Русија изазвала панику у Приштини

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nista od svega toga ne bi bilo, da nije ovoga:

Велико буђење руског медведа

Да Русија устаје доказују и исходи политичких и економских сукоба са атлантском силом у непосредном геополитичком окружењу, дакле у бившим совјетским републикама Централне Азије. Упркос огромних напора и трошења стотина милијарди долара у освајање тог простора ради опкољавања и намераченог дробљења Русије те експлоатације нафте и гаса, нафтовода и гасовода — атлантски стратези не успевају да зауставе незадрживи раст утицаја Русије.

Узмимо за пример најоданијег слугу атлантске стратегије, Грузију. Рачунајући да је претворе у мостобран исламистичких напада на Русију, вашингтонски стратези су у њу страћили, током последњих десетак година, тачно десет милијарди долара. Шта су добили? Једног економског богаља и политички крајње нестабилног вазала, који није у стању да влада ни сопственим простором, да сузбије сопствене сепаратистичке покрете и одговарајуће парадржаве. У енергетском домену Грузија потпуно зависи од Русије јер су њени ресурси и инфраструктуре власиштво руских компанија. У питању су практично де-приватизоване, односно подржављене компаније које воде рачуна не само о профитима већ надасве о геополитичким интересима Русије.

Од Грузије до Узбекистана, руске компаније скоро редовно побеђују англоамеричке, купујући изворе енергената и одговарајуће инфраструктуре те мреже преноса, плаћајући готовином или отписом дугова из совјетског периода. Према налазима вашингтонске администрације, које је недавно пренео лондонски “Тхе Ецономист”, руске компаније контролишу енергетске ресурсе, нафтоводе и гасоводе и у Казахстану, Туркменистану, Јерменији, Белорусији, Украјини, Молдавији те Летонији, Литванији и Естонији. Осим тога, руске још оперативне војне базе и инсталације налазе се у Казахстану, Киргизији, Таxикистану, Азербејxану, Грузији, Јерменији, Белорусији, Украјини и Молдавији. У домену наоружања, Русија је око дванаест година испред САД, способна да одврати сваку претњу и разбије сваку одбрану.

Један од битних узрока тих победа над атлантским непријатељем Русије и Европе је и његово незаустављиво економско слабљење. Најсажетије речено, у презадуженим касама највеће паразитске силе у повести света, дакле САД, нема довољно финансијских средстава за успешни наставак необјављеног рата ради давно планираног освајање Русије и њених богатстава. Велико буђење руског медведа

Да Русија устаје доказују и исходи политичких и економских сукоба са атлантском силом у непосредном геополитичком окружењу, дакле у бившим совјетским републикама Централне Азије. Упркос огромних напора и трошења стотина милијарди долара у освајање тог простора ради опкољавања и намераченог дробљења Русије те експлоатације нафте и гаса, нафтовода и гасовода — атлантски стратези не успевају да зауставе незадрживи раст утицаја Русије.

Узмимо за пример најоданијег слугу атлантске стратегије, Грузију. Рачунајући да је претворе у мостобран исламистичких напада на Русију, вашингтонски стратези су у њу страћили, током последњих десетак година, тачно десет милијарди долара. Шта су добили? Једног економског богаља и политички крајње нестабилног вазала, који није у стању да влада ни сопственим простором, да сузбије сопствене сепаратистичке покрете и одговарајуће парадржаве. У енергетском домену Грузија потпуно зависи од Русије јер су њени ресурси и инфраструктуре власиштво руских компанија. У питању су практично де-приватизоване, односно подржављене компаније које воде рачуна не само о профитима већ надасве о геополитичким интересима Русије.

Од Грузије до Узбекистана, руске компаније скоро редовно побеђују англоамеричке, купујући изворе енергената и одговарајуће инфраструктуре те мреже преноса, плаћајући готовином или отписом дугова из совјетског периода. Према налазима вашингтонске администрације, које је недавно пренео лондонски “Тхе Ецономист”, руске компаније контролишу енергетске ресурсе, нафтоводе и гасоводе и у Казахстану, Туркменистану, Јерменији, Белорусији, Украјини, Молдавији те Летонији, Литванији и Естонији. Осим тога, руске још оперативне војне базе и инсталације налазе се у Казахстану, Киргизији, Таxикистану, Азербејxану, Грузији, Јерменији, Белорусији, Украјини и Молдавији. У домену наоружања, Русија је око дванаест година испред САД, способна да одврати сваку претњу и разбије сваку одбрану.

