S kim si, takav si!

norge_srbin

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.530
F8tk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTURNN01EQV8vYWY4Nzg0MjdhYTcwOGRlYWQ1NjM0NDE5ZTgzYjU0NzcuanBlZ5GTAs0CQgCBAAU

[autorska tema]

A ova slicica jasno i glasno opisuje ko smo ziasta to mi, Srbi, sa kim smo se upajtali, i kakve vrednosti mi zaista cenimo, zelimo, i ka cemu stremimo.

Nisam video prizemniju alegoricniju vizuelizaciju srpske STVARNOSTI u poslednje vreme.

Za ovo ste se svi svi svi borili, dragi forumasi. Ovo vam je krvava 40godisnja borba dala, posle Druga Staroga Marsala belosvetskog opsenara.

Tako... Kako smo ga radili, tako smo ga i zaradili. Ni po babu, ni po stricevima. A kako smo to radili? Ne posveceno, 40 godina u fabrickim halama, na trakama, krvavo sticali i dobro ulagali, nego smo sibicarili, pilicarili, radili "brzu" lovku na svaki moguci nacin, putem opsena, prevara, laznih obecanja... Ispolitizirali smo sve i svasta, samo iz jednog jedinog razloga: da se lovka nabere sto lakse, sto brze, i sto bezbolnije, i sto veca.

Moto: Sada, i Sve! Sve ili Nista, i rezultat je? Nista. Nula, nada, nolj, NULL, zilch, nistica, zero. The End (nije bash Happy End, ali oprostice nam kosti predaka - te kosti smejase se, Bog da prosti).
_______

Naravoucenije ove poucne price: Prema Svecu i Tropar!

Poslednja izmena od moderatora:
Ako vec zelis da ides do ``kraja``onda kreni od Nemanjica a i ranije bi bilo lepo istraziti,ko smo odakle smo i zasto smo ovakvi..... ;)
Bitanga i prevarant je samo deo slagalice.....

Opet teorija zavere :sad2:

Srbi su definitivno svetski sampioni u pljuvanju samog sebe.. Tu nam niko nije ravan.

Nismo mi nista gori od drugih naroda. Niti smo bitange niti prevaranti... Samo je neprijatelj bio jaci od nas i zato smo ovako prosli..

F8tk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTURNN01EQV8vYWY4Nzg0MjdhYTcwOGRlYWQ1NjM0NDE5ZTgzYjU0NzcuanBlZ5GTAs0CQgCBAAU

[autorska tema]

A ova slicica jasno i glasno opisuje ko smo ziasta to mi, Srbi, sa kim smo se upajtali, i kakve vrednosti mi zaista cenimo, zelimo, i ka cemu stremimo.

Nisam video prizemniju alegoricniju vizuelizaciju srpske STVARNOSTI u poslednje vreme.

Za ovo ste se svi svi svi borili, dragi forumasi. Ovo vam je krvava 40godisnja borba dala, posle Druga Staroga Marsala (koji je bio neopisiva bitanga i prevarant), belosvetskog opsenara.

Tako... Kako smo ga radili, tako smo ga i zaradili. Ni po babu, ni po stricevima. A kako smo to radili? Ne posveceno, 40 godina u fabrickim halama, na trakama, krvavo sticali i dobro ulagali, nego smo sibicarili, pilicarili, radili "brzu" lovku na svaki moguci nacin, putem opsena, prevara, laznih obecanja... Ispolitizirali smo sve i svasta, samo iz jednog jedinog razloga: da se lovka nabere sto lakse, sto brze, i sto bezbolnije, i sto veca.

Moto: Sada, i Sve! Sve ili Nista, i rezultat je? Nista. Nula, nada, nolj, NULL, zilch, nistica, zero. The End (nije bash Happy End, ali oprostice nam kosti predaka - te kosti smejase se, Bog da prosti).
_______

Naravoucenije ove poucne price: Prema Svecu i Tropar!
Pun si predrasuda. Iskompleksiran. Nezadovoljan. Tebi nije lako u zivotu a mogao bi malo i psihijatra da posetis norveskog. Kod tebe je prisutan veliki problem identiteta i najgori vid odricanja sopstvene kulture. Ti si izgubljeni coca-cola lik koji ce nestati kao govance na kisi. Tvoja deca nece imati proslost nego ce biti samo naduti prdeci zeludci u masi zeludaca u tom tudjem svetu. Unuci ti nece znati srpski a ti ces zbog toga biti srecan jer kao sto je srpski ustasa najveci ustasa tako si i ti kao protestantski konvertita postao najveci antisrbin.

