Ruzmarin - miris Mediterana

• Začetnik teme Začetnik teme Plant
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Plant

Veoma poznat
Poruka
11.367
Salvia rosmarinus (Ruzmarin), poznatija kao Ružmarin, je grmić s mirisnim, zimzelenim, igličastim listovima i belim, ružičastim, ljubičastim ili plavim cvjetovima. Član je porodice Salvie - kadulje, Lamiaceae. Vrsta je poreklom iz mediteranske regije, kao i iz Portugala i Španije. Ima niz kultivara, a listovi se često koriste kao začin.
poprečni link na upotrebu
meni lično se više sviđa puzavi Ruzmarin,
IMG_20250611_161209.jpg
jer ne raste štrkljasto pa se ne mora oblikovati - orezivati.. Inače biljka podnosi slabe zime ( do -5*C a ako je starija i niže - ali kratko vreme). Prezimljava u vrtu u blagim kontinentalnim zimama.
Za uspješan uzgoj ružmarina Rosmarinus salvia pendula peltatum (poznatog i kao puzavi ružmarin), potrebno vam je sunčano mjesto s dobro dreniranim tlom, jer uspijeva na punom suncu i ne podnosi preplavljene uvjete. Nakon što se učvrsti, otporan je na sušu, ali zahtijeva redovito zalijevanje, posebno tijekom vrućih i sušnih razdoblja.

Evo detaljnije (isto je )
Rosmarinus salvia pendula peltatum preferira puno sunca, idealno bi bilo da prima 6-8 sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno.
Razmotrite njegov kaskadni oblik, što ga čini pogodnim za područja gdje se biljke mogu spuštati preko zidova ili posuda.
Podnosi i delimičnu senku, ali puno sunce će potaknuti bolji rast i cvjetanje.
Sve isto kao i za stojeći žbunić. Lako ožiljava reznicama, a iz semena je umnožavanje sporo..
Kupih danas dva mala puzava u Grčkoj :D
IMG_20250611_162232.jpg

Poslednja izmena:
Ruzmarin je, pored toga što bez njega nema ukusnog krompira i mesa, veoma dobar za kosu i kožu.

Napravila sam tonik sa ruzmarinom, lovorom i karanfilićem, kao i ulje od ruzmarina.
Videću vremenom kakvo je i jedno i drugo.
Ee, napisala Nina jako dobru temu o tome...
A ja sam u prvom uvodnom postu napisao u tekstu
- poprečni link na upotrebu
.. ali mi isteklo vreme, nisam stigao da u svoj post ubacim link njene teme.
Molba: ubacite.

Salvia rosmarinus (Ruzmarin), poznatija kao Ružmarin, je grmić s mirisnim, zimzelenim, igličastim listovima i belim, ružičastim, ljubičastim ili plavim cvjetovima. Član je porodice Salvie - kadulje, Lamiaceae. Vrsta je poreklom iz mediteranske regije, kao i iz Portugala i Španije. Ima niz kultivara, a listovi se često koriste kao začin.
poprečni link na upotrebu
meni lično se više sviđa puzavi Ruzmarin,
jer ne raste štrkljasto pa se ne mora oblikovati - orezivati.. Inače biljka podnosi slabe zime ( do -5*C a ako je starija i niže - ali kratko vreme). Prezimljava u vrtu u blagim kontinentalnim zimama.
Za uspješan uzgoj ružmarina Rosmarinus salvia pendula peltatum (poznatog i kao puzavi ružmarin), potrebno vam je sunčano mjesto s dobro dreniranim tlom, jer uspijeva na punom suncu i ne podnosi preplavljene uvjete. Nakon što se učvrsti, otporan je na sušu, ali zahtijeva redovito zalijevanje, posebno tijekom vrućih i sušnih razdoblja.

Evo detaljnije (isto je )
Rosmarinus salvia pendula peltatum preferira puno sunca, idealno bi bilo da prima 6-8 sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno.
Razmotrite njegov kaskadni oblik, što ga čini pogodnim za područja gdje se biljke mogu spuštati preko zidova ili posuda.
Podnosi i delimičnu senku, ali puno sunce će potaknuti bolji rast i cvjetanje.
Sve isto kao i za stojeći žbunić. Lako ožiljava reznicama, a iz semena je umnožavanje sporo..
Kupih danas dva mala puzava u Grčkoj :D
.boldovao sam

imao sam monstrumcinu od ruzmarina na sred ravnog banata.
bio veci od zbuna jorgovana.

pa dosao taj kuurva vetar sto krece sa istre preko slavonije pa ispred moje kuce.

ali sa druge strane, odvaljeni delovi su pozabadani kod nekoliko mojih prijatelja i svima je lepo uspeo

sto se teme trice

Back