Један од битних узрока тих победа над атлантским непријатељем Русије и Европе је и његово незаустављиво економско слабљење. Најсажетије речено, у презадуженим касама највеће паразитске силе у повести света, дакле САД, нема довољно финансијских средстава за успешни наставак необјављеног рата ради давно планираног освајање Русије и њених богатстава.

Tri mišljenja o Kosmetu, ali se svi slažu:
da njegovo rešenje prevashodno zavisi od Ruskog stava

Srbija pada u Putinove ruke

Ocjena njemačke štampe: - Rusija se, u rješavanju statusa Kosova i Metohije, nameće kao “neprikosnovena sila zaštitnica Srbije” Zato će onaj ko želi da spriječi da Srbija padne u Putinove ruke morati da Beogradu ponudi nešto”.

Njemačka štampa ocjenjuje juče, u komentarima povodom uspješno sprovedenog referenduma o novom Ustavu Srbije, da je za Srbiju bitno što je najviši pravni akt iz “ere” Slobodana Miloševića konačno “otišao u istoriju”, ali i ističu da je put do uspostavljanja istinski demokratskog društva još dug.
“Ustav je samo početak demokratskog, reformskog procesa koji treba da bude nastavljen opštim izborima”, ocjenjuje minhenski “Zidojče cajtung”, ukazujući na značaj predstojećih nekoliko nedelja za budućnost Srbije i stabilnost Balkana.

“Valja se nadati da će sa tih izbora”, dodaje minhenski dnevnik, “konačno proizaći djelotvorna Vlada proevropskih demokrata, koja više neće štititi Ratka Mladića”.
Pažnju njemačkih komentatora najviše zanima, baš u kontekstu usvajanja novog srpskog Ustava, sudbina budućeg statusa Kosova i Metohije, pri čemu je najzanimljivije razmišljanje dnevnika “Frankfurter rundšau” (FR) iz Frankfurta.

Rusija se, u rješavanju statusa Kosova i Metohije, nameće kao “neprikosnovena sila zaštitnica Srbije” a to znači da - ako to pitanje bude riješeno onako kako Moskva želi - “Srbija neće ubuduće ulaziti ni u kakve odnose sa Evropskom Unijom dok prethodno ne upita Moskvu”, ocjenjuje frankfurtski list liberalno-lijeve orijentacije i zaključuje:
“Dugoročno gledano, za Srbiju je mnogo manje važno mjesto u uticajnoj zoni Rusije nego u Evropskoj Uniji... Zato će onaj ko želi da spriječi da Srbija da padne u Putinove ruke morati da Beogradu ponudi nešto”.
(Tanjug)

Kuda idu pregovori o Kosovu

Marti Ahtisari se u poslednjih nekoliko dana u Ujedinjenim nacijama u Njujorku konsultuje sa diplomata o idejama, koje će činiti njegov predlog o konačnom statusu Kosova.

Njegov portparol Hua Đang je izjavila da se još radi "na konačnom predlogu za koji je Kontakt grupa postavila rok do kraja godine".

"Čim predlog bude gotov, specijalni izaslanik će ga predstaviti Prištini i Beogradu", rekla je Hua Đang i najavila da će Ahtisari u prvoj polovini novembra u Beču održati sastanak sa članicama Kontakt grupe.

Na toj liniji je, na kraju dvodnevne posete Beogradu, i specijalni američki izaslanik za Kosovo Frenk Vizner u potpunosti podržao Martija Ahtisarija, istakavši da je "čvrst stav" Vašingtona da konačni status Kosova treba da bude utvrđen do kraja godine.

Odlaganje

"Odlaganje ne donosi korist nijednoj strani. Pregovori treba da budu zaključeni. Odlaganje može da donese samo frustracije nadama građana Kosova i uskrati jasnoću Srbima dok razmišljaju o svojoj budućnosti. Stav Sjedinjenih Država je da bi se odlaganjem odluke samo stvorila nejasna situacija u regionu, koji treba da raskrsti sa prošlošću i okrene se budućnosti", ocenio je Vizner.

Jasna poruka američkog diplomate je, međutim, u suprotnosti sa već uveliko naznačenom spremnošću Evropske unije da ipak odloži konačnu odluku o Kosovu dok se u Srbiji ne održe izbori.