Ti samo cackas i trazis po netu vesti i ideje koje pokazuju kako si ti u pravu, kako tvoja bezanija iz Srbije jeste pravi potez.

Sto se tice teme, Srbija kod navedenih drzava ima suficit u trgovini i kao sto je austro-ugarska radila puteve ka balkanu da bi imala magistrale za protok svojih proizvoda, tako i Srbija zeli da gradi te puteve ka svojim trzistima. U tom sklopu se nalazi i mali sengen.

Ne vidim tu nista lose. A Srbija je uvek bila kulturno bliza istoku nego zapadu. U to ne ulazi samo primitivno gledanje visine licnog dohodka koje ti cinis, nego niz drugih stvari koje cine zivot u Srbiji lepim pa ljudi milioni zbog toga ne zele da odu.

Evo ja prosto i neposredno za primer imam i madjarski pasos i imao bih mnogo bolji status tamo u Norge od tebe Srbne, ali sam u Srbiji jer je ovde zivot kvalitetniji. Jer nije zivot samo sistem za varenje hrane.

Poslednja izmena od moderatora:
Opet teorija zavere :sad2:

Srbi su definitivno svetski sampioni u pljuvanju samog sebe.. Tu nam niko nije ravan.

Nismo mi nista gori od drugih naroda. Niti smo bitange niti prevaranti... Samo je neprijatelj bio jaci od nas i zato smo ovako prosli..
To se nadaju oni sto nisu obisli sveta......
Nigde se glupost ne velica toliko , podnosi se ali se ne velica kao danas u Srbiji...
Srbija je danas selo , bas kao neko selo u SFRJ, nista bolja nista gora....tacno ista....
Svedena je na selo zato sto su ljudi u svesti nista vise nego seljak ili seljacic od koga je potekao....

To se nadaju oni sto nisu obisli sveta......
Nigde se glupost ne velica toliko , podnosi se ali se ne velica kao danas u Srbiji...
Srbija je danas selo , bas kao neko selo u SFRJ, nista bolja nista gora....tacno ista....
Svedena je na selo zato sto su ljudi u svesti nista vise nego seljak ili seljacic od koga je potekao....
Da pa, sto su vama stalno trn u oku? Eto nema je dobro u srpskom selu, a vi trcite za "slavom" i mahinite ako vam je dobro, a ne vracajte se sa svojim zastarelim srpskim glupostima, jer srbi napreduju bez vas...

Ne znam zasto se ljudi vredjaju ako im kazes da je Srbija selo i da su svi srbi u Srbiji seljaci.
I zene seljanke, ali one to odavno znaju.
To je tako vidljivo ako se gleda nacin razmisljanja, mentalitet, nacini reakcije, strategije, odnosi prema naslednicima, a vidi se i ako se pogleda obicna trgovina bilo gde, pa i u BGD, famoznom BGD...
Slicnost izmedju nekad prodavnice u selu obicno naziva "Sloga" i bilo koje velike, prostrane trgovine bilo gde u Srbiji je vise nego ocigledna...
Samo su proizvodi rasuti na malo veci prostor...
Isti nacin potenciranja prednosti proizvoda, isti nacin odsustva bilo kojih vaznih podataka o proizvodu...
I isti nacin suzene ponude proizvoda....samo se par firmi razlikuje i to u malim detaljima, jer trziste je takvo, niko nije lud da se bori protiv trzista...

