...sadašnje mijenjanje prošlosti...

...kao revolucija
krv mi srlja u prošlost
da tamo
nešto okrene
drugom stazom i aprilom
drugom voljom i pogledom
druge zavjese
da pomjerim
i druga dvorišta pogledom
da prolazim
...dolazi mi ovlaš mahnuti odmah rukom
i da taj odmah povratim
u dokoračaj preokrenem
a
da se saputnicima prošlim
ni u snu
ne okrenem
dodje mi
da ne dodjem ni mišlju do već ostvarenja
a
ta stvorenja
nazovi draga
otjeram do vraga
da ih pošaljem po mulju najmračnih draga
i vrtača
pa neka se tamo u svome društvu
utvara do utvare dokorača
meni je sad lako
na svoj put
stao je svako
i po tragu znam im misao
a zime ih čekaju i zamrzle glavice
planinske
i poglede niske
moraju podići
jer u ravnice
ne može se sići
ravnice i cvijetna polja
čekaju budućnost
i neka
pokoljenja b o lj a ...

“Ono što je prošlo, više ne postoji. Ono što će biti još nije došlo. Pa šta onda postoji? Samo ona tačka u kojoj se sastaje prošlo i buduće. Eto, u toj tački je sav naš život.”

Tolstoj

large.jpg

:cmok2:

...nema prošlosti , nema budućnosti - to su samo naša lažna sećanja i kajanja ; il pak naši glupi snovi i uzaludna nadanja...ostaje nam samo stvarnost i mi takvi kakvi smo ; prečesto jadni i prestravljeni životom....
...strah od života izrodio je mnoge žalopojke i tugovanke - umetnost.... i sad imamo umetnost umesto kukavičluka ; jer stvarnost potrebuje one koji hoće da žive - sad , tu i odmah....umetnost s'vremenom proćerda stvarnost i izrodi slavne umetnike koji truju novopridošle u stvarnost.....jedno je pisati o životu , a sasvim stoto je živeti svoj život...okreni obrnu lepo je živeti , živeti i živeti ....a živeti i uživati u životu znači biti slobodan i sav svoj.... umetnici nisu svoji...mislim da Tolstoj nikad nije bio svoj...pa evo i posle života nije svoj...čak i ona njegova Ana , koju niko častan i razuman i dan dani neće je za ženu , sestru il pak majku , oni retki neće je ni za metresu ili pak kao ženu za loš primer - dakle, ni ona takva nije njegova i bog te pita čija sve jeste i nije....baš umetnost takva , kakva je , kad govori o prošlosti ili laže o budućnosti nije nikakva....

...ma treba samo živeti !...baš sam ja neki jadni propali mislilac koji se prestravio od života...baš...baš !...ma idem u život...pijaca leči sve !

koračaj....lagano....korak po korak...noga pred nogu....kreni u sutra...ne zastaj...
puno je toga što život nosi....samo osmijeh na lice nabaci..i pomisli na onaj trenutak kad si osječao blaženstvo..čvrsto zgrabi taj tren..
u sječanje...u mislima ga nosi...i koračaj...korak po korak..s noge na nogu...naprijed....

...Karen,
Tolstoj je sa savjetima bio jak
ali
kad ga je 'zgrabil' sopstvena Frau
bilo mu je,- jaaauuuuuu
i po stanicama železničkim kao i lutanjima nezaustavljivim je bogoradio...
...volim mudrosti
ali samo dobronamjerne i proste riječi mi pasuju
a Tolstoj,
Karen draga
neka nam,-oprosti...
...to što je 'osudio' onako Karenjinu
to je njegov sud a ne sudbine
jer
On je bio
njena sudbina...
...tako danas misli Tvoj prijatelj,-faraonn Tumnopoteh I

I...II,- III Lončar
svi trojica su u pravu
ali samo jedno nijesu
ko je kriv Rolandovom bijesu
ili Ahilejevom
sigurno kukavičluk nije
oni koji su u krivu
njihovo je da se smiju
i u rupe
da se kriju
a stvaraoci
svoje Stvarnosti da grade
ako se nikome ne svide
važno je da su tu
da mogu
onako usput
da se,- v i d e ...
...moj dragi Prijatelju...I...II i III,-Lončar_e...:bye:

123loncar;bt250934:
...nema prošlosti , nema budućnosti - to su samo naša lažna sećanja i kajanja ; il pak naši glupi snovi i uzaludna nadanja...ostaje nam samo stvarnost i mi takvi kakvi smo ; prečesto jadni i prestravljeni životom....
...strah od života izrodio je mnoge žalopojke i tugovanke - umetnost.... i sad imamo umetnost umesto kukavičluka ; jer stvarnost potrebuje one koji hoće da žive - sad , tu i odmah....umetnost s'vremenom proćerda stvarnost i izrodi slavne umetnike koji truju novopridošle u stvarnost.....jedno je pisati o životu , a sasvim stoto je živeti svoj život...okreni obrnu lepo je živeti , živeti i živeti ....a živeti i uživati u životu znači biti slobodan i sav svoj.... umetnici nisu svoji...mislim da Tolstoj nikad nije bio svoj...pa evo i posle života nije svoj...čak i ona njegova Ana , koju niko častan i razuman i dan dani neće je za ženu , sestru il pak majku , oni retki neće je ni za metresu ili pak kao ženu za loš primer - dakle, ni ona takva nije njegova i bog te pita čija sve jeste i nije....baš umetnost takva , kakva je , kad govori o prošlosti ili laže o budućnosti nije nikakva....

...ma treba samo živeti !...baš sam ja neki jadni propali mislilac koji se prestravio od života...baš...baš !...ma idem u život...pijaca leči sve !
Srećan put na pijacu!! P.S. Umetnici zaista nisu svoji...oni su instrument kreacije.

Soradze...umjetnici su zakleti prenosioci druge stvarnosti tj. stvarnosti za svakoga...
...tačno je to s pijacom...često vrijedna djela na Buvljaku završe
ali
kad-tad
i njihova svjetlost
naidje...
...umjetnici i ne mogu biti svoji sa toliko snage i vrijednosti u sebi
kako bi ljudsko biće
izdržalo toliki Cunami u sebi...
...i Indijanci su ostavljali na miru ' One koji traže ništa'...

faraonn;bt250962:
Soradze...umjetnici su zakleti prenosioci druge stvarnosti tj. stvarnosti za svakoga...
...tačno je to s pijacom...često vrijedna djela na Buvljaku završe
ali
kad-tad
i njihova svjetlost
naidje...
...umjetnici i ne mogu biti svoji sa toliko snage i vrijednosti u sebi
kako bi ljudsko biće
izdržalo toliki Cunami u sebi...
...i Indijanci su ostavljali na miru ' One koji traže ništa'...
Faraone, žao mi je..nisi shvatio...to sam ja isto rekla Lončaru, samo u kratkom...njemu sam poželela srećan put na pijacu...za tvoju informaciju, rođena sam u porodici umetnika, tako vaspitavana, tako i živim, to je moj svet....na pijacu ne idem :zag:

...pijaca jeste mravinjak truleži , jer je na njoj slepac , prosijak , rob , vojnik , carinik , nakupac , Hrist i car...lepo je to kad se čovek digne u orlovske visine...lepa je i iluzija kondorovog leta ili beloglavog supa...ali , veliko ali , na nebu su strvinari i lešinari , a na zemlji vukovi , lavovi i carevi...doduše ima i crva...bogami velikih crva ... taj zemaljski sabor ima i ponekog umetnika za ovo i ono....prečesto je taj sabor pijaca...svi nešto nude , trampe , kupiju i svoju robu veličaju...carevi kupuju sve pa i umetnike -- bar ove priznate....neki carevi proizvode umetnike - vele , jevtinije je...šta biva sa onima koji nemaju prođu kod careva...mislim i oni moraju da jedu - a nebeska carska trpeza im nedostupna ili im se gadi - probirljivi kao Spinoza...takvi izađu na drumove i pijace....kasnije krenu na sabore , sajmove i vašare... e tu treba biti nepriznati velikan... ne biti crv nit lešinar , a časno živeti od svog delanja - nepriznatog dela...to se zove umetnost življenja...zato i volim pijacu , ulicu , sabor --- panađur !

...kad pomenu tog jevrejina , koga su kako jevreji tako i umetnici prezreli , a koji je živeo od stolarije ; dakle njemu je kruna kraljevska nudila uhlebljenje na svojoj trpezi koje je on odbio zbog životne pijace ... i dan dani neki kažu : razbistrio sam Spinozu - kad hoće u samohvalu da istaknu svoju slobodnu pamet...ili ja grešim....
...izgleda da me kinez na buvljaku prevario...uvalio mi buđavo promišljanje....e žuti , žuti !?

...Soradze,-mislim da ni u pomisli nijesam imao 'nasrnuti' na tvoje pisanje , čak naprotiv isto sam uradio na račun umjetnika jer umjetnost, poezija i filosofija mogu a ne moraju zajedno...ne kose se a moguće je da su u mimoilazu za 'oko smrtno'...malo naš Prijatelj nasrnu na 'jevrejina' ali taj isti Jevrejin je mnogima poštapalica i u ime toga dragi prijateljLončar kao i mi svi moramo Baruha,-poštovati usljed ruha na oko neobjačnjivo sablažnjivog...
Umjetnost kao i ukus ,- ne dozvoljavaju rasprave...prihvatimo ili ne ali nipodaštavanje je uvijek razlog ili ljubomore ili nerazumijevanja ...
Soradze,-oprosti faraonn Tumnoteh_u I ako se nezgrapno izjasnio a mislio je ispravno...
Pozdrav i lijepa Vam noć...

...teško je prevariti Lončara od III. stepena
a
pijačari ili panudjijanisti
kao i novi vlasnici uličarskih vašara uokvirenih
i natrpanih, uspavano informativnih
i lijeno uslužnih
kao da su poslani da udijele
a ne da Svijet razdijele...
P.S.
...Vašar je bio
a
na vašaru...
...kineski sat..."
Pozdrav mom prijatelju
od III,-stepena...

...ma i na vašaru i na buvljaku , a bogme i na akademijama Spinoza je Spinoza ! ....moj naklon ! ....

...kažu da je spozbavanje lutanje , tumaranje , bežanje i vraćanje, ne mirenje sa večnom istinom i onim " to je tako" - amin !...verovatno zato dijalog je elsplozija mišljenja , za razliku od monologa koji je sklon jednomišlju....
...a i unaj atinski ulični pametnjaković - pa mogao je lepo na kademiju , a on jok , išao na trgove , ulice , sjmove i ko zna sve gde da se sa ljudima raspravlja i tu nešto nrsi i razmrsuje ...i sad to ostala moda ...svak ima šta da kaže kad stane u oko !

...ulični pametnjaković je bio medijum tj. alterego Akademca
a
ko je bio on
to samo zna Asklepije
no,-trebalo bi mu pijetla žrtvovati ,-moj prijatelju ...
ali pijetao se može naći,
-opet na pijaci...tamo su za 'kupovanje' samo oni koji prolaze
i ništa niti pitaju niti nude...
...na trgove je Akademičar morao ići jer mu je stari zakon bio trgovački i 'kupovao ' je mnogo toga
koje mi i danas,- kupujemo...:bye:

Back