To je juče još jednom ponovio spoljnopolitički koordinator Unije Havijer Solana.

Britanski stručnjak za Balkan, koji se upravo vratio iz obilaska tog regiona, Tim Džuda u takvom raskoraku izjava ne vidi znak nekog dubljeg neslaganja između Vašingtonja i Brisela.

"Moj utisak je da se ovde reč o svojevrsnoj prodaji magle. Mislim da žele da održe trenutni zamajac i da ne daju srpskim liderima izgovor da odlože izbore do posle decembra. Takođe, mislim da Ahtisari neće odlagati i da će izneti svoj predlog o konačnom statusu Kosova do kraja godine. No, ako se u Srbiji zaista održe izbore u decembru, konačan status Kosova neće biti formalno utvrđen u Savetu bezbednosti UN pre nego što, recimo mesec dana kasnije, ne bude formirana vlada u Beogradu. Ukoliko Beograd pokuša da odloži izbore za recimo tri meseca, izgubiće svaku podršku međunarodne zajednice", ocena je Tima Džude.

Danijel Server iz vašingtonakog Instituta za mir ukazuje da Sjedinjene Države žele konačan dogovor o statusu Kosova do kraja godine, ali da to ne znači da će ga i dobiti.

"Mislim da Amerikanci više žele što skoriju odluku i da tu postoje izvesne razlike, ali da nisu u stanju da je i obezbede. Postoje tu i drugi faktori, koji odlučuju. Zato me ni neko odlganje ne bi iznenadilo. Mnogo veći problem od odlaganja od nekoliko meseci jeste jasnoća konačnog rešenja pri čemu najviše mislim da jasno razgraničenje koja strana ima suverenitet nad kojom teritorijom. Mislim da bi nekakvo nejasno rešenje u tom pogledu bilo veoma loše i da bi lako moglo da rezultuje obnavljanjem nasilja", upozorava Sever.

Nejasno rešenje

Nasuprot tome, britanski stručnjak Tim Džuda u trenutku u kojem se Rusija jasno usprotivila nametnutom rešenju budućnosti Kosova, vidi jedino praktično moguće rešenje u nedorečenom statusu Pokrajine.

"Optimističan scenario je da ono što se događa jeste da se srpski, albanski i lideri zemalja Kontakt grupe 'teturaju' u pravcu neke vrste prelaznog rešenja sa kojim će svi moći da žive tokom narednih nekoliko godina. Biće haotično, ali moći će da žive sa time. Drugim rečima, Srbija će faktički izgubiti Kosovo, mada će i dalje moći da polaže prava na Pokrajinu. Albanci će pak faktički izgubiti sever Kosova, jer će taj deo Pokrajine ostati pod de facto upravom Beograda. Tako bi se konačno rešenje tih problema ostavilo za neko buduće vreme u kojem bi možda i Srbija i Kosovo bili bliži ulasku u Evropsku uniju", smatra Džuda.

Danijel Server, koji tvrdi da takve "nejasnoće na Balkanu" mogu da rezultuju samo nasiljem, ocenjuje da je Beograd poslednjih meseci bio uspešan u nastojanju da odloži odluku o Kosovu, zatraži njegovu teritorijanu podelu i uopšte ublaži stav međunarodne zajednice, koja je pre samo nekoliko meseci jasno predlagala nezavisno Kosovo.

"Srpske vođe su se veoma uspešno postavile u naizgled bezizlaznu situaciju. Odrekle su se upotrebe sile čime su stekle poverenje međunarodne zajednice. Pored toga, imaju i veoma jaku pregovaračku poziciju zbog potrebe da se promeni rezolucija Ujedinjenih nacija UN o Kosovu. Nasuprot tome, pregovaračka pozicija vlade u Prištini je slaba, pošto nije međunarodno priznata. Znate Ujedinjene nacije, koje će doneti konačnu odluku, su organizacija suverenih država, koja je zato po pravilu naklonjena suverenim državama", naglašava Server.

Danijel Server procenjuje da je Srbija ustvari oduvek imala veoma jaku pregovarački poziciju.

