Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb strane. Trebalo bi da ga nadogradite ili koristite alternativni pregledač.
Preporuka je da se muzjak ne pusta u priplod pre 18 meseci starosti a zenka 15 meseci....
Dakle ovako bi trebalo da bude i to se odnosi na sve a najvise na odgajivace(odgajivacnice)....e sad mnogi to bas i ne postuju pa pustaju u priplod zenke odmah na prvom teranju(sto je negde oko 9 meseca zivota)....
Moj savet je da se preporuka postuje.....
Pa......
Ja mislim da ih ne treba pariti zenku dok ne napuni barem godinu dana
Zato sto ce za nju svakako prvi put biti malo teze (Mozda) da bude majka
I zato je bolje da bude malo starija da bi sve to razumela (moja preporukA)
Neke zenke cak umeju i svoje mlade da pojedu i obicno u tom uzrasu ako ih paris dok su mlade
Savet:Sacekaj dok ne napuno godinu dana
Ja bih na Igorov odgovor dodala još i to da kuje ne bi smele da imaju više od jednog legla godišnje i da je poželjno da pas ima regularne "papire"-tj. rodovnik i da bude ocenjen.
Mužjak može da pari već sa 7 meseci starosti, ali takvo leglo nikako ne može dobiti rodovnike. Ženka može da se napari već na prvo teranje koje obično bude sa 7-8 meseci.
Po kinološkim propisima mužjak može da pari sa narvšenih 18 meseci a ženke sa 14 (na drugo teranje) Oba roditelja moraju biti pozitivno ocenjena na izložbi.