Rešeno Ruter kao kucna mreza

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Biljke

Obećava
Poruka
53
Imam Telenorov kucni net. Na ruteru imam i USB prikljucak. Pokusao sam da ukljucim flesku a probao sam i eksterni HD, hteo sam kucnu mrezu.... ali komp mi nevidi to. Imam win 7. Da li neko zna kako se to radi???? Pozdrav.

Ne razumem baš šta ste hteli da napišete.

Treba Vam ethernet kabl , kod nas ga zovu klasičan lan kabl ili kabl za internet.

Takodje možete da kupite bilo kakvu antenu , npr. neki tp link , oko 1200rsd je.
Lepo je što pokušavaš da pomogneš, ali nažalost, to nije odgovor na njegovo pitanje.

Elem, stvar je da moraš da znaš koja je adresa rutera (obično je 192.168.1.1 ili 192.168.0.1).

Otvoriš File explorer, i gore u zaglavlju u liniji adrese pišeš adresu rutera sa dve obrnute kose crte ispred, nešto ovako:

\\192.168.1.1

ili

\\192.168.0.1

Može da se desi da te pita za password, to će biti username i pass za podešavanje rutera (obično je admin/admin)

Probaj pa javi, ako imaš problem rešićemo. (pišeš u ovoj liniji gde stoji Network > 192.168.0.1)

1612327590984.png

Lepo je što pokušavaš da pomogneš, ali nažalost, to nije odgovor na njegovo pitanje.

Elem, stvar je da moraš da znaš koja je adresa rutera (obično je 192.168.1.1 ili 192.168.0.1).

Otvoriš File explorer, i gore u zaglavlju u liniji adrese pišeš adresu rutera sa dve obrnute kose crte ispred, nešto ovako:

\\192.168.1.1

ili

\\192.168.0.1

Može da se desi da te pita za password, to će biti username i pass za podešavanje rutera (obično je admin/admin)

Probaj pa javi, ako imaš problem rešićemo. (pišeš u ovoj liniji gde stoji Network > 192.168.0.1)

Pogledajte prilog 852731

Aha tek sam sada ispratio.
Takodje samo da napomenem i adresa i podaci se nalaze na nalepnici rutera. Barem je tako na svakom huawei modelu.

\\192.168.1.1

ili

\\192.168.0.1

Pogledajte prilog 852731
Hvala za pomoc. Nasao sam odole na ruteru pise IP:192.168.8.1. User admin, pasword admin. Ukucao sam to u Hrom i otisao u podesavanja. Sve sam podesio i svugde kaze da je uspesno. Jedino ima problem sto nevidi USB uredjaj. Probao sam fleske, fat 32 i hard disk 1GB NTFS. Udedio sam korisnicke postavke, korisnicko ime, Pasword, Prava, Direktorijum. Naravno prijavio sam se. Eeee sada.... zasto nevidi usb uredjaj. Treba mi pomoc. Hvala.

Šta bude kada u File exploreru otkucaš adresu \\192.168.8.1
Odvede me u podesavanje rutera. Tamo sve podesim i kad odem na opciju popis svih usb uredjaja.... nema nista. Probao sam i da osvezim stranicu Hroma. Nista. Naravno da je fleska i hard disk u odlicnom stanju sa sadrzajem. Sta dalje.... Pomoc. Isto se desava i na fajl eksploreru i na internet eksploreru-Hromu.

Poslednja izmena:
Cek, ako sam dobro razumeo ti bodes tu tvoju fleshku ili eksterni disk direktno u ruter i hoces tim putem da pristupis sadrzaju sa nekog drugog uredjaja?
Msm da to ne moze. Ako moze, zivo me zanima kako? :D Da bi pristupio nekom fajlu ili folderu sa nekog drugog racunara ili stampacu ili nekom drugom uredjaju moras da ga share-ujes. Kako to moze na ruteru?

Pazi, ja nemam ovde takav ruter da bih to probao, ali postoji mogucnost da ili ruter ne podrzava to ili ima neki fazon da nisi podesio to dobro na ruteru.
Kratkim guglanjem sam zakljucio da ti mozes da kupis neki poseban ruter koji ce ti to omoguciti, tj koji ima tu funkciju ili da kupis poseban eksterni disk koji ima ugradjenu tu funkciju i ponasa se kao NAS. To su oni WD my Passport eksterni diskovi, ali oni su bas skupi.

Podesi i ovo.
Control Panel, Network and Sharing Center, Advanced sharing settings, Turn on network discovery i ukljuci File and printer sharing za mrezni mod koji trenutno koristis (Private ili Public). Onda idi na my computer i proveri u delu network sta ti sve izlazi od uredjanja na mrezi. Ako se tu vidi super, ako ga ne vidis onda jbg.