"Ja sam čuven po tome što sam rekao da je istorija prepuna američkih diplomata, koji su mislili da su pametniji od Slobodana Miloševića. On je veoma pametno okončao rat 1999. godine sa rezolucijom Ujedinjenih nacija. On je znao da će svaka promena na terenu zahtevati novu rezoluciju i da će Beograd moći da spreči svaku promenu dokle god ima Rusiju na svojoj strani. Prema tome Rusija je džoker u igri sve dok i ako Amerikanci ne odluče da joj ponude nešto u zamenu za Kosovo. Ako se to dogodi, Beograd će izgubiti taktičku prednost, koju sada ima u ovom pregovaračkom procesu", ocenjuje Danijel Sever iz vašingtonskog Instututa za mir.
http://www.bbc.co.uk/serbian/news/2006/11/printable/061101_serwer_juda.shtml

Cossack,pa ti hocesh da kazesh da smo mi qrivci za 1.sv.rat.?:lol:
Mozda i za 2.?:lol::lol:
Da nije bilo tog tzv."Velikosrpskog hegemonizma"Hrvatska,Bosna i Slovenija bi danas bile autonomne pokraine u oqviru Austrougarske....i to je isto taqo chinjenica.
DA ti odgovorim ovde posto su zatvorili onu temu. (ako nije frka, sto pisom off topic)
Ne kazem da smo mi krivi za I i II rat, ali bre ti ratovi nam nisu doneli nista osim smrti, drugo politikom je trebalo izbeci takav uzas, ali mi smo morali da kazemo "bolje rat nego pakt", morali smo i da se zameramo sa Austro-Ugarskom praveci savez sa Rusijom, Engleskom i Francuskom sto je dovelo do toga da fakticku nas narod ratuje sam protiv sebe ( mislim na Bosnu, Vojvodinu i Krajinu).
Ginuli smo u prvom ratu na obe strane, bezveze.
Kako ni grci, ni Bugari, ni Rumuni nisu toliko ginuli, samo mi. Najgluplje su one price o tome kako imamo nepovoljan geopoliticki polozaj.
Nemoj da verujes svemu sto pise u istorijskim udzbenicima.
Procitaj malo vise istoiju i pokusaj da shvatis, nije komplikovano
Pozz

Arnold_Layne:
ljudi, ako će neko da spase Kosovo to su američki evangelisti. mark my words

što naravno ne znači da i Ruje neće imati svoju ulogu u tome. podržavam, ali, stvarno ideja o bratstvu je odavno sažvakana

Мислиш оно "Шта би Jesus урадио?"
Читао текст у НИН-у... шта га знам мрзе слимунамије то није лоше...
Само ме подсети на једног лика са Сербијанкафеа који је велике наде полагао у Буша. И стварно Буш почео да их рока, био чак добар са Путином... Кад после ту нешто гура у Грузији, па Украјини... а и хоће и ово да убрзава.
Једино добро код Буша што је тешка дилеја па се види каква је у ствари Америка. То је и од "евангелиста" највећа корист. Колатерално је било шта око Косова.

А Руси? Па гледају људи своје интересе. А овде неки желе у НАТО, па после што нас Русија не подржи... :roll:
И неке девојке би да ј... а да им не уђе. Знам поуздано.

Bilo je priče da će Srbi biti proterani iz Hrvatske ali je Rusija rekla da će pružiti bratsku ruku. Pretili su i da će da nas bombarduju- Rusi su rekli da će se usprotiviti tome. I usprotivili su se! Bilo je reči da će nam uvesti sankcije- Rusija je rekla da će urgirati. I davali su izjave kako to nije baš u redu. Onda su konvoji Srba po blatu krenuli iz Knina. Onda su nas bombardovali tri meseca. Onda zeleni karton za kola nije vredeo jedino u Iraku i Yu.....

E mogu misliti kolika je panika u Prištini kad čuju da će Rusi opet da se pobrinu za Beograd! :lol:

Мае, како ти само лепо лажеш :)

Mae:
Bilo je priče da će Srbi biti proterani iz Hrvatske ali je Rusija rekla da će pružiti bratsku ruku.
Када? Како? Шта је то "Русија"конкретно рекла?

Mae:
Pretili su i da će da nas bombarduju- Rusi su rekli da će se usprotiviti tome. I usprotivili su se!

И јесу. Савет безбедности није ни гласао о бомбардовању. А да ниси можда очекивала да Русија ратује са НАТО пактом?

Mae:
Bilo je reči da će nam uvesti sankcije- Rusija je rekla da će urgirati. I davali su izjave kako to nije baš u redu.

Па да. И нису гласали за санкције за разлику од наших великих евроатлантских пријатеља у чије наручје јуримо.

