Rusija - Ukrajina, kroz Orvelovu prizmu

Pomprlica

Primećen član
Poruka
800
Orvel je postao komercijala, pa varijanta da sve polako sve vise podseca na scenario iz njegove knjige ne dolazi u obzir. Nije zanimljivo tako, previse je ocigledno da bi bilo moguce.
Nisu ljudi toliko citali i toliko pratili razna desavanja u potrazi za odgovorom da bi odgovor bio tako jednostavan. Odgovor mora da bude kompleksan, tesko vidljiv obicnom coveku.

Ne znam sta ce biti zvanicni razlog ili kako ce na prvu ruku izgledati ali situacija u Ukrajini ce trajti dugo. Ili bar dovoljno dugo da se obezbede duge sankcije Rusiji.
Sto se tice nuklaernog rata Orvel je rekao da do njega nece doci, jer bi to znacilo kraj organizovanog drustva, a to ne bi odgovaralo ljudima koji vode ovu planetu. Prosto.

Po meni, glavni razlog sankcija Rusiji je da se svet u Rusiji online izoluje od ostatka sveta. I zato sankcije treba da traju dovoljno dugo, da se Rusi priviknu na nove, lokalne online mreze koje ce uslediti. VK je vec dobro ustanovljen, ali treba zameniti Youtube, instagram, pa i wikipediu, imdb itd.
Ovo je mozda prvi, a mozda i jedini talas u kojem ce se Rusija polako sve vise oslanjati na sopstveni online svet.

Kovid je verovatno trebalo fizicki da nas odvoji od ostatka sveta. A da bi kovid uspeo, moramo istinski da mu verujemo. Medjutim, zahvaljujuci internetu i sirenju informacija, kovid bajka je pala u vodu. Mozda zato i deluje da se prica oko kovida zavrsila naglo, skoro pa kao da je neko nervozan napravio potez, bez namere da izlazak iz price bude uverljivo postepen.

Danas se radi na izolaciji Rusije, sutra Evrope ili Amerike. Orvel je o tome pisao. Da ce svet biti podeljen na 3 dela i da ljudi u svakom od ta 3 dela nece imati predstavu sta se desava u druga 2 dela sveta.

Po meni su danasnji dogadjaji i dogadjaji unazad par godina jasni, mozda mali a mozda i veliki, koraci ka prici iz Orvelove knjige.

Meni je logicno da se gadjaju raketLama jer je previse nehumano da i dalje zarazuju jedni druge... :cool:
to ti samo mislis!~ a sta cemo sa svim ovim nacickanim labovima uz rusku granicu? nisi jos citao vesti, i na sajtu ambasade bilo, pa obrisali, ali je sacuvano? plus, tamo uz azijski deo svakakve bolest se sirile....jaoh, tek ce da pukne bruka

bolje bolesti, nego rat, zracenje radioaktivno, ja ipak mislim, jer sa bolescu bar imamo neke sanse, a sa zracenjem nikakve
od zracenja otpadne kosa, i koza, organi ti se pretvore u kasu, a od bolesti, ako znas sta i kako, imas sanse, plus sto udovoljis zelenima, priroda ostaje netaknuta, moze neko da zivi posle tebe na tvojoj lokaciji

antraks, kuga, virusi, sve je to sviranje, ali plutonijum i uranijum izotopi su zaguljeni, kratko se zivi, muke su strasne, periodi polurasspada traju u vecnost

Poslednja izmena:
to ti samo mislis!~ a sta cemo sa svim ovim nacickanim labovima uz rusku granicu? nisi jos citao vesti, i na sajtu ambasade bilo, pa obrisali, ali je sacuvano? plus, tamo uz azijski deo svakakve bolest se sirile....jaoh, tek ce da pukne bruka

bolje bolesti, nego rat, zracenje radioaktivno, ja ipak mislim, jer sa bolescu bar imamo neke sanse, a sa zracenjem nikakve
od zracenja otpadne kosa, i koza, organi ti se pretvore u kasu, a od bolesti, ako znas sta i kako, imas sanse, plus sto udovoljis zelenima, priroda ostaje netaknuta, moze neko da zivi posle tebe na tvojoj lokaciji

antraks, kuga, virusi, sve je to sviranje, ali plutonijum i uranijum izotopi su zaguljeni, kratko se zivi, muke su strasne, periodi polurasspada traju u vecnost
druze, post mi je sarkazam, jel sam morao znake navoda da stavljam na bilo sta sto zvuci kao rec "humano" u onakvoj recenici??... :p :lol:
auuuuu.... :huh::whistling:

druze, post mi je sarkazam, jel sam morao znake navoda da stavljam na bilo sta sto zvuci kao rec "humano" u onakvoj recenici??... :p :lol:
auuuuu.... :huh::whistling:
Ja sam bio smrtno ozbiljan, ne mogu ti zabraniti da budes sarkastican, mada bih hteo., jer tema je bas ozbiljna.
Sarkazam si mogao i da zadrzis, a prosto ne verujem da ti ne dopire do svesti poredjenje bolesti i zracenja
p.s. ali jasni ste svi vi meni koji pravite sarkazam na teorijama zavera

Ja sam bio smrtno ozbiljan, ne mogu ti zabraniti da budes sarkastican, mada bih hteo., jer tema je bas ozbiljna.
Sarkazam si mogao i da zadrzis, a prosto ne verujem da ti ne dopire do svesti poredjenje bolesti i zracenja
p.s. ali jasni ste svi vi meni koji pravite sarkazam na teorijama zavera
Nije, sine, nego dajes sebi preterano na serioznosti, ne bi li te neko ozbiljno shvatio. :)
Sarkazam je inace smrtno ozbiljna konstatacija, ali to za one s malo jacim I.Q. ;) ..znaci, opusteno :cool:
Inace ne bi bilo potrebno ni objasnjavati kolika su zla i jedno i drugo...samo glupander sto tupi mudima tupim
bi pravio neku posebnu razliku... i to je prednost sarkazma: postavlja znak jednakosti medju ljudima.... pretpostavlja
da je svako kome se obraca dovoljno normalan i u glavi zdrav `kao umetnica` da moze da uzme u obzir opstu nesrecu
koja dolazi od obe pomenute stvari i da medju njima ne pravi nategnute razlike kako bi poentirao u licnoj imbecilnosti gde naravno otkriva rupe na saksijama...
teorije zavera (naspram mogucih zamislivih) tvore ti tvoji cuveni `oni` do kojih blagost sarkazma ne dopire, te po naucenom mehanizmu dele ljude na ozbiljne
i neozbiljne, tacnije na duhovite i one lisene humora, docim bi svakako duhovitost bila prognana po njihovom voljnom izboru, sto znaci da im ostaje samo
pustos neduhovitosti i bukvalnosti skoro po svakom pitanju...sto bi dalje znacilo da su milijardama milja udaljeni od prave slike stanja.
oni prosto zive svoje licno, neduhovito.... :cool: ali evo ti jedan za kraj: kad ti zadrzis bombe i viruse, zadrzacu i ja sarkazam. ;)

samo glupander sto tupi mudima tupim
bi pravio neku posebnu razliku
Nemas pojma o zracenju, da ne gubim vreme na vredjanje s tobom.

za bolest mozes da imas imunitet, mozes da prezivis, postoje procenti, a zracenje ne - ono mora da ostavi posledice, a bolest ne mora, mozes i da ozdravis

skoro sam gledao dokumentarac o cernobilju, trebao bi i ti, da vidis kako su prosli oni koji su isli da gase pozar, ili cak lokalci koji se nisu evakuisali, a oni su ti najblizi primer sta moze da usledi u ovom ratu, ne da ja to pricam, vec razni mediji, non-stop prete

Poslednja izmena:
Nemas pojma o zracenju, da ne gubim vreme na vredjanje s tobom.
Je li, bogOti?...:) Fala Bogu nemam dodira s radioaktivnim materijalom, a isto zelim i tebi..mislim, znas ti sta. ;) :cool:
za bolest mozes da imas imunitet, mozes da prezivis, postoje procenti, a zracenje ne - ono mora da ostavi posledice, a bolest ne mora, mozes i da ozdravis
dosad je od kovida umrlo 6,1 miliona ljudi, u 2.sv.ratu od zracenja u Hirosimi, Nagasakiju i da kazemo Priprjatu 80-ih skupa - oko pola miliona....
u spanskoj groznici nakon 1.sv.rata odneseno u mahu 50 miliona zivota ! ... naravno, jedna ruska Tzar nuklearka pod povoljnim uslovima, recimo,
da gadja megalopolis, ne sumnjam da bi nadmasila sve ove brojeve, uzete zajedno. imunitet od gluposti ovakvog jednog desavanja srecom jos uvek postoji.;)
skoro sam gledao dokumentarac o cernobilju, trebao bi i ti, da vidis kako su prosli oni koji su isli da gase pozar, ili cak lokalci koji se nisu evakuisali, a oni su ti najblizi primer sta moze da usledi u ovom ratu, ne da ja to pricam, vec razni mediji, non-stop prete
i serija, i dokumentarac, i savremenistvo i... sta ti jos treba da shvatis da nisi jedini koji je `upucen`??...

i serija, i dokumentarac, i savremenistvo i... sta ti jos treba da shvatis da nisi jedini koji je `upucen`??...
ok, izvini za ''nemas pojma'', svi smo donekle upuceni, ali ovde diskutujemo o razlicitim stanovistima
imunitet od gluposti
eto, saglasni smo.
ma, ja sam kriv, nisam zapazio sarkazam na prvu loptu

Reactions:Black_star
kada sam preozbiljan, sta da radim, svi redom me loze, a ja kao fol ne kapiram...
kolege u americi mi kazu sta napravi moj rodjak putin, a ja ne znam vise sta da im odgovorim: malo spustam loptu, a malo plasiram operaciju Z kao ko zna gde ce rodja da zavrsi u svom pohodu na zapad, modernizovao 85% armije, ne znam kako cemo da da se odbranimo mi ameri...sva sreca nisam na obali, treba mi izroni sa podmornicom

• Voli
Reactions:Black_star

ja sam tek sad ukapirao da pored jadne pomprlice, tebe i mene, niko ne odgovara ovde:
ajde reci posteno, jel nas nije rastuzila Pomprlica? jel ce orvel da nam izdiktira nsp? ne bismo rekli.

Back