RUŠE 500 KUĆA Ovako će izgledati novo naselje preko puta Beograda na vodi

Teksački Rendzer Voker

Poznat
Banovan
Poruka
7.234
Prekoputa Beograda na vodi, u novobeogradskom Bloku 18 trebalo bi da nikne stambeno-poslovni kompleks zbog kojeg će biti porušeno naselje sa skoro 500 porodičnih kuća i radionica.
Lokacija pored Save između Starog savskog mosta i Gazele, pa gore sve do Ulice Milentija Popovića, Sava centra, Geneksovih apartmana i zgrade “Rada”, jedna je od najatraktivnijih u prestonici. Prostor od 46,8 hektara pored Save, od ranije je predviđen kao turistička atrakcija, a izbor pobedničkog rešenja na tek završenom arhitektonsko-urbanističkom konkursu jasan je znak da bi uskoro sa reči moglo da se pređe na dela.
Na tom delu, u porodičnim kućama u blizini Starog sajmišta već pola veka živi nekoliko stotina porodica. Veliki broj njih odrastao je baš tu, dok su oni stariji došli u vreme Tita i sazidali svoje malo carstvo. Sada je, međutim, rušenje njihovih uspomena izvesno, a ni oni kako sami kažu, nisu previše iznenađeni.

- Muž i ja smo došli ovde u vreme Tita. Zajedno smo sazidali kućiću od 40 kvadrata. Međutim, nikada nismo mogli da je legalizujemo, rekli su da ne možemo. Možda zato što je oduvek bio plan da se ovaj kraj ruši. Neće nas valjda samo izbaciti na ulicu - pita se Mirjana Jevtović
Njen komšija Rade Vuković sličnog je mišljenja, ali u malo boljoj poziciji od nje. On ima legalizovano 30 kvadrata kuće i otkupljeno zemljište na 90 godina.

- Ovde sam već skoro pet decenija, praktično od rođenja. Moji roditelji kupili su malu trošnu kućicu, a vremenom smo sazidali dom od 100 kvadrata. Papire za legalizaciju smo predali, ali ona nikada nije odobrena. Ma od kada smo se doselili, pričalo se da će doći i sve porušiti. Nemoćni smo da to zaustavimo, ali se nadamo da će nam dati nešto. Barem za onih legalizovanih 30 kvadrata, da imam gde da smestim sinove - nada se Vuković.

Nedaleko od njegovog doma već 21 godinu postoji štamparija.

- Samo neka nam obezbede mesto gde možemo prebaciti mašine i nastaviti posao, pa neka ruše. Mi se najmanje pitamo, država tu odlučuje, ali šta će biti sa ljudima? Gde će komšije živeti? Gde će ljudi raditi? Ova štamparija hrani devet porodica. Samo da ne dođu i preko noći sve poruše - u strahu je vlasnik.

Kako kaže, legalizovano je samo 74 kvadrata štamparije.

- Legalizovana je bez projekta, dok je zemljište otkupljeno na 99 godina - objašnjava on.

Pored štamparije i mnogobrojnih porodičnih kuća, na ovom delu Save postoji još nekoliko privatnih firmi, prodavnica, vulkanizera koji bi po urbanističkom planu trebalo biti porušeni.

PLANIRAN I NOVI PEŠAČKI MOST

Projekat uređenja Bloka 18 predviđa i izgradnju novog pešačkog mosta koji će spajati levu i desnu obalu Save. Izlazio bi u produžetku Bulevara Zorana Đinđića na jednoj, odnosno kod buduće Kule Beograd na drugoj strani.

OPERA, GALERIJA I ČETIRI KULE

Prema usvojenom projektu na prostoru Bloka 18 nalaziće se trg sa zgradom Opere, Nacionalna galerija, šetalište uređeno po ugledu na Savsku promenadu, četiri kule visine do 100 metara...

POPISIVANI OBJEKTI

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je sredinom maja najavila evidentiranje nepokretnosti u ulicama Zemunski put i Brodarska. Radna grupa je dobila zadatak da utvrdi status postojećih objekata i pravni osnov njihovog korišćenja. Korisnicima su izdavana obaveštenja o pravima i obavezama u postupku raseljavanja.

STANOVI, VRTIĆI, ŠKOLA, HOTEL...

Prema pobedničkom idejnom rešenju, koje je Grad nagradio sa 1,2 miliona dinara, planirana je izgradnja 4.200 stanova, dom zdravlja, vrtić, osnovna škola, hoteli, ugostiteljski objekti,

http://www.blic.rs/vesti/beograd/ru...o-naselje-preko-puta-beograda-na-vodi/z3srhve

Poslednja izmena od moderatora:
http://www.blic.rs/vesti/beograd/ru...o-naselje-preko-puta-beograda-na-vodi/z3srhve

- - - - - - - - - -

1b3965e28b5f34f30a8460dfd76f51a4.jpeg

Jednom sam zalutao u taj kraj i jedva izašao u civilizaciju, jezivo, teški rural, romske porodice...

Nejasni su mi i ljudi, patke, šta su već, koji kao brinu za ove dve bespravne straćare u Savamaloj...
Kao da će sutra zli fantomi rušiti i njihove kuće. A većina tih brižnika živi u zgradama?!
Grad je mesto gradnje, selo je za kuće.
Grad treba da je sastavljen od zGrada,
Samo seljani žive u kućama, i tajkuničići koji su do svojih vilica u gradu došli na ko zna koje načine.
Puca mi ona stvar za vaše kuće, neka sruše svaku kuću i vilu u Beogradu.
Ja stanujem u zgradi, i diskiminisan sam.
Jer vi Beokućani mislite da ste bolji jer imate garažu, bazene, dvorište za pse, vatrometi vam pucaju na svakoj žurci.
Ako vam je stalo do kuća, farmi i takvog stila života idite negde izvan oboda Beozgrada, čist je vazduh, a nama stanarima zgrada ostavite grad.
I snove o metropolisu.

Ствар је у томе што људима руше куће

90% je nelegalno podignuto.

samo mali procenat njih ima pravo zakupa zemljista na 90 godina i vlasnistvo.barem dela kuce.

ne ulazim u politicku pozadinu price posto se kod nas sve svