SACUVATI SVOJ KNJIZEVNI JEZIK - NAJVECI VID PATRIOTIZMA !

U poslednje vreme,kao da se utrkujemo,ko ce pokazati i prikazati,svoj patriotizam.Nazalost,to pokazivanje svoje

velike ljubavi,prema otadzbini,cisto je verbalnog karaktera.Ono sto je najveca vrednost jednog naroda,to je borba

za ocuvanje sopstvenog knjizevnog jezika.Nazalost,kod nas se upravo desava suprotno.Pod uticajem verovatno

elektronskih medija,upotreba stranih reci,uzima sve vise maha.Udjite u bilo koji Kafe.Pozovite konobara,i recite mu

da zelite da platite npr.kafu. Obavezno ce vas pitati:Jel placate KESOM ili karticom ? Rec GOTOVINA,kako je

pravilno reci,potpuno je izbacena iz upotrebe.Umesto reci,SVE,sada se kaze FUL.Ovo je samo jedan delic,kako

se nas jezik ubrzano kvari.Profesori srednjih skola,kazu,da kada pregledaju pismene zadatke,svojih djaka,pitaju

se cesto,sta znace reci,koje su dja ci upotrebili.To je jedan konglomerat,Srpsko-Engleskog i nekih cudno

izvedenih reci,koje ne pripadaju,ni Srpskom ni Engleskom jeziku.Eto,ako neko zeli,da iskaze svoj patriotizam

prema svojoj zemlji,Srbiji,neka se ukljuci u borbu,za ocuvanje Srpskoga jezika.:heart:

"Čuvajte, čedo moje milo, jezik kao zemlju. Reč se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. A šta je narod izgubi li jezik, zemlju, dušu?

Ne uzimajte tuđu reč u svoja usta. Uzmeš li tuđu reč, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potuđio. Bolje ti je izgubiti najveći i najtvrđi grad svoje zemlje, nego najmanju i najneznačajniju reč svoga jezika.

Zemlje i države se ne osvajaju samo mačevima, nego i jezicima. Znaj da te je neprijatelj onoliko osvojio i pokorio koliko ti je reči potro i svojih poturio. Narod koji izgubi svoje reči prestaje biti narod.

Postoji, čedo moje, bolest koja napada jezik kao zaraza telo. Pamtim ja takve zaraze i morije jezika. Biva to najčešće na rubovima naroda, na dodirima jednog naroda sa drugim, tamo gde se jezik jednog naroda tare o jezik drugog naroda.
Dva naroda, milo moje, mogu se biti i mogu miriti. Dva jezika nikada se pomiriti ne mogu. Dva naroda mogu živeti u najvećem miru i ljubavi, ali njihovi jezici mogu samo ratovati. Kadgod se dva jezika susretnu i izmešaju, oni su kao dve vojske u bici na život i smrt. Dok se god u toj bici čuje jedan i drugi jezik, borba je ravnopravna, kad počinje da se bolje i više čuje jedan od njih, taj će prevladati. Najposle se čuje samo jedan jezik. Bitka je završena. Nestao je jedan jezik, nestao je jedan narod.

Znaj, čedo moje, da ti bitka između jezika ne traje dan dva, kao bitka među vojskama, niti godinu dve, kao rat među narodima, nego vek ili dva, a to je za jezik isto tako mala mera vremena kao za čoveka tren ili dva. Zato je, čedo moje, bolje izgubiti sve bitke i ratove nego izgubiti jezik. Posle izgubljene bitke i izgubljenih ratova ostaje narod. Posle izgubljenog jezika nema naroda....."

Stefan Nemanja

Meni je uvek bio fantastičan taj Stefan Nemanja koji u fulu govori savremenim srpskim jezikom :D
Elem, nalupetao se gluposti Stefan Nemanja, jer nema ni naroda ni jezika bez tuđica. Jezik se upravo razvija i obogaćuje u dodiru s drugim jezicima.

