Sa svima dobar i prava dušica, a maltretira jedno dete

Smorisha

Buduća legenda
VIP
Poruka
41.996
Skoro sam došao u susret sa tom psihopatološkom pojavom gde otac drugog sina dosta surovije tretira nego prvog sina i da mu je nekako dežurni krivac za sve
A uopšte on ima mnogo dobru reputaciju u okolinu kao mnogo fin čovek i sve
Stičem utisak da mu se taj drugi sin jednostavno ne sviđa i da je rešio da sav bes i sve frustracije iskaljuje na njemu
E sad ne znam kako se u psihologiji objašnjava taj mehanizam i šta je uzrok toga i zašto to ljudi uopšte rade pa ako bi neko upućeniji mogao nešto više da kaže o tome

Skoro sam došao u susret sa tom psihopatološkom pojavom gde otac drugog sina dosta surovije tretira nego prvog sina i da mu je nekako dežurni krivac za sve
Stičem utisak da mu se taj drugi sin jednostavno ne sviđa i da je rešio da sav bes i sve frustracije iskaljuje na njemu
E sad ne znam kako se u psihologiji objašnjava taj mehanizam i šta je uzrok toga i zašto to ljudi uopšte rade pa ako bi neko upućeniji mogao nešto više da kaže o tome
obicno deca koja povuku genetiku tog roditelja budu od istog malteretiranija od druge dece iz porodice
isti karakteri
ja imam takav odnos sa svojom majkom
i citav zivot joj provlacim recenicu kroz zezanje - ti imas svoje dete koje volis, na mene se sasmo istresas, ja sam ti dezurni krivac za sve
i kad pogledas sa strane, ona se nad mojom sestrom i sad u svojoj 76-oj godini svila kao majka zastitnica
samo zato sto je sestra takav odnos sa njom prihvatila, a ja nisam
ona se citav zivot pokoravala, a ja sam bila bunotvnik
i valjda je reakcija roditelja onda da mu je lakse da hendluje sa poslusnim detetom, a da se ljuti na onog koji je borac

obicno deca koja povuku genetiku tog roditelja budu od istog malteretiranija od druge dece iz porodice
isti karakteri
ja imam takav odnos sa svojom majkom
i citav zivot joj provlacim recenicu kroz zezanje - ti imas svoje dete koje volis, na mene se sasmo istresas, ja sam ti dezurni krivac za sve
i kad pogledas sa strane, ona se nad mojom sestrom i sad u svojoj 76-oj godini svila kao majka zastitnica
samo zato sto je sestra takav odnos sa njom prihvatila, a ja nisam
ona se citav zivot pokoravala, a ja sam bila bunotvnik
i valjda je reakcija roditelja onda da mu je lakse da hendluje sa poslusnim detetom, a da se ljuti na onog koji je borac

Rivalstvo je okej u nekoj pristojnoj dozi, ali ima i baš ekstremnih slučajeva
Sećam se nekog momka iz Doboja koji je ovde na forumu pre 5 godina pisao o tome da namerava da se ubije jer ga krvnički tuku otac i stariji brat bez nekog validnog razloga gde je on uvek dežurni krivac za sve i ja sam ga odvraćao od samoubistva itd

Naleteo sam na neki sličan ne tako ekstreman slučaj, ali kad neko kukumače na oca toliko onda to ne može da bude normalno

I ono što je zajedničko za oba slučaja je da su to ljudi prave dušice prema celoj okolini - e to me je navelo da otvorim temu, jer to je onda neka ozbiljna psihopatologija i zato sam i rešio da otvorim temu

