Sa Hriscanskog na Naucni pogled na svet

Kao prvo moj prijatelju, svaki pokušaj odgovora na to pitanje je tako kompleksan poduhvat da ... prosto "užasava" pomisao samo na njegove okvirne dimenzije;

kao drugo - malo je foruma (ako ih uopšte i ima) koji bi se mogli smatrati mjestom na kojem bi se takav jedan odgovor mogao dati

i kao treće - ovaj krstin pdf, u kojom se bavljenje istorijom iscrpljuje kroz partizansko-četničko prepucavanje i copy/paste postove u prilog renesansa potonjih, sigurno nije to što ti treba

Uostalom da se razumijemo, u bilo-kakvoj ozbiljnoj analizi tog "prelaska" istorija bi mogla samo igrati ulogu pomoćne nauke.
Filozofija je ono što je u svemu tome najvažnije - Bekon i Dekart kao oci mehanicističke paradigme su prosto nezaobilazni, ali i oni su nepotpuni bez onih prelaznih likova, npr. Skota i Okama (tzv. grobara skolastike).
I upšte nominalizam je veoma bitan, on je važna komponenta Lutera, a da bi razumio nominalizam moraš poznavati Platona .., a opet Lutera nema i bez Augustina ... itd, itd.

Prva knjiga koju sam ja pročitao na tu temu je bila "Prelazak sa feudalne na građansku sliku sveta" od Borkenaua, napisana je prije WWII, a kod nas je objavljena početkom '80-tih.
Knjiga je dosta teška, ali je i veoma dobra.

Poslednja izmena:
Можда и Фром "Бекство од Слободе" врло сажето али темељно
обрађује прелазак и средњег века у ренесансу и капитализам
са неке антрополошке и психолошке стране са акцентом на појединца и на светске прилике,
Највише о људима ниже и средње класе пошто је и ренесансу описао као спорт више богате класе који није донео неких бољитака обичним људима.

Па рецимо упроштено то би било прихватање Дарвинове теорије од општег научног света, а имала је и своју реч и философска школа која није одбацила сасвим Бога већ га је модификовала према сопственим схватањима.
Па неки који су га одбили као што је Ниче.

Али треба знати да и пре тога већина научника и слободоумних људи је долазило у сукоб са црквом па не могу рећи да је икад поглед био тотално Хришћански али је црква била јако моћна и вршила је доминацију на свим пољима.

Back