Inače, Gledstone - nije patriotizam nego rodoljublje, nije konglomerat nego smeša, mešavina.
Ali znam da si trolčić đavolčić i da si to (kao i sijaset pravopisnih grešaka kojima se siluje srpski jezik) namerno udenuo, radi živosti diskusije i kidanja živaca paljevinama.;)

....malo tog , mi imamo svog - pa i to što bi čuvali nije naše....ni ono što nam je navodno taj vlastoljubivi brato ubica prosvetiteljski besedio , ako je išta taj vlastoljubivo srebroljubivi vizantijski pretor prosvetiteljski besedio , nije besedio na našem jeziku....
...što se tiče te zavetne besede , ona kao određena mudrost , bila bi velika u našem slučaju , da smo sačuvali jezik predaka , pre jezičkog samoubistva koje nam je lepo vizantija zamesila i skuvala , pa ga pokusasmo i robovi postasmo - roblje okovano tuđinskim pojmovnikom....a nesreća da bude veća , taj pojmovnik je mešanjem , "oplemenjivanjem" tuđicama , nekoliko puta prošao kroz faze jezičkog ciganluka , tako da ovo jezičko "oplemenjivanje" posle činodejstvovanja nebeskog milosrdnog anđela , posve je normalno stanje , prost nagon za samodržanjem u bezdnu duhovnog "uzdizanja".....

...jezičko oplemenjivanje tuđinovanjem , dokaz je svekolikog propadanja , ne samo u životnom smislu , mereći takozvanim jedinicama kvaliteta življenja , već i u biološkom.....

...na tom jezičko , tuđinskom , plemenitom jezičkom cigančenju , mi nećemo izgraditi budućnost dostojnu čoveka - svako ko ne veruje tome , može da stane u red za parče života ispred vladine palate......a onima kojima se žuri i ne vole kukumavne redove , mislim na one koji se nedaju obmanuti , njima želim svu sreću u belom svetu !

.....šta da čuva prazan stomak , milionski - praznog pogleda , bez nade i ikakve šanse da može mirno i pošteno živeti , posve skromno , od svog znanja , umeća i veština ( bilo kakvih , pa i onih koje potrebuje običan fizički rudarski posao )....
.....zaista , šta da čuva svetina koja je duhovno uništena ( a kad kažem duhovno , ne mislim na religiju , nekakvu visoku filosofsku etiku - već na običnu ljudskost , poštenje i čast ; ono što se podrazumeva tamo negde , gde ljudi žive slobodno i egzensticijalno izvesno - imaju velikih radnih mogućnosti pa nisu egzistencijalno ucenjeni , poniženi i porobljeni ) !

...nisam stigao da napišem , zaneo se , šta li ?....
.....mislim da jezik treba da čuvamo , ma ko nam ga uvalioi sa kojim ciljevima .... možda treba da ga čuvamo i od "književnog jezika" , "umetničkog" , " televizijskog" pa i mnogih drugih koji su na današnjoj sceni....
...primer koji sam priložio , pored mnogih dobrih opaski , koje ova kultna predstava sadrži , ima i tu umetničku slobodu da kasapi ne samo književni , već i da forsira prostački umetnički jezik - danas poznat kao rijaliti govor.....ako ovu predstavu gledamo iz mnogih uglova , pa i današnje dominantne kulturne rijaliti nesreće , onda možemo reći da je ona između ostalog bila i zagovornik te kulture....hoću da kažem , da ono vaspitno prosvetiteljsko u ovoj predstavi , moglo je biti rečeno prikladnijim pojmovima i izvedeno prikladnijom glumom , sa ljudskijom scenskom postavom .....no šta je tuje....cerekanje , prostakluk - jezičko oplemenjivanje !