А сад мало да се подестимо потеза земаља ЕУ и Америке:

Подржали насилну сецесију екс-ју република, увели санкције Србији, војно и логистички помагали Хрвате, муслимане и шиптаре, бомбардовали Србе у Крајини, Србе у РС, Србе у Србији... и напослетку подржавају независно Косово, за разлику од Русије.
Али то све нема везе, а? :D

Pazi, ja nisam ni rekla da Rusija NEĆE da pomogne ali ja još nevidim primer da to MOŽE! I čuj sad, da nisam očekivala da ratuje s NATOM- nisam očekivala ništa ali smešna je ona "nas i Rusa trista miliona"!. S njima ili bez njih- ništa nam nije bolje! (A nije ni njima bvajno pa im i ne zameram- treba i sebi pomoći kad je više od pola nacije gladno i bez grejanja!) ali ne verujem da u takvoj situaciji Albance s Kosova hvata panika od Rusije.

(E sad kakve veze s temom i sa mojim postom imaju EU i SAD- pojma nemam! :roll: )

Eraserhead:
Ja ne mogu da verujem da još uvek ima onih koji se lože na priče o bratstvu.:lol:

Nije to prica o brastvu vec o interesima. Rusija zeli da povrati status SUPER SILE i naravno kao takva zeli da kontrolise prostor Balkana. Rusija je oduvek to i zelela.

Ne zavisi Rusija od Evrope vec Evropa zavisi ENERGETSKI OD RUSIJE . Stoga moraju pazljivo da saslusaju sta Rusija kaze na sve to.

ZIVELA SRBIJA! ZIVELA RUSIJA!

DOLE ZAPADNI NACISTI I NJIHOVE SLUGE U SRBIJI!

untouchable:
Па да. И нису гласали за санкције за разлику од наших великих евроатлантских пријатеља у чије наручје јуримо.

Kad si već izmenio post dok sam ti odgovarala :lol: da odgovorim i na ovo- još jednom; nije pitanje ŽELE LI nego koliko realno to mogu. Nisu glasali za sankcije i šta je bilo? Dobili smo sankcije! E toliko o tome koliko ja prva verujem da Rusija može da pomogne mojoj zemlji! Kakva ti je to logika da odmah upadaš u vatru terminologije drugog dnevnika RTS-a pa krene s "evroatlanskim prijateljima"! :lol:

Rusija nije pijani ruski medved na kolenima iz Jeljcinovog vremena. Danasnja Rusija je opet gvozdeni div cija se rec pazljivo slusa i bez cijeg se odobrenja nijedna odluka ne donosi.

Sto se tice ekonomskog stanovista tj koliko para neka drzava ima navescu sledeci izvor:

http://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_exchange_reserves

Monetary Authorities with the largest foreign reserves in 2006 Central Bank/Monetary Authority billion USD (end of month)
People's Republic of China $988 (September)
Japan $881 (September)
Russia $269 (October 271)
Republic of China (Taiwan) $261 (September)
Republic of Korea (South Korea) $228 (September)
India $167 (November 31)
Hong Kong $130 (September)

Najvece devizne rezerve na svetu ima Kina i one danas iznose preko 1000 milijardi. Drugo mesto je Japan sa 881 milijardi dolara na trecem mestu se nalazi MAJKA RUSIJA sa 270 milijardi dolara!!!!

Ono sto je najjace i indikativno jeste da se Amerika ne nalazi u prvih 10 zemalja i da su americke devizne rezerve 6 puta manje od ruskih!!!!

To znaci da je ruska drzava trenutno bogatija od americke i raspolaze sa 6 puta vise novca nego americka drzava!

Kada je Putin dosao na vlast devizne rezerve Rusije su iznosile samo 10 milijardi dolara. Danas su kao sto smo videi preko 270 milijardi sto je rast od 2700% !!! Rast nezabelezen u ekonomskoj istoriji ljudske civilizacije!!!

I ovo sto Rusija gradi naftovode i gasovode - vi mislite da je to slucajno? Ona to radi zato sto zeli prvo da zaradi, a drugo i da geostrateski veze te zemlje kroz koje njen gasovod prolazi za Rusiju

Amerikanci se povlace sa Kosmeta jer je njihov plan za izgradnju gasovoda propao sto znaci da mi geostrateski uskoro podpadamo pod ruski kisobran

ZIVELA RUSIJA!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back