Pazi, ja nemam ovde takav ruter da bih to probao, ali postoji mogucnost da ili ruter ne podrzava to ili ima neki fazon da nisi podesio to dobro na ruteru.
Kratkim guglanjem sam zakljucio da ti mozes da kupis neki poseban ruter koji ce ti to omoguciti, tj koji ima tu funkciju ili da kupis poseban eksterni disk koji ima ugradjenu tu funkciju i ponasa se kao NAS. To su oni WD my Passport eksterni diskovi, ali oni su bas skupi.

Podesi i ovo.
Control Panel, Network and Sharing Center, Advanced sharing settings, Turn on network discovery i ukljuci File and printer sharing za mrezni mod koji trenutno koristis (Private ili Public). Onda idi na my computer i proveri u delu network sta ti sve izlazi od uredjanja na mrezi. Ako se tu vidi super, ako ga ne vidis onda jbg.
Hvala ti PUNO. Pomogao si mi. Isao sam u moj kompjuter i namestio. Za sada vidi samo slike na fleski. Sada cu dalje da eksperimentisem. Hvala druze moj.

Hvala ti PUNO. Pomogao si mi. Isao sam u moj kompjuter i namestio. Za sada vidi samo slike na fleski. Sada cu dalje da eksperimentisem. Hvala druze moj.
Reseno!!!! Mogu da sve radim kao da je fleska ubodena u komp. Pise da podrzava do 5 uredjaja. Znaci treba da kupim usb spliter i 5 fleski po 128 GB da ubodem. U eksploreru na kompu ga vidi kao disk. Hvala svima na pomoci. Pozdrav.

Šta bude kada u File exploreru otkucaš adresu \\192.168.8.1
Hvala druze na pomoci. Reseno je. Mora se na kompu otvoriti mreza i onda u eksploreru se pojavi jos jedan disk, a to je fleska. Hard disk nevidi. Moze samo fleska. Nepise koji moze kapacitet ali pise, koliko sam skontao da moze 5 uredjaja da se nakaci. Mozda gresim, videcu ponovo. Mozda moze 5 korisnika. U svakom slucaju pomogao si mi mnogo. Hvala. Pozdrav iz NS.

Cek, ako sam dobro razumeo ti bodes tu tvoju fleshku ili eksterni disk direktno u ruter i hoces tim putem da pristupis sadrzaju sa nekog drugog uredjaja?
Msm da to ne moze. Ako moze, zivo me zanima kako? :D Da bi pristupio nekom fajlu ili folderu sa nekog drugog racunara ili stampacu ili nekom drugom uredjaju moras da ga share-ujes. Kako to moze na ruteru?
u svakom ruteru koji ima usb, imas opciju file sharing, kliknes sambu ili dlna media server i imas uvid sta treba, da li prepoznaje flash, hard ili sta vec...problem u srbiji i ne samo u srbiji je kad pijani i drogirani programeri firme koja pravi rutere rade apdejt zaborave na sharing pa u jednoj varijanti ruterskog sistema imas pristup u drugoj ga nemas. inace generalno pristup preko usb je go q... bolje napraviti nas i prikljuciti na ethernet visak i imas pravi media server....sve ostalo je amaterski i gubljenje nerava.

naravno ima i nejftinija varijanta i po meni najbolja...skines serviio, na hardu stavis folder koji zelis da prepozna, ima podrsku za sve pa i 4k, mozes da transcoding radis preko njega ili jos bolje preko tv ako je noviji i nemas problem... imas media server bez cvonjka.

Hvala druze na pomoci. Reseno je. Mora se na kompu otvoriti mreza i onda u eksploreru se pojavi jos jedan disk, a to je fleska. Hard disk nevidi. Moze samo fleska. Nepise koji moze kapacitet ali pise, koliko sam skontao da moze 5 uredjaja da se nakaci. Mozda gresim, videcu ponovo. Mozda moze 5 korisnika. U svakom slucaju pomogao si mi mnogo. Hvala. Pozdrav iz NS.
videces kako ti radi kad stavis na flesku film HD 1080 u x265 :hahaha:

Podesi i ovo.
Ja koristim neki verbatim eksterni formatiran kao ext4. Na njemu drzim entware i filmove. Ruter podrzava i upnp i sambu tako da bez problema
gledamo flimove na TV. Ne mora skup eksterni.

Ja koristim neki verbatim eksterni formatiran kao ext4. Na njemu drzim entware i filmove. Ruter podrzava i upnp i sambu tako da bez problema
gledamo flimove na TV. Ne mora skup eksterni.
mozes da nakacis taj externi preko usb direkt u tv bez upnp...desi se nekad kada je zaebana kopija ili format nije kako treba kodiran da nece da cita preko mreze..kad ga natakaris na tv preko usb, citaju generalno sve bez problema sto tv dozvoljava...a i najbrze je...mozes i upnp da ostavis da ti silaze filmovi na ext sa torenta a da ga sa usb dizes za gledanje...valjda moze tako, hbg nisam probao.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back