Tacno , mora da se skloni od grebatora, otimaca i svih ostalih....
Meni ne smeta sto si mene ubrojio u takve, jer cim sam u Srbiji , takav sam, u ocima drugih, bilo da su oni u Srbiji ili da su van..
Dzaba im pricas. Da li si ikada posmatrao malog, sirotog hrcka koji celu noc okrece tocak? To je nagon za kopanjem, i on, jadnicak, otrgnut od svoje Stvarnosti, se zatvorio u neki svoj zabetonirani svet, iz koga ne zeli da izadje, jer drugacije ne ume. Otvoris mu vrata od kaveza, on ti sturne, i vrati se svom kontekstu: zavuce se u neku vecu saksiju, i pocne da kopa... Ili meni se zavukao u gipsani zid, koga je raskopavao, i pravio tunele u njemu.

Pametan je bio taj mish... Sturne mi iz stana po cevima, pa se ipak vrati. Pa sam ga nalovljavao, dok sam nije naucio da se vraca u kavez. Evoluirao je... Za razliku od sendvicara. Zamisli, kada tako mala zivotinjica moze da nauci nove stvari!

A oni, lunch paketasi, NE mogu. Stalno jedna te ista prica: lezi 'lebe da te izjedem... Kakva god vlast i kontekst da dodje! Uvek oni nadju hleb bez ikakve motiqe.

Zaboravljas pravu srpsku elitu koju srbi jako cene, ali ne mogu da ih promovisu niti podrzavaju niti spasu....
Oni koji su pobegli sa sela i postali seljacine su agresivna gamad i tu intelegencija ne pomaze, jer se ocekuje da plivas sa njima ili potones ili pobegnes...te seljacine pomaze onaj antisrpski element u inostranstvu...
a kakav je to element? Neobavesten i sasvim uvucen u necisticke kriminalne krugove...

Nemas da platis racune pa si povilenio od rana jutra? :hahaha:
Meni je neverovatno kako ste svi vi isti. Kada vam covek objasni da NE zeli da radi za vas, kada vam objasni da ga vase pare ne interesuju, da pokusava da bude objektivan... Pocinje u dlaku ista prica: ponizavanje. Pokusaj ponizavanja. UDBA tehnologija. Prvo sam pokusao UDBai da objasnim da me njihove pare NE zanimaju, jer ja radim u Zivotu samo ono sta meni odgovara, iz cistog mog interesa, koji nije samo materijalan. Ni izdaleka.

Onda je pocelo: nemas ti para. Ti si bedan, ali pokusavas da se dzoras da utvrdis cenu. Ma ti si sirotan, nemas ni za dvopek i H2O (10+ ljudi u 3D mi prica istu pricu kada navratim u Beograd da vidim svoje visedecenijske prijatelje, kao pokvarena ploca). Jedno vreme sam to oponirao, ali sam kasnije shvatio da je ta njihova odbrana odbrana ocajnika, koji moraju u svojim ocima da izdignu sebe, u odnosu na Slobodnu Volju, koju nemaju. To ih najvise boli. Iebiga.

Meni je neverovatno kako ste svi vi isti. Kada vam covek objasni da NE zeli da radi za vas, kada vam objasni da ga vase pare ne interesuju, da pokusava da bude objektivan... Pocinje u dlaku ista prica: ponizavanje. Pokusaj ponizavanja. UDBA tehnologija. Prvo sam pokusao UDBai da objasnim da me njihove pare NE zanimaju, jer ja radim u Zivotu samo ono sta meni odgovara, iz cistog mog interesa, koji nije samo materijalan. Ni izdaleka.

Onda je pocelo: nemas ti para. Ti si bedan, ali pokusavas da se dzoras da utvrdis cenu. Ma ti si sirotan, nemas ni za dvopek i H2O (10+ ljudi u 3D mi prica istu pricu kada navratim u Beograd da vidim svoje visedecenijske prijatelje, kao pokvarena ploca). Jedno vreme sam to oponirao, ali sam kasnije shvatio da je ta njihova odbrana odbrana ocajnika, koji moraju u svojim ocima da izdignu sebe, u odnosu na Slobodnu Volju, koju nemaju. To ih najvise boli. Iebiga.
a to kao odgovaras za mene? Neka hvala...mogu sam, a ti slobodno radi svoj posao, odakle god ga radio i za koje god pare radio....a tvoja slobodna volja vazi samo kada ne radis, a to je mesec dana godisnje...i to kada nije godina izbora u srbiji...:)

Mislim da ih ne boli uopste...
Nego je podsvesno jasno da ako nekome ko ima ukinu slobodnu volju ili neutralno misljenje da onda postaje otkriven za upliv i za sisanje...
To mi lici na ono , dosao bogatas u neki novi kraj i ako ga uvuku na pice pa na price o biznisu pa na ovo je dobro ovo je dobro, eto mic po mic eno ga daje pare za ovo za ono za onaj projekat i obavezno daje pare i za pomoc nekome, on ima a oni jadni....i krene skidanje pokozice...

