Kapitalizam nece izumreti. To nije moja zelja vec realnost. Privreda u kojoj nema trzista nije privreda. To su najbolje iskusili Sovjeti kad su dosli na vlast i izmedju ostalog crveni teror sprovodili i u privredi. Zato je i Lenjin, iako ortodoksni marksista morao da proguta knedlu i napise NEP.
Dokazano je da je planski nacin organizovanja dobar samo u pocetnim fazama razvoja dok je privreda nerazvijena i slaboi konkurentna. Posle stvari polako treba prepustati trzistu. Ali ne skroz.
Glavni razlog danasnje krize je prenaduvani i slabo regulisan finansijski sektor. Pristalica sam da on mora da bude potpora realnom ali nikad iznad njega. Zato smatram da drzava mora da ima dominantan uticaj i u bankarskom sektoru i da strogo kontrolise mesetarenja na berzama i ostalim finansijskim trzistima. Dinkic je unistavanjem 4 velike srpske banke tokom 2001. (koje su samo od platnog prometa mogle da privredjuju) zadao jako tezak udarac srpskoj privredi. Zato sada drzava nema cime da finansira svoj antikrizni program (fakticki ona samo subvencionise kredite sa 5 odsto ukupnog iznosa smanjujuci kamate), te su preduzeca ostavljena na milost ili nemilost procenama stranih banaka hoce li im odobriti pozajmice ili ne.
ideja kapitalizma se zasniva na grabezi i prisvajanje svega sto se moze otrgnuti od drustva. krade se svaki profit pa cak i onaj koji ne postoji i tek ce se proizvesti.
najdalje o cemu kapitalisti mogu misliti kada je drustvo u pitanju to je da bace kojekavu kosku da narod ne izumre jer im treba da robuje za njega. toliko.
i kada se prica o civilizaciji i uredjenjima drzava to se iskljucivo radi u smislu obezbedjenja funkcionisanja zastite vec pokradenog i prisvojenog. ako u tom kontunuitetu gledas cinjenicu da kapitalizam nece izumreti onda si u pravu.
kapitalisti ce se boriti do istrebljenja ljudske vrste ako uztreba samo da zadrze ovaj sistem koji im omogucava da su bogovi na zemlji. nije smisao opstanka kapitalizma u cinjenici da je napredan sistem i da se razvija . toboze konkurencija koja poboljsava kvalitet zivota kretanje roba i usluga , i sta ja znam kakve
pozitivne strane kapitalizma samo su sredstva da se sacuva ukradeno. nauka je daleko otisla zahvaljujuci iskljucivo
vojnoj tehnologiji koja razvija prvenstveno sredstva za kontrolu odbrane mocnika a najmanji deo odlazi u
javnost i to programirano samo tamo gde isti ti kapitalisti mogu ostvariti jos veci profit.
da je tako pogledajmo
fenomen naseg ljubimca na 4 tocka:
mi danas vozimo auto sa motorom sa unutrasnjim sagorevanjem, tehnicki dinosaurus nastao vreme kada su nebom plovili prvi dvokrilci avioni kada jedva da smo imali i fotografije a kamoli plazma televizore. danas imamo internet, imamo mobilni, imamo konkorde , palate od 500 metara visine. tehnologija cveta a mi ipak vozimo bencov motor zasto? Zar nisu izduvni gasovi jedan od glavnih razloga pojave takozvani ozonskih rupa? a ipak vozimo se i dalje na benzin iako vec odavno imamo cak i plazma mini tv u tim isti kolima.
zasto se ne menja ta veoma stetna tehnologija?onaj koji poseduje vlasnistvo nad naftnim poljima saudijske arabije i ratom ce spreciti razvoj nove automobilske tehnologije.
po njemu
civilizacija i razvoj covecanstva treba da saceka dok on ne proda svu tu naftu koju momentalno poseduje.
na samo ovom jednom primeru vidi se do kojih granica je kapitalizam kocnica razvoja civilizacije. ima hiljade bisera iz tog sistema koji dokazuju da je taj sistem prilagodjen samo nekolicini osoba na svetu na racun celog covecanstva.
kapitalizam nema opravdanja za postojanje a previse razloga za hitni nestanak sa scene civilizacije.