Ruski plesači od Edgar Dega, sada su Ukrajinski?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.123
Skandal u Britaniji

Britanska Nacionalna galerija promenila je naslov Degaove slike "Ruski plesači" u "Ukrajinski plesači"
, sa obrazloženjem da time naslov slike čini bližim njenoj temi, prenosi Gardijan.
Galerija je uslišila zahteve koje su joj neki Ukrajinci uputili na društvenim mrežama i promenila naslov dela francuskog impresioniste sa početka 20. veka. Reč je o pastelu koji prikazuje plesačku trupu, čijim nastupom je Edgar Dega bio fasciniran u svojim poznim godinama u Parizu.

Žuta i plava, ukrajinske nacionalne boje, primetne su na nečemu što izgleda kao trake za kosu i venci koje nose plesači, navodi Gardijan.

- O naslovu ove slike vodi se diskusija dugi niz godina i ta tema je zastupljena u naučnoj literaturi. Međutim, usled povećanog fokusa na nju tokom prošlog meseca zbog trenutne situacije smatrali smo da je pogodan trenutak da ažuriramo naslov kako bi bolje odražavao temu slike - izjavio je portparol Nacionalne galerije, prenosi britanski list.

Tanjug

273072_tmb_48441163_dontunderstand.gif

Šta bi rekao Edgar Dega: Čuvenu sliku „Ruski plesači” Britanci preimenovali u „ukrajinski”​

„Naslov ove slike je bio predmet diskusije dugi niz godina o čemu je bilo reči i u načnoj literaturi. Zbor trenutne situacije u Ukrajini poslednjih mesec dana ovoj smo temi posvetili posebnu pažnju i odlučili da je pravi trenutak za ažuriranje naslova slike”, kažu predstavnici galerije.
Predsednik Saveza umetnika Rusije Andrej Kovalčuk rekao je da preimenovanje slike „Ruski plesači“ u „ukrajinski“ apsurd.
„Naravno, postoji pritisak na našu državu. Čak je i naziv slike ’Ruski plesači’ preimenovan u ’ukrajinski’. To je glupost, apsurd, ludilo“ rekao je Kovalčuk za Ria Novosti.
On se našalio da će Zapad morati da smisli mnogo imena kako bi iz svog jezika i svetske kulture isključio reč „ruski“.
Svoje mišljenje o incidentu izneo je i specijalni predstavnik Ruske Federacije za međunarodnu kulturnu saradnju Mihail Švidkoj, koji je rekao da je čin Nacionalne galerije u Londonu kršenje autorskih prava umetnika.

Nacionalna galerija u Londonu saopštila je i to da zbog ruske specijalne operacije u Ukrajini neće uključiti Rafaelovu sliku „Sveta porodica“ iz kolekcije Ermitaža na izložbu posvećenu Rafaelu koja počinje 9. aprila.

Sputnjik

Milioni Rusa sasvim normalno zive na zapadu, medjutim mi smo odabrali da trenutno budemo plato za incidente koji su suprotni pravilima...Tako da kada god se oni pronadju eto ih kod nas na meniju... A jos ne znamo ime ni jednog poginulog civila u Ukrajini, niti nas to zanima, niti bi ga zalili.... Jednostavno i iskreno, nije nam zao...Masovno se grozimo neke zapadne nepravde....

Milioni Rusa sasvim normalno zive na zapadu, medjutim mi smo odabrali da trenutno budemo plato za incidente koji su suprotni pravilima...Tako da kada god se oni pronadju eto ih kod nas na meniju... A jos ne znamo ime ni jednog poginulog civila u Ukrajini, niti nas to zanima, niti bi ga zalili.... Jednostavno i iskreno, nije nam zao...Masovno se grozimo neke zapadne nepravde....
Šta je pisac htio da kaže?