E sad , ja sam imao negativnih ponuda od nekih koji se predstavljaju kao deo BIA, ali to nije BIA politika nego oni jesu oni cuveni predsednici mesnih zajednica ili nekog sela, pa koriste polozaj da njime masu.
Ali sam imao ponuda i sa vrha od raznih sluzbi, ali to je sasvim druga prica, tu vide sta imaju pa znaju koliko mogu da idu ili znaju koliko mogu da se pruze..
Ono sto je zeznuto je sto ne mogu mnogo da se pruze van seljackog mentaliteta jer ih tako ogranicavaju odozgo..
Zamisli ponudu neke sluzbe koja jasno prikazuje da ti je strategijski zadatak da odrzis postojeceg predsednika na vlasti posle reizbora..
A znaju iz podataka da je to cisto bacanje sposobnosti na nesto sto moze da radi mnogo bolje neka tek zavrsena srednjoskolka vrbovana za osrednje pare...
Naravno uz strategijsko vodjenje nekog ko je PR ili medijski nafilovan....ali to rade vec neki tipovi koji nemaju veze sa nivoima bezbednosti i ne znaju ni svoje dupe kako ce da im izgleda prekosutra, a ne da imaju strategiju u malom prstu...
I kao takvi su bolji u tom poslu nego neko ko mora da interpolira i eksterpolira svoje i masovno vidjenje stvarnosti...

a to kao odgovaras za mene? Neka hvala...mogu sam, a ti slobodno radi svoj posao, odakle god ga radio i za koje god pare radio....a tvoja slobodna volja vazi samo kada ne radis, a to je mesec dana godisnje...i to kada nije godina izbora u srbiji...:)
Svakako da odgovaram za tebe. Ti si me prvi licno adresirao, vulgarno i primitivno. Pronasao si se u uvodnom postu, pronasao si svoje komplekse. Koje veze nemaju sa mnom. Ja sam postavio tezu. Za razmisljanje. A ti si me naterao da te svrstavam. Izvinjavam se zbog toga.

Vidis, ja pricam sa jednim jedinim UDBA covekom, ostale sam (nakon shvatanja konteksta) rasterao u PLM. I, pa taj cova je IZNENADJEN mojim dolascima u Beograd. Njegove reci: vi, komsija, dolazite kada hocete, ostajete koliko god hocete... Dodjete jednom u mesec, u dva, ostanete po 3 nedelje... Takvog gastarbajtera ja NIKADA nisam video u mom zivotu, a znam ih mnogo. Tustu i tmu.

Ima se, moze se. Bio je moj lakonski odgovor. :ok:

Zaboravljas pravu srpsku elitu koju srbi jako cene, ali ne mogu da ih promovisu niti podrzavaju niti spasu....
Oni koji su pobegli sa sela i postali seljacine su agresivna gamad i tu intelegencija ne pomaze, jer se ocekuje da plivas sa njima ili potones ili pobegnes...te seljacine pomaze onaj antisrpski element u inostranstvu...
a kakav je to element? Neobavesten i sasvim uvucen u necisticke kriminalne krugove...
U vezi srpske elite , misticne ili ne, to bi mogla da bude tema za najvise 10 ljudi, cisto da se razveju neke zablude...
A kad upotrebis rec elita, pitanje je i na koju elitu mislis...
Elita kao sloj koji bukvalno svojata jednu drzavu postoji ali to je ono sto vidis ili nazires kroz situaciju Srbije..
Elita naroda, to tek ne znam sta bi bilo kad se osecaju frustriranim i seljastvo govori seljackim jezikom, zvanim niko bolji od mene...
Kad neko upotrebi rec elitu , obicno to sugerise da vrlo malo zna o drustvenim odnosima srednjeg i viseg nivoa...
Kad kazem tog nivoa nije u pitanju vrednovanje, nego slozenost i unovcenost tih nivoa...
Ljudi koji imaju pomalo svesti, ili oni koji imaju delice spoznaje, ili zbog posla ili zbog neceg, obicno ne upotrebljavaju rec elita.
Nesto nalik reci poljoprivredni proizvod, nista blize nisi rekao ni o cemu...

