Rusija širi uticaj u Srbiji

Па свако покушава да разбије равнотежу, да добије неку предност на својој страни. Тренутно јесте ситуација узајамне блокираности, Русија не може без ЕУ пара а ЕУ не може без руског гаса. И једнима и другима би било доста лоше када би остали без оног другог, али мислим да би Русима ипак било горе, цела економија им зависи од гаса.

Податке о зависности од руског гаса не причам напамет, у време гасне кризе зимус била је нека карта Европе са процентуалном зависношћу за свкау државу. Немачка јесте јако зависна од Руса, у том контексту треба посматрати њихову велику уздржаност и за Осетију/Абхазију и за гасну кризу

Kina Indija Japan USA ima ko da kupi

Kina Indija Japan USA ima ko da kupi

ОК, а како спровести гасовод до Кине, Индије, Јапана, УСА.
И овај мали испод Црног мора ће коштати јако много пара. Премостити океан на тај начин, нема шансе.

А УСА има Аљаску, и сасвим довољно гаса за себе.

Велика Британија, Француска и остатак западне Европе не зависи толико од руског гаса. Те земље, рецимо, 10% својих потреба подмирују од руског гаса. Та зависност је велика у источној Европи и делимично у Немачкој. ЕУ купује тај гас, али за своје источне земље (Пољску, Чешку итд) а Немачка има своје договоре са Русијом мимо ЕУ.

Поента је, западним економијама које воде ЕУ, не би се десило ни близу нешто толико страшно као Русији када тај гас не би имала где да прода. А Пољска и остали, лако се пусте низ воду.

Jako gresis. Nemacka bi proglasila bankrot u roku od godinu dana. Znas li ti da njima kompletna privreda radi na gas ? znas us pomoc koje energije se pravi bmw,mercedes,porse ?

GazpromDependence.gif

И овај мали испод Црног мора ће коштати јако много пара. Премостити океан на тај начин, нема шансе.

Pa do Kine i Indije se pravi a do USA i Japana ide tankerima

Jao koliko ti nemas pojma :dash: pa ne dotura se gas do amerike gasovodima vec se preradjuje u postrojenjima za preradu tecnog gasa - poput najnovijeg koji su Rusi izgradili na Sahalinu.
Da uopste u pricu i ne uvodimo Kinu koja moze da proguta kompletnu rusku energetsku ponudu.

Jasno je ko je gazda u Evropi narednih decenija - Rusija.

i to je mnogo,mada mislio sam da je vise.

Nebitno je kolika je zavisnost na ukupnom EU nivou, ono sto je bitno je da Nemacka i zemlje centralne i istocne Evrope bez Rusa ne mogu da prezive, a bez tih zemalja nema EU. Evo sta rece jednom prilikom jedan slovak :

"We are dependent on Russia for 97 per cent of our gas and more than 90 per cent of our petrol," said Jan Skoda, Slovakia's foreign ministry spokesman. "We're caught with a double-edged sword.

Rusija..uticaj..krediti..I sta reci posle ovoga sem, zbogom Evropo, i ne zaboravi nas nikada. Nemoj nas ostaviti u celjustima velikog medveda. Ako to uradis, to ti nikada necemo oprostiti, Evropo..zasto nam to radis, mozes li barem jednom u istoriji da budes pravedna i na nasoj strani? :sad2: Da li i vas, kao i mene, hvata beznadje?

Ja se ovime ne bih hvalila, niti radovala, jer nije dobro da smo pod bilo cijom "cizmom".:cool:

Nebitno je kolika je zavisnost na ukupnom EU nivou, ono sto je bitno je da Nemacka i zemlje centralne i istocne Evrope bez Rusa ne mogu da prezive, a bez tih zemalja nema EU. Evo sta rece jednom prilikom jedan slovak :

"We are dependent on Russia for 97 per cent of our gas and more than 90 per cent of our petrol," said Jan Skoda, Slovakia's foreign ministry spokesman. "We're caught with a double-edged sword.

Нема ЕУ без Пољске, Чешке, Словачке?
Сваки дан човек научи нешто ново...

Тренутно и ЕУ и Русија требају једно другом.
Можда ће Русија наћи коме другом ће продати гас, можда ће ЕУ наћи неки други извор за свој гас (Набуко или нешто друго), али тренутно је ситуација таква, и конфликти на релацији ЕУ-Русија су само у домену влажних снова...

Нема ЕУ без Пољске, Чешке, Словачке?
Сваки дан човек научи нешто ново...

Тренутно и ЕУ и Русија требају једно другом.
Можда ће Русија наћи коме другом ће продати гас, можда ће ЕУ наћи неки други извор за свој гас (Набуко или нешто друго), али тренутно је ситуација таква, и конфликти на релацији ЕУ-Русија су само у домену влажних снова...

mogu da nadju izvor gasa, al samo na marsu... A taj nabuko ima perspektivu isto toliku koliku i ja na sledecim olipiskim igrama.

mogu da nadju izvor gasa, al samo na marsu... A taj nabuko ima perspektivu isto toliku koliku i ja na sledecim olipiskim igrama.

Није то све тако црно бело како изгледа... прво, постоје алтернативе гасу и Европа размишља о неким алтернативама (рецимо, пројекат прикупљања соларне енегије из афричких пустиња - Desertec), друго, многи руски гасни капацитети праве се уз помоћ западних пара из кредита и у случају веће конфронтације са Западом те паре се могу зауставити, треће, руска економија и даље има неке веома озбиљне бољке које их спречавају да до краја профитирају из своје ситуације (на пример, Русија је огромни увозник хране иако би требало да и сами имају доста обрадивих површина).

Може даље да се прича али да се не удаљавамо од теме.
Ако нисам русофил, не значи да сам русофоб; лоше је свакако да Запад држи све карте у свету, ако ће се поново установити мултиполарни поредак, то је свакако добро. Узајамни stand-off великих сила значи стабилност за свет.

Back