RUSIJA Kamioni "Kamaz" bez vozača prvi put krenuli na put ka Moskvi /video/

To nije isto. Automobilima upravljaju ljudi, kao i konjima, samo što su automobili zgodniji za upotrebu. Poenta je u tome što ovime ne upravlja čovek. Znači dobrodošli su svi sistemi koji će vozaču olakšati vožnju, ali on mora da upravlja. Ne može se rešiti problem da sistem ponekad ne zabaguje, senzor otkaže ili se zaprlja. Kompjuteri postoje decenijama pa ipak i dalje ponekad blokiraju. Ako se to bude desilo u samovozećem kamionu ili automobilu onda posledice mogu biti užasne.
upravo se o tome i radi! samovozeci automobili se razvijaju da bi bilo bezbednije, a ne NEbezbednije!
a jel covek nikad ne zabaguje?! kao sto sam gore napisao, SVAKOG DANA na planeti gine 3-5.000 ljudi u saobracaju. jel treba nesto dalje da pricamo uopste o bezbednosti kada covek upravlja vozilima?

upravo se o tome i radi! samovozeci automobili se razvijaju da bi bilo bezbednije, a ne NEbezbednije!
a jel covek nikad ne zabaguje?! kao sto sam gore napisao, SVAKOG DANA na planeti gine 3-5.000 ljudi u saobracaju. jel treba nesto dalje da pricamo uopste o bezbednosti kada covek upravlja vozilima?
Hajdemo ovako - automatski piloti postoje već više od 50 godina, a već nekoliko decenija su i u stanju da obave let potpuno samostalno, zajedno sa poletanjem i sletanjem. Ipak, nikom ne pada na pamet da pusti normalan putnički avion bez pilota. Zašto? Pa eto zato.
Ko će odgovarati kad auto bez vozača nekog ubije? Hoće li neko otići u zatvor? Neće! Mašina ne može da odgovara. Zato joj se ne sme dati ni da sama vozi.

Hajdemo ovako - automatski piloti postoje već više od 50 godina, a već nekoliko decenija su i u stanju da obave let potpuno samostalno, zajedno sa poletanjem i sletanjem. Ipak, nikom ne pada na pamet da pusti normalan putnički avion bez pilota. Zašto? Pa eto zato.
Ko će odgovarati kad auto bez vozača nekog ubije? Hoće li neko otići u zatvor? Neće! Mašina ne može da odgovara. Zato joj se ne sme dati ni da sama vozi.
ne radi se o tome da tehnicki nije izvoljivo da avion leti sam bez pilota. dronovi se uveliko koriste za transport i u vojne svrhe... jesi li cuo da se neki sam srusio i ubio xy ljudi jer je zakazala tehnika?! to sto avioni (jos uvek) ne lete bez pilota je u velikoj meri i stvar regulative i sigurnosnih standarda koji ne dozvoljavaju da putnicki avion leti bez pilota.
2018 se desio u Arizoni slucaj da je Uberov samovozeci auto ubio pesaka. porodica se nagodila sa Uberom i dobila visemilionsku odstetu. krivicno nije niko odgovarao. to je 1 slucaj koji je odjeknuo svetom. sa druge strane, od broje ljudi koji gine u saobracaju sirom sveta koji sam gore izneo, prema statistikama su 11% pesaci. znaci da desetine hiljada pesaka svake godine strada u saobracaju... :(

Back