Mislim da ih ne boli uopste...
Nego je podsvesno jasno da ako nekome ko ima ukinu slobodnu volju ili neutralno misljenje da onda postaje otkriven za upliv i za sisanje...
To mi lici na ono , dosao bogatas u neki novi kraj i ako ga uvuku na pice pa na price o biznisu pa na ovo je dobro ovo je dobro, eto mic po mic eno ga daje pare za ovo za ono za onaj projekat i obavezno daje pare i za pomoc nekome, on ima a oni jadni....i krene skidanje pokozice...

E sad , ja sam imao negativnih ponuda od nekih koji se predstavljaju kao deo BIA, ali to nije BIA politika nego oni jesu oni cuveni predsednici mesnih zajednica ili nekog sela, pa koriste polozaj da njime masu.
Ali sam imao ponuda i sa vrha od raznih sluzbi, ali to je sasvim druga prica, tu vide sta imaju pa znaju koliko mogu da idu ili znaju koliko mogu da se pruze..
Ono sto je zeznuto je sto ne mogu mnogo da se pruze van seljackog mentaliteta jer ih tako ogranicavaju odozgo..
Zamisli ponudu neke sluzbe koja jasno prikazuje da ti je strategijski zadatak da odrzis postojeceg predsednika na vlasti posle reizbora..
A znaju iz podataka da je to cisto bacanje sposobnosti na nesto sto moze da radi mnogo bolje neka tek zavrsena srednjoskolka vrbovana za osrednje pare...
Naravno uz strategijsko vodjenje nekog ko je PR ili medijski nafilovan....ali to rade vec neki tipovi koji nemaju veze sa nivoima bezbednosti i ne znaju ni svoje dupe kako ce da im izgleda prekosutra, a ne da imaju strategiju u malom prstu...
I kao takvi su bolji u tom poslu nego neko ko mora da interpolira i eksterpolira svoje i masovno vidjenje stvarnosti...
Zato i pricamo. Slicni smo. Prosli smo strasno mnogo, i stvari razumemo. Ovome sto si napisao, jednostavno je steta dodati bilo sta. Kristalno je jasno.

U vezi srpske elite , misticne ili ne, to bi mogla da bude tema za najvise 10 ljudi, cisto da se razveju neke zablude...
A kad upotrebis rec elita, pitanje je i na koju elitu mislis...
Elita kao sloj koji bukvalno svojata jednu drzavu postoji ali to je ono sto vidis ili nazires kroz situaciju Srbije..
Elita naroda, to tek ne znam sta bi bilo kad se osecaju frustriranim i seljastvo govori seljackim jezikom, zvanim niko bolji od mene...
Kad neko upotrebi rec elitu , obicno to sugerise da vrlo malo zna o drustvenim odnosima srednjeg i viseg nivoa...
Kad kazem tog nivoa nije u pitanju vrednovanje, nego slozenost i unovcenost tih nivoa...
Ljudi koji imaju pomalo svesti, ili oni koji imaju delice spoznaje, ili zbog posla ili zbog neceg, obicno ne upotrebljavaju rec elita.
Nesto nalik reci poljoprivredni proizvod, nista blize nisi rekao ni o cemu...
Pod elita mislim i na intelektualnu, duhovnu i na ljude koji ih podrzavaju, a to nije deset ljudi nego 10000 ljudi.