Šta je pisac htio da kaže?
Stavljamo fokus na neke kao skandale i incidente na zapadu koji je kao sto je pun Rusa tako i pun mnogih rusima komsiskih naroda koji ih pouceni prosloscu ne vole... Svi ti incidenti ovde se ne tretiraju kao incidenti... Oni ce nekome od miliona Rusa na zapadu verovatno nauditi, ali to nije nista u odnosu na mrznju i prezir koju ce takve vesti kod nas izazvati... Mi to ne shvatamo kao incident nego kao pravilo... Niko ovde ne govori o milionima Rusa koji sasvim normalno zive u zapadnoj Evropi ili u USA... Mi mislio da takvi i ne postoje...

Stavljamo fokus na neke kao skandale i incidente na zapadu koji je kao sto je pun Rusa tako i pun mnogih rusima komsiskih naroda koji ih pouceni prosloscu ne vole... Svi ti incidenti ovde se ne tretiraju kao incidenti... Oni ce nekome od miliona Rusa na zapadu verovatno nauditi, ali to nije nista u odnosu na mrznju i prezir koju ce takve vesti kod nas izazvati... Mi to ne shvatamo kao incident nego kao pravilo... Niko ovde ne govori o milionima Rusa koji sasvim normalno zive u zapadnoj Evropi ili u USA... Mi mislio da takvi i ne postoje...
Incidenti? Je li normalno da otpustiš čovjeka jer je prijatelj sa Putinom? Je li normalno da skineš Čajkovskog sa repertoara? A čovjek davih dana umro. Je li normalno da u izložbu mačaka upetljavaš politiku? Ja od 90-tih gajim prezir prema moralnim načelima i dvoličnosti evropske elite i političara.

Sve maske su napokon pale.. histerija zapada je pokazala svu mržnju prema Rusima.
Ako sad mrze Putina jer ih je preduhitrio u njihovim namjerama a i zbog činjenice da je Rusija sada vojna velesila i tako im prozreo namjere da etnički očiste Donbas, neshvatljivo je da sada mrze sve što je rusko?

Na njihovo opšte zaprepašćenje, mislili su da Putin blefira i da ih neće moći preduhitriti, desilo se sasvim suprotno nego što su planirali.
A onda je krenula neskrivena mrržnja..posle Medvedeva i ultimatuma koje su mu priredilina red su prije njega došli Dostojevski, Čajkovski, dirigenti, književnici, umjetnici, sportisti, učenici i studenti, koji se školuju van Rusije, razni poslovni ljudi..
Ne bih da napišem kako se to zove.. mislim da su nadmašili i likovne groteske u svojoj bestijalnosti.

znam neko ime al mi je mozak ispran i pitam se da li su rusi ili ovi drugi gađali :/// tj to mi ej bial neka reakcija
ovi drugi = ukr :confused:
ok nije ni njima lako

Sve maske su napokon pale.. histerija zapada je pokazala svu mržnju prema Rusima.
Ako sad mrze Putina jer ih je preduhitrio u njihovim namjerama a i zbog činjenice da je Rusija sada vojna velesila i tako im prozreo namjere da etnički očiste Donbas, neshvatljivo je da sada mrze sve što je rusko?

Na njihovo opšte zaprepašćenje, mislili su da Putin blefira i da ih neće moći preduhitriti, desilo se sasvim suprotno nego što su planirali.
A onda je krenula neskrivena mrržnja..posle Medvedeva i ultimatuma koje su mu priredilina red su prije njega došli Dostojevski, Čajkovski, dirigenti, književnici, umjetnici, sportisti, učenici i studenti, koji se školuju van Rusije, razni poslovni ljudi..
Ne bih da napišem kako se to zove.. mislim da su nadmašili i likovne groteske u svojoj bestijalnosti.
To se zove nacizam. U punom obliku.

