Sa koliko godina ste bili prvi put na moru?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Bilo je baš davno.
Nezamislivo za današnje vreme, uslove, vaspitanje.
Prvi put sam bila na moru sa zabavištem.
Putovali smo vozom, prvo odvajanje od roditelja.
Nije bilo telefona, nije bilo kontakata sa roditeljima osim pisama.
Bili smo na moru 21 dan, tako se tada letovalo, meni su od roditelja stigla dva pisma koja mi je vaspitačica čitala jer nisam znala da čitam ni pišem, osim ponekog slova, ali sam oduvek imala odličnu memoriju, sećam se, posle toliko decenija, skoro svake rečenice iz pročitanog pisma.

Sećam se kolone dva po dva od pansiona do plaže.
Sećam se deljenja užine hleba i džema koja nam je deljena na plaži, a sećam se i ose koja je zujala oko tog džema i ujela me za uvo. :lol:

Sećam se vaspitačice koja me je, vadeći žaoku, tešila rečima da će mi biti dobro a da će osa uginuti.
Sećam se popodnevih spavanja i navlačenja čebeta preko glave da bih tiho plakala za mamom, tatom i bratom koji je bio beba.

Sećam se plavetnila morske vode dok mi, deca, ne uđemo u plićak, onda bi zbog boje peska i šljunka voda postajala narandžasta.
Sećam se česme ispred pansiona ispred koje je neki čika prodavao najkrupnije belo grožđe koje sam videla ikada.

Sećam se Vrsara odlično, iako sam imala manje od 6 godina.

Sledeće moje letovanje bilo je kada sam završila I razred O.Š.
Tetka me vodila na Brač. Prvo putovanje avionom Beograd - Split, pa prvo putovanje trajektom.

Sećam se talasa koji su penili, borovih šuma, doručka i plakanja kada je sardina bila na meniju :lol:
Sećam se da sam tetku, koja je bila student, čuvala od udvarača:rotf:
Sećam se sladoleda na rivi u Spltu.
U odnosu na prvo letovanje, ovde sam bila mala gospiđica:rotf:

Baš daleko dosežu moja sećanja 🤔

Bila sam mala kada sam prvi put bila na moru ali se secam,da sam pila morsku vodu da vidim da li je slana kao sto su svi pricali :lol:
Ne secam se. Rođen sam na moru
Bilo je baš davno.
Nezamislivo za današnje vreme, uslove, vaspitanje.
Prvi put sam bila na moru sa zabavištem.
To je bilo preko "socijalnog". Mene su slali sa 6 god na planinu. Isao sam. Imali smo vaspitačicu.
Na more su me hteli poslati sa 12 god iz Ns... Nisam hteo da idem Rođen na moru nisam ga zeljan
Kad su presli roditelji kod ppdgorice imali smo vikendicu na moru kod Bara. A blizu kuce skadarsko jezero bistro "plavo ko more"
Sutomore nam je bilo na 20ak min.

Prelaskom u ns svake god sam letnji raspust provodio kod skadarsko jezera jedno 2 nedelje i tri nedelje na moru.

I zenidbom svake god po mesec nepun u cg malo more malo skadarsko... Ja sam vise za skadarsko bio djeca i zena na more...

Posle 35 mi dopizdilo more pa samo par dana, oni ostanu s kumovima il rođacima u vikendici ja odem na skadarsko... Dođem posle nedelju dana, dva dana pre polazak kuci u ns..

Posle 45 retko i odem vise od dva dana...

Dopizdelo

Back