici na jelku?Dobro je sto si je stavila na terasu.Jelka u saksijama od 80 cm koristi 1 litru vode dnevno da bi optimalno rasla.Na terasi ne sme biti na promaji i vodi racuna zbog mraza.U saksiji je korenje osetljivije.Inace je ne bih drzala dalje u saksiji sem ako ces pokusati od nje da "savijas" bonsai..
Ako ipak odlucis da je ukrasavas za Novu Godinu, u stan nikako pored cetralnog grejanja.Prvo joj dopusti da se aklimatizuje jer je to ipak drvo koje iznenada menja temperature.Takodje ne sme na promaju a ni u pretoplu prostoriju.Iglice mozes odrzavati i malo da ih spricas vodom.Na taj nacin se nece jelka susiti prebrzo.Naravno zalivanje je obavezno.
Prodavac ti je dao dobar savet o cuvanju vrhova.
Kod mnogih jelki ipak iglice otpadaju i to je nesto sto se ne moze spreciti.Kod mnogih cetinara i jelki iglice traju otprilike tri godine.Pa i najvece jelke u prirodi gube iglice.Najbitnije je spreciti isusivanje korena i stabla i zastita od mraza; ako je odlucis zadrzati u saksiji..

z:poz:I Srecna Nova

Je li jelka - jelka ili lici na jelku?Dobro je sto si je stavila na terasu.Jelka u saksijama od 80 cm koristi 1 litru vode dnevno da bi optimalno rasla.Na terasi ne sme biti na promaji i vodi racuna zbog mraza.U saksiji je korenje osetljivije.Inace je ne bih drzala dalje u saksiji sem ako ces pokusati od nje da "savijas" bonsai..
Ako ipak odlucis da je ukrasavas za Novu Godinu, u stan nikako pored cetralnog grejanja.Prvo joj dopusti da se aklimatizuje jer je to ipak drvo koje iznenada menja temperature.Takodje ne sme na promaju a ni u pretoplu prostoriju.Iglice mozes odrzavati i malo da ih spricas vodom.Na taj nacin se nece jelka susiti prebrzo.Naravno zalivanje je obavezno.
Prodavac ti je dao dobar savet o cuvanju vrhova.
Kod mnogih jelki ipak iglice otpadaju i to je nesto sto se ne moze spreciti.Kod mnogih cetinara i jelki iglice traju otprilike tri godine.Pa i najvece jelke u prirodi gube iglice.Najbitnije je spreciti isusivanje korena i stabla i zastita od mraza; ako je odlucis zadrzati u saksiji..

z:poz:I Srecna Nova

Hvala na savetima.
Ova jelka je tako lepa da bih je uvek držala u spavaćoj sobi, a znam da ne može.
Pola sata sam bazala po rasadniku da bih našla idealnu biljku.
Onaj teča što ima rasadnik video da sam oduševljena, pa se sažalio i dao mi biljku upola cene - 1000 dinara.

Pozdrav drugari, negde sam procitao da kada bi svako od nas posadio 4 drveta nadoknadio bi kolicinu kiseonika koju potrosi tokom zivota. I sad ja zelim da posadim svoje prvo drvo, ali sam potpuno neupucen u ovu problematiku pa bih voleo da cujem neke savete od iskusnijih ovde. :D
Kakve su vase preporuke, neovisno o zemljistu, za neko drvo koje relativno brzo raste (za 10-20 godina da bude povece), a opet dugo zivi (preko 200-300 godina), i da isto ne bude preskupo... kako saditi, gde nabaviti, u koje doba godine saditi? :):)

http://www.agrolib.rs/?p=3234

http://www.google.rs/imgres?imgurl=...k7qTUZPWBIqh4gTYoYDwCA&ved=0CDUQ9QEwAg&dur=81

па то купио си садницу која је већ развила корен у супстрату, земљи.. ти си тако то комплет преместио у земљу. нема периода боловања.. рокај воде и све ће бити супер. немој хладну воду

Back