Incidenti? Je li normalno da otpustiš čovjeka jer je prijatelj sa Putinom? Je li normalno da skineš Čajkovskog sa repertoara? A čovjek davih dana umro. Je li normalno da u izložbu mačaka upetljavaš politiku? Ja od 90-tih gajim prezir prema moralnim načelima i dvoličnosti evropske elite i političara.
Za Cajkovaskog je neistina, on je nastavio da bude izvodjen kao i uvek...Sankcije su takve da ljudi ne mogu ni da izadju iz rusije i putuju na bilo kakva takmicenja.... Sankcije su cesto neravedne, ali civilizacija nije dotle dosla da ih savrseno precizno sprovodi... Jedina alternativa njia je da Evropa udje u rat na strani napadnute zemlje, valjda je bolje ovako... Bolje je i Rusiji izdrzace ona ove sankcije zarad ovolike dobijene teritorije.. Valjda toliko mogu, ipak se radi o velikoj povrsini koja se ne moze dobiti bas za dzab dzabe... Doduse Krim i Gruziju su dobili skoro za dzabe sa mnogo manjim sankcijama....

Malo je naroda u Evropi, barem javno koji kao mi Srbi, ne vide da su na sceni nasilni globalisti koji razumiju samo govor sile.
Sada kada su nemoćni u svom očaju protiv nove sile kakvaa je Rusija, svete se umjetnicima, slikarima, književnicima, čak i djeci ako su iz Rusije?
Kada su se iživljavali nad Srbijom, Libijom, Sirijom, Irakom, Iranomm i drugim narodima koje su kažnjavali tomohavcima, i bombama sa osiromašenim uranijumom, onda su propagirali da to rade zbog demokratije, slobode i odbrane ugroženih civilizacijskih vrijednosti i tekovina.. kakav cinizam.

Svakako da je to samo obična laž koja je imala za cilj pljačkanje, osiromašivanje i porobljavanje naroda i država. Kakva crna demokratija?
To nije ništa drugo nego nasilje na medjunarodnoj sceni.. sada kada je Rusija to prekinula i kada sve više zemalja shvataju iz dana u dan surovu stgvarnost, mislim da će svijet konačno progledati.
Edgar Dega je naslikao ruske plessače, pa kako god da ih prekrste ove kulturne"demokrate".

To nije ništa drugo nego nasilje na medjunarodnoj sceni.. sada kada je Rusija to prekinula i kada sve više zemalja shvataju iz dana u dan surovu stgvarnost, mislim da će svijet konačno progledati.
Sve je tacno, samo jedna mala ispravka, Rusije nije prekinula nego nastavila njihovim putem... A to njima bode oci, u njihovim glavama su oni jedini koji mogu da napadaju druge i uvode svoju 'demokratiju' ili 'denacifikaciju', kako god je nazoves.

Skandal u Britaniji

Britanska Nacionalna galerija promenila je naslov Degaove slike "Ruski plesači" u "Ukrajinski plesači"
, sa obrazloženjem da time naslov slike čini bližim njenoj temi, prenosi Gardijan.
Galerija je uslišila zahteve koje su joj neki Ukrajinci uputili na društvenim mrežama i promenila naslov dela francuskog impresioniste sa početka 20. veka. Reč je o pastelu koji prikazuje plesačku trupu, čijim nastupom je Edgar Dega bio fasciniran u svojim poznim godinama u Parizu.

Žuta i plava, ukrajinske nacionalne boje, primetne su na nečemu što izgleda kao trake za kosu i venci koje nose plesači, navodi Gardijan.

- O naslovu ove slike vodi se diskusija dugi niz godina i ta tema je zastupljena u naučnoj literaturi. Međutim, usled povećanog fokusa na nju tokom prošlog meseca zbog trenutne situacije smatrali smo da je pogodan trenutak da ažuriramo naslov kako bi bolje odražavao temu slike - izjavio je portparol Nacionalne galerije, prenosi britanski list.

Tanjug

Pogledajte prilog 1131281
:eek::fdlan::bljuc:
Језива је та мржња према Русима и дупли стандарди који владају у једном делу свету, што смо ми дебело искусили и зато људи дају подршку, а не зато што навијају за рат или мрзе Украјинце

Back