Ne dragi prijatelju "Loncar". Nikako se ne bih slozio sa tobom,i tvojim "pravdanjem",zasto nam se jezik pokvario.Ne.Nema o nikakve veze,da li su

nam male plate,da li je narod gladan,da li je "vlast" dobra...itd. Negovati svoj knjizevni jezik,to je sveta duznost svih nas.Bili gladni,zedni,ili zbog

bilo cega nezadovoljni,to nas ni u kom slucaju,ne opravdava,da se "frljamo" sa nekim stranim izrazima,koji nimu kom sslucaju,ne mogu da

zamene,nas lepi srpski jezik. Ovim "svojatanjem" tudjih nakaradnih reci,mi ponistavamo sav mukotrpni rad,koji je nas velikan Vuk Karadzic

godinama,izgradjivao i dogradjivao,svoj prosvetiteljski rad,na obogacivanu srpskog knjizevnog jezika.

...poštovani Lorde , to je mitomansko patriotski prilaz sa parazitsko eksplatacionim patriotizmom....a to nema blage veze sa istinom.....
*ovoj pismenici osmislio je fonetske znake prečanin , austrougarski državljanin , verovatno čarnojevićsko izbegličkog porekla - čije ime nesme da dođe na takozvane naučne stupce , jer ta istina rasvetljava mit o velikom prosvetitelju
*gramatiku , deseterac i sve ostalo , sastavilo je specijalno odelenje austrougarskog ministarstava , a celim projektom PREPISMENJAVANJA srblja rukovodio je ministar Jernej Kopitar - slovenac , po uzoru na vizantijsku braću Kirila I metodija , ali uz manje para sa većom duhovnom izdajom u kojoj su prednjačili pro karađorđevići
*u ta vremena Vuk je bio transmisioni izvršilac austrougarskog duhovnog upliva u našu svest i duhovno poreklo , te sakupljač takozvanih narodnih umotvorina , sa kojima je prokrčen kod rulje , prostog puka , "prosvetiteljski" proces zasnovan na mitološkoj manipulativnoj pameti i njenoj lažnoj istini....

----ubiće nas deseterac u kome je najveći izdajnik , srebroljubivo vlastoljubivi vazal , neprijatelj svih srpskih despotovina , slobodnih posle kosovskog boja , turski sluga krvavih ruku do ušiju od krvi srpske , nejveći naš junak , uzor svim generacija do današnjih dana ....Marko će nas sahraniti - kako se to kaže u žargonu : poslednji gasi svetlo !

....mi moramo da čuvamo ovo što imamo , ali moramo da znamo njegovo poreklo !

U Srbiji je pismenost,prosvecenost i prvo priblizavanje kulturi zapadne evrope,pocelo,dolaskom u Srbiju 1816 godine,Dositeja Obradovica.Da nije

bilo njegovog dolaska,jod dugo dugo,bi se mi krckali u blatu turskog primitivizma.Na zalost,ni do dana danasnjeg,mi se nismo dostojno oduzili

tom nasem velikanu prosvetiteljstva.Cak ni cestitog spomenika,nismo mu podigli. Ako se izuzme onaj,u Studentskom parku. I...to je sve.

Ali... za to smo u parku Tas majdan,podigli veliki spomenik,diktatoru Republike Azerbejdzan.A uskoro ,bice podignut i spomenik Kineskom

reformatoru i misliocu:Konfuciju. Verovatno,da je Konfucije,zasluzniji za nas kulturno - prosvetni razvoj od tamo nekog, Dositeja Obradovica !!!

....vidiš kako to stoji naša prosvećenost - uvek ništarije veličamo a zaslužne nipodištavamo.....nikad onećemo ispraviti grehe prema tom čoveku - kao što nećemo isšraviti greh prema Brankoviču , koji je jedini iz takozvane kosovske epohe bio patriota i to poslednje kapi krvi bio se za slobodu ovih teritorija protivu turaka i izdajnika recimo kakav je bio naš nacionalni heroj Marko Kraljević....

....imamo li mi sud časti , pravde , poštenja - ljudskog dostojanstva , koji bi nam razrešio problem istine i samo istine , o recimo : Brankoviću , Marku Kraljeviću , Dositeju i V.Karadžiću......deseterac i gusle.....pa onda treba da nestanemo , kad ovo nemožemo da čistac da isteramo !

Back