Pogledajte naslov.........
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Postoje pisani dokumenti......istoriju? pa pola sata posle nekog događaja pet svedoka će ispričati pet verzija... istoriju?
Pogledajte naslov.........
istoriju? pa pola sata posle nekog događaja pet svedoka će ispričati pet verzija... istoriju?
- - - - - - - - - -
istorija i pravo, dva najklimavija zanata
Mrzeo sam Istoriju, uciteljicu zivota, u srednjoj skoli, jer si morao da znas sve datume, sve dok nisam upisao studije na Pravnom fakultetu BU. Sa predmetom "Istorija drzave i prava" sam ozbiljno zavoleo tu naucnu disciplinu. Tada sam mislio, tj. verovao da se svi istoricari slazu sa iznetim stavovima. Medjutim, kad sam spoznao da su jedino datumi i nazivi dogadja manje vise tacni, a da su tumacenja uzroka i posledica, kao i dodavanje i oduzimanje pojedinih cinjenica proizovd ideoloske pripadnosti rezimskih istoricara shavatio sam da se mora biti daleko kriticniji prema tzv. indoktriniranim istoricarim koji su skloni da i najnegativnije pojave u bilizoj ili daljnjoj istoriji svog naroda bezrezerno glorifikuju.
Vidju vraga, a koja je to "moja agenda". Sta si hteo time da kazes.I posle svega toga ti za istorijom probas da proguras tvoju agendu.
Zasto naravno? Ko je govorio o egzaktnosti, gde si to u mom tekstu procitao?Inace naravno da je tumacenje uvek razlicito, nemamo mi eksaknost matematike ili fizike gde mozes da eksperiment ponavljas hiljadu puta.
Interesantno, pa jos da koristim i termine kao "utemeljen u nekim, verovatno u bilo kojim izvorima" i "da se ODPRILIKE zna" kako je doslo do toga??? EKSAKNO si mogao odprilike biti u pravu ako si svoj stav utemelji u nekim izvorima.Stav ti mora samo biti utemeljen u nekim izvorima i da se odprilike zna kako si doso do toga, naravno kritika je uvek deo naucne prakse.
hogarius;26621593 Interesantno:Ja ne znam u cemu je problem tvoj stav o Sokolovicu nije bio utemeljen u nijedan izvor (jer nijedan nisi postavio, Slaven777 je postavio nekoliko izvora i tako mogo da pokaze odakle mu tvrdnje.
Ocito je da ti ne znas u cemu je problem? Ko je i gde napisao da postoji problem? Da li ti znas o cemu se ovde raspraavlja. O kakvom Mehmed pasi i kakvom Slavenu 777 je rec. Tema nije Slaven777 ili Mehmed pasa Soklovic.Ja ne znam u cemu je problem tvoj stav o Sokolovicu nije bio utemeljen u nijedan izvor (jer nijedan nisi postavio, Slaven777 je postavio nekoliko izvora i tako mogo da pokaze odakle mu tvrdnje.
Ocito je da ti ne znas u cemu je problem? Ko je i gde napisao da postoji problem? Da li ti znas o cemu se ovde raspraavlja. O kakvom Mehmed pasi i kakvom Slavenu 777 je rec. Tema nije Slaven777 ili Mehmed pasa Soklovic.
Uzgred, ako si vec toliko opcinjen Slavenom, njegov izvor je jedan od portala SPC, a njihove istorijske cinjenice su ocigledni falsifikati, bas kao i lazi o postojanju boga, Sedmog neba, onostranog zivota i sijaset drugih budalastina. Zasto pises o stvarima koje ti nisu poznate i koje si ucio od tog tvog Slavena, koji je pokupio svoje prnjice i pobegao sa teme o Mehmed pasi Sokolovicu.
Malo OT, no nema veze. Davno prije sam pokrenuo temu na
jednom hrv. forumu- s kojeg su me kasnije najurili, na "demokratski" način:
a) kako to da u historiografiji nema "pravih" velikana ? b) kako to
da je ta disciplina od nečega kao umjetnost postala više kao znanost ?
a) znamo da u likovnosti možemo reći za rembrandta i Michelangela
da su geniji. To možemo u znanosti za Newtona i Einsteina i Gaussa.
U filozofiji za Platona i Leibniza. U književnosti za Shakespearea i Dostojevskog.
U glazbi za Bacha i Beethovena. U ...
No, i najveći povjesničari-po meni Tukidid, Tacit, Gibbon,... nisu toga ranga.
Tacit je velik, ali više kao književnik. Zašto historiografija nema "gorostasa" ?
b) povjesnica je bila više- manje kao umjetnost do 19. st. O starima da ne govorimo,
Mommsen je dobio Nobela za književnost, a Henry Adams je velik pisac čak u tako
neinspirativnoj povijesti kao onoj o ranim američkim vladama.
Tek nakon 1. i 2. svj. rata, historiografija postaje "stroža". Padaju mi na pamet
autori kao Ian Kershaw, Jacqus le Goff, Braudel, .... To književnost očito nije.