вук са Авале
Aktivan član
- Poruka
- 1.777
Међутим, ове Андрићеве речи, као да не важе за 'српске ''комунисте'' ( да се разумено, овде мислим на скупину људи, истина, веома раширену, поштовалаца лика и дела Јосипа Броза , чија је мера за успешност југословенског ''самоуправог'' модела, између осталог, ношење левиски и шушкаваца, вожење буба и тристаћа, и црвени пасош ''с којим је могло свуда да се путује'') . За њих нове историјске ретроспективе су недопустиве. Затамљени хоризонти прошлости, на којима су чињенице помешане са историјским фалсификатима и популарним митовима, такви и треба да остану.Само неуки и неразумни људи могу да сматрају да је прошлост мртва и непролазним зидом заувек одвојена од садашњице. Истина је, напротив, да је све оно што је човек некад мислио, осећао и радио, нераскидиво уткано у оно што ми данас мислимо, осећамо и радимо. Уносити светлост научне истине у догађаје прошлости, значи служити садашњости.
Овде немам намеру да пишем о односу комуниста према руским националним митовима, руској историји и самом руском народу, посебно током двадесетих и у првој половини тридесетих година XX столећа у СССР-у, као и неразликовање Совјетије и Русије (о чему сам, свему, у више наврата писао). Намера ми је да развејем један мит, и данас присутан у јавном дискурсу, а посебно изражен међу форумским ''комунистима'', о некаквој русофилији југословенских комуниста.
У колективно памћење Срба никада није уткана свест о престанку постојања велике Русије, заштитнице свих православних Словена. Можда понајбоље је осећања искрених , простих, русофила сублимисао Бранко Ћопић, током устанка 1941, у стиховима:
Последња се битка бије,
сјевер дува из Русије,
Бескрајна је наша вјера у орлове са сјевера.
3. јуна 1941, након усташких покоља, у селу Доњин Дрежањ, избиће један од првих (ако не и први) устанака у поробљеној Европи. 24. јуна, функционер КПЈ-а Угљеша Даниловић, описујући развој устанка у источној Херцеговини, када се под оружјем нашло 20.000 устаника, у извештају партији ће записати:
( авионе Ређије аеронаутике устаници су прогласили за 'руске')Под утиском тих покоља и под утицајем лажних вијести да су тобоже дошли Црногорци и да су долетјели руски авиони, избио је спонтано устанак у невесињском срезу, једном дијелу билећког и гатачког среза...
Извори за историју СКЈ, Документи централних органа КПЈ, НОР и револуција 1941-1945, књ. 1 (приредио Радомир Вујошевић), Београд, 1985, стр. 15.
Али, да ли је таква свест постојала код југословенских комуниста?
Poslednja izmena: