Rusija sve bogatija i bogatija: ruski suficit bice u 2011 veci od 200 milijardi $

visina samog izvoza po sebi ne znaci nista vec je bitan PROFIT u trgovini tj SUFICIT

Напротив, висина извоза је много реалнији показатељ снаге једне економије (поготово кад погледаш и структуру тог извоза) него сам суфицит. Осим наравно ако нећеш да тврдиш да једна Венецуела има јачу економију него Америка? Шта ћемо ако Свазиленд ове године оствари суфицит, хоћемо ли и њега уврстити у најјаче економије света?

na primer kina ima najveci izvoz na svetu veci nego nemacka i amerika zajedno pa opet nema neki narociti suficit jer dosta i uvozi energente narocito

Можда у машти...

1 People's Republic of China $1,581,000,000,000 2010 est.
2 Germany $1,303,000,000,000 2010 est.
3 United States $1,289,000,000,000 2010 est
...
10 Russia $400,100,000,000 2010 est.

dok rusija ima najveci suficit sto znaci da je na putu da postane jedna od najjacih ekonomija sveta

Русија већ сада јесте једна од најјачих економија света (6. по рангу); проблем је што је њена економија тек 1/6 америчке.

pogledajte ovu mapu

samo par zemalja u svetu ostvaruje suficit u trgovini tj prihod

te zemlje su Kina Rusija Nemacka Saudi Arabija Libija Japan i Venecuela

sve ove ekonomije obelezene nijansama crvene boje su lose ekonomije

800px-Cumulative_Current_Account_Balance.png

Rusija je na putu da zavlada Evropom

Eto na primer amerika je obelezena najjacom crvenom bojom sto znaci da je najgora ekonomija u smislu deficita

Kakva karta! Odlično pronađeno! Šta sve ovo može da znači?

Nije ni cudo sto je Rusija jedan od najvecih proizvodjaca psenice na svetu kad je i najveca zemlja po povrsini,ali mene nesto drugo kopka.U Srbiji je prinos oko 5 tona po hektaru a i sa tolikim prinosom jedva se pokrivaju troskovi i prave zarade.E sad neka postavi neko link koliko je prinos psenice u Rusiji po hektaru,ja kad sam ucio u osnovnoj,pominjalo se 2 tone po hektaru,sto ako je i danas toliki prinos,malo je cak i da cene goriva i djubriva budu znatno manje nego u Srbiji.

Upravo tako,prosle godine je u Rusiji prosecan prinos po hektaru bio 2,3 tona a ove 1,5 po hektaru,kako ae njima to isplati,nasuprot njima u Vojvodini je prinos 5,2 tona po hektaru a u xeloj Srbiji ne verujem da je manji od 4,5 tona i to im je malo,kukaju kako im se ne isplati,a svetski prosek je malo ispod 3,kako se njima isplati.Zapanjujuc je prinos u Engleskoj,Nemackoj,Francuskoj,Danskoj,sve preko 7.

Poslednja izmena:
Upravo tako,prosle godine je u Rusiji prosecan prinos po hektaru bio 2,3 tona a ove 1,5 po hektaru,kako ae njima to isplati,nasuprot njima u Vojvodini je prinos 5,2 tona po hektaru a u xeloj Srbiji ne verujem da je manji od 4,5 tona i to im je malo,kukaju kako im se ne isplati,a svetski prosek je malo ispod 3,kako se njima isplati.Zapanjujuc je prinos u Engleskoj,Nemackoj,Francuskoj,Danskoj,sve preko 7.
Видећеш да су приноси по хектару ниски и у Канади, САД, Аустралији и свим другим житаричким земљама, јер су као прво у односу на Европу парцеле огромне, а улагања мала, услед чега су и трошкови никакви.

Vazni su BIP pro glavi i HDI Index.
Без производње и извоза размењивих добара(робе) све ће то истопити, пре или касније.
Од преметања берзанских папира кроз руке нико се није 'леба најео.
Бар не дугорочно.

Видећеш да су приноси по хектару ниски и у Канади, САД, Аустралији и свим другим житаричким земљама, јер су као прво у односу на Европу парцеле огромне, а улагања мала, услед чега су и трошкови никакви.
Ne bih bas reko da je tako,sta oni su siromasni pa nemaju da ulazu,ako se vise isplati 2 tone po hektaru bez ulaganja nego 5 tona po hektaru sa maksimalnim ulaganjima onda ajd i mi tako da radimo,posejacemo sve slobodne povrsine a manje ima da radimo.

Ne bih bas reko da je tako,sta oni su siromasni pa nemaju da ulazu,ako se vise isplati 2 tone po hektaru bez ulaganja nego 5 tona po hektaru sa maksimalnim ulaganjima onda ajd i mi tako da radimo,posejacemo sve slobodne povrsine a manje ima da radimo.
Nisam rekao da su siromašni nego da malo ulažu.
Sem toga postoji nešto što se zove plodored.
Осим тога у густо насељеној Европи тако мали приноси су недовољни за исхрану становништва+на малим европским парцелама су неисплативи.

Poslednja izmena:
Без производње и извоза размењивих добара(робе) све ће то истопити, пре или касније.
Од преметања берзанских папира кроз руке нико се није 'леба најео.
Бар не дугорочно.

Velike zemlje ko sto su Japan, Brazil ili Indija nisu toliko zavisni od izvozda kao sto su male zemlje kao sto je Austrija, Belgija.

Dosta je veliko sopstveno trziste. To sam reko naravno da i oni uvoze i izvoze ali to je procentualno na manjem nivou od Srbije.

Back