Ne bih rekao da si u pravu. Tramp je iskoristio decenije gradnje dobrih odnosa sa Kanadom, Meksikom, Japanom i EU, gde su se svi opustili i uživali u dobroj saradnji, da im bahato zabode nož na spavanju. I činjenica je da će on na kraće staze da se okoristi sa takvim ponašanjem, što je njemu kao populisti sasvim dovoljno, oni nikada ne razmišljaju dalje od svog mandata. Međutim, dugoročno će ovi potezi dovesti do udaljavanja saveznika, gde će svako, poučen svim dešavanjima, gledati da smanji zavisnost od Amerike. To će dovesti do marginalizacije i smanjenja uticaja. Kako će se nositi sa time, tek treba da se vidi.
Ne znam i ne bih gatao. Antipatičan mi je u dosta poteza, a gadljiv oko Ukrajine. No pokušavam biti objektivan, uz priznanje da su priče o ekonomiju uvijek slabe- konačno, Nobelovac Paul Krugman je stalno, u doba njegova 1. mandata, naklapao kako će američko gospodarstvo padati, padati...a ono je raslo.
Ono što vidim:
1. potezom pera i uz pomoć Vrhovnog suda je uništio ili uništava glavne boljke SAD: masovnu ilegalnu imigraciju; DEI i rasne-rodne kvote; multikulturalizam, rodnu ideologiju i sve te nakarade; vjerojatno ukidanje boljke državljanstva po rođenju ...
2. s carinama je polučio uspjeh, nakon lutanja, a na putu je da upregne i EU i japan i ostale u globalnu mašineriju
3. stožer nacije su, znamo, euro-Amerikanci. I to je postigao bez rasizma i retorike bjelačkih nacionalista. To je američki nacionalizam tipa- svatki od postojećih je dobrodošao. A ovi koji baš nisu patrioti, statistički (većina žutih, crnih, ..)- ne donose odluke i nema ih u kabinetu, osim rubno. I moćne globalističke Židove je marginalizirao, a cionističke upregnuo u zajedničku politiku (priča da je cionistička marioneta je nerealna)
4. nakon lutanja i glupiranja jasno je vojno zaprijetio Rusima i Kinezima, tipa popu pop i bobu bob. Promašaji oko Putina ga vode na ispravni put, a Kina je odjedanput suočena s jasnim stezanjem. Konačno, to sam oduvijek znao- to je kolos na glinenim nogama.
5. u pogledu EU, nakon niza li-la, rezultat će vjerojatno biti promjena otuđenih elita i slično kao u SAD- deportacije raznih muslimana i nepoželjnih, što je spas za bogatu Europu. On jest otuđio te otuđene elite- no, moglo bi biti na spas tih naroda.
6. u zemlji lomi globaliste na važnim pozicijama- npr. Harvard, koji se bio pretvorio u mašineriju antiameričke retorike i uvoza Kineza bez nekih prednosti
To je zaokret nakon svih od Busha starijeg do Clintona do Bidena. I to u za Amerikance, a rekao bih za zapadnu civilizaciju- u pozitivnom smjeru.
To što je učinio niz promašaja i izgleda kao da luta, sigurno je istina. No to je i kulturna i ekonomska revolucija koja daje pozitivne rezultate za SAD- a mislim i za globalni zapad, koji je svjetlo globusa.