ja sma napisala o onome sto je uobicajeno, nenormalnosti uvek postoje
niko pre nego sto dobije dete ne dobije potvrdu da je sposoban i spreman da odgaja drugo bice
a trebalo bi, zaista
ja i sad zapacem kad pomislim samo na malenu dusu od 2,5godine koju je monstrum polomio i ubio
i to sto je majku izbacio iz sobe za to vreme ni malo ne umanjuje njenu odgovornost i krivicu
hoces da se razvedes od muza - u redu je, imas svoje razloge
ali decu ostavi ako ti je smisao buduceg zivota seks droga i alkohol
ne postoji ni jedna olaksavajuca okolnost na ovom svetu na koju bi mogli da se pozovu bog smrti nevine duse
neka je laka zemlja malom andjelu
a takvim roditeljima ne treba nikad dozvoliti da deca odrastaju pored njih
isto u okruzenju imam situaciju impulsivnog oca koji je dobar za okolinu
dobar komsija, radan, vredan i ima kvaku na karakteru
iz neke price, saznala sam da je kvaka ne samo gen koji je nasledio nego i utaj porodice u kojoj je odrastao - otac alkoholicar, nedosledan koji ga je malteretirao svo vreme dok je ziveo sa njim
iako je svestan svega toga, isti obraac nedoslednog ponasanja, agresivnog kad mu se sin suprotstavi, i kad mu se zena suprotstavi isto koje je kulminiralo pre nekoliko godina incidentom kad je rodjenog sina jurio sekirom
momak je tada vec bio punoletan, nesto su se verbalno zakacili i bilo bi u crnoj hronici da momak nije bio brzi i da nije pobegao tada od kuce

on sada ima svoju porodicu, i sam je tempirana bomba
bojim se da ce isti obrazac ponasanja da istrpi jos jedna generacija samo zato sto niko od njih nije skupio hrabrost da se suoci sa problemom koji ima i da ga resi uz pomoc psihijatra i psihologa

postoji knjiga "ljudi lazi" koja se bavi upravo ovom patologijom - tako "divni" roditelji, a tako problematicna deca, koja cesto zavrse i samoubistvom.

u osnovi ove patologije su maligni narcizam i egomanija, sistemski fokusirani na odrzanje privida dobrih dushica.

postoji knjiga "ljudi lazi" koja se bavi upravo ovom patologijom - tako "divni" roditelji, a tako problematicna deca, koja cesto zavrse i samoubistvom.

u osnovi ove patologije su maligni narcizam i egomanija, sistemski fokusirani na odrzanje privida dobrih dushica.
E ovo sam tražio, konkretnu dijagnozu, hvala i za preporuku za knjigu

Evo ovo izgleda da je to to - Bravo @winx vila :ok::ok::ok:
http://www.psihoverzum.com/maligni-narcizam-sudar-narcistickog-i-antisocijalog-poremecaja-licnosti/

E to, to @dive, nikad mi neće biti jasno kako ljudi postanu takvi da se non-stop iseravaju po nekom najbližem?
Zar to svi ne radimo u nekoj meri?
Ko to osvesti na vreme, na dobitku je. JEr, na kraju, oni koje najviše volimo najviše nas trpe. I obrnuto. A treba baš njima da dajemo najbolje od sebe. I Obrnuto.
Taj iz primera otac greši mnogo. Ok je kritikovati ali preterivati do prelaska u iživljavanje je grozno.

Zar to svi ne radimo u nekoj meri?
Ko to osvesti na vreme, na dobitku je. JEr, na kraju, oni koje najviše volimo najviše nas trpe. I obrnuto. A treba baš njima da dajemo najbolje od sebe. I Obrnuto.
Taj iz primera otac greši mnogo. Ok je kritikovati ali preterivati do prelaska u iživljavanje je grozno.
Ja pričam o onim pravim patologijama, ne o normalnim ljudima.

Pogledi neznanja i nepoznavanja su vrlo varljivi....mnogo toga treba znati da bi se napisalo nesto ovako....tacnije, ispravno si zakljucio da materiju ne poznajes....Svakako ne poznajes ni decu, a ni te ljude....
A komentari? Komentari su kao i uvek ofrlje ispucani ....ljudi zamisljaju ono sto nisi napisao, a bas vole krajnosti...

Znaci ti si zatekao mozda i nekoliko puta scenu u kojoj otac biva strog prema jednom sinu, a drugog ne pominje ili ga ne proziva...Odnos i vreme prema deci nikad nije isti, jer ni deca nisu ista....nema tu nikakve psihopatologije vec potreba da svako dete bude tretirano prema svom ponasanju...rec surovo kod tebe moze da znaci cak i samo promenu boje glasa...iz cega bih ja mogao da izvucem zakljucak da si odrastao bez oca...

Back