- Poruka
- 397.910
Narodna obaveštajna služba Velike Britanije MI6 pokrenula je novi onlajn portal pod nazivom "Silent Courier", osmišljen tako da preko dark veba privuče potencijalne špijune da joj šalju poverljive informacije, s posebnim fokusom na Rusiju.Služba će se oslanjati na internet pregledač Tor, koji omogućava anonimni pristup bezbednoj platformi za razmenu poruka sa MI6-om. Uputstva za korišćenje Silent Courier-a biće objavljena na novom YouTube kanalu MI6-a.
Korisnici će, međutim, morati da preduzmu ozbiljne mere predostrožnosti kako bi bezbedno koristili servis. U saopštenju britanskog Forin ofisa, koji zadužuje MI6 za komunikaciju, navodi se: "MI6 savetuje pojedince koji pristupaju portalu da koriste pouzdane VPN servise i uređaje koji nisu povezani sa njima lično, kako bi umanjili rizike prisutne u pojedinim zemljama", piše BBC.
Korisnici će, međutim, morati da preduzmu ozbiljne mere predostrožnosti kako bi bezbedno koristili servis. U saopštenju britanskog Forin ofisa, koji zadužuje MI6 za komunikaciju, navodi se: "MI6 savetuje pojedince koji pristupaju portalu da koriste pouzdane VPN servise i uređaje koji nisu povezani sa njima lično, kako bi umanjili rizike prisutne u pojedinim zemljama", piše BBC.