Patak ti si usporeni srbin i mesas se sa ovim navijenim norgetom koji je prevarant i kao takav rodjen...
U svakom poslu te uspore na oba nacina , tj prvo te uspore po brzini a onda i po gluposti...
Sad , nijedan posao nece biti obavljen ako ti reagujes kad se neko pravi pametan a cini glupost....to ne postoji kao opcija u Srbiji a nije neka uspesna opcija ni u svetu.
One price o konstruktivnoj kritici su socijalisticka stvarnost ali i tamo je to prilicno pipavo, a ono sto se moze izvuci kao konstruktivno je brain storming kao daleko nizi oblik saradnje ali efiktivniji....
Takvi su ljudi kad fali svesti, ne moze konstruktivna kritika koja daje napredak najbrzi, ali moze brain storming ili moze ovlas ga pocesi, pa cekaj nedelju dana , 2 dana da negira, 3 dana da zvace i posle dodje sa tim kao da je njegova ideja od rodjenja....

Pod elita mislim i na intelektualnu, duhovnu i na ljude koji ih podrzavaju, a to nije deset ljudi nego 10000 ljudi.
Onda ne znam sta je to...
Moras da uzmes u obzir sledece...
Lako je seljaku u nekom selu reci postoji intelektualna elita....Ne zna covek pa poveruje.
Lako je nekome ko je vernik reci postoji duhovna elita, zna popa a racuna da su mnogi iznad njega pa su valjda tri puta i duhovniji.
Ali tesko je to objasniti nekome ko gleda i ne idealizuje ljude, tj meni nista ne znaci ako neko ko je strasno pametan nekad ucini glupost, sastavni deo performansa, ako je strasno vernik a nekad napravi nesto neverno , sastavni deo performansa, ako se postavlja kao postenjacina a uradi nesto jako neposteno, samo pogledas gde su ga pritisli i odakle vetar duva....sastavni deo performansa..

Ono sto se ne gleda je ono u cemu se osecaju ugodno....a to kad gledas, i kad omogucis ljudima, onda vise saradjuju...
A ko se oseca ugodno kao elita xxx ili yyy kako ih ti navede u Srbiji?
Ako 1 na milion zna sta je intelektualac, dobro je...
Ponudice odgovore pod a, onaj koji ima diplomu, pod b, onaj koji cita dnevnu politiku, pod c onaj koji razmislja poznavajuci dela filozofa, pod d onaj koji razume narod i ljudsku prirodu koja je pokrivena moralom koji je iskren (a to je apsurd) ili pod e ili pod f..
Zatim ce ubaciti uslov, intelektualac je uvek intelektualac, sto je tacno ali ako je promasio prvo , kod definicije, onda je promasio jos vise sa ovim...
Zatim ce se malo modifikovati pa ce reci, intelektualac je intelektualac svuda i na svakom mestu, i u svakom trenutku , sto je totalni apsurd ali pokazuje kako je shvatao prethodnu recenicu, kao etiketu i dogmu , ili cak i stigmu....stigmatski postavljenu dogmu...i to je ono sto je genotip logike srba....
Taj neprimetan sado mazo instrument u logici...a apsurd kad ga napisem, npr ovo stigmatski postavljena dogma...ali ako ubacis frustracije i frustracionu logiku videces da je to tacniji opis od bilo kog....

Sastavni deo svakog medjuljudskog odnosa je opcija prodavanja i pustanja vode u wc solji od strane drugih...
Ako imas narod koji ceka da mu se sve odradi da bi on posle busio takav sistem ili takvu opciju, koja god da je, jedini racionalan pristup je stap i kanap, ne znam da li sargarepa tu uopste dolazi u obzir...

Prica o eliti je kad ne postoji elita vise prica o postavljanju spavaca u drustvenu lestvicu dok ne dodje vreme da se izgradi neki konkretniji sistem ali za malobrojne...
Mora da se razdvaja ovaj od onog, ne moze svi isti ......svi isti je vrlo jasna poruka vladavine mediokriteta a tu seljak ima 90% minimum nadmoci...

Pa onda je Srbija na pravom putu...
Elita ce napraviti ranceve u Srbiji , bice tu prostora za 300.000 ljudi, ostalo mozes slobodno da proglasis viskom...
Ali cekaj, treba za sezonske radove, jeftinije je nego masine....
I tu dolazimo do sledeceg, mediji koji su toliko lazni da samo srbin veruje u njih, a totalno netacne info...
Trenutno cilj, da se sto vise omete proces odlaska bednika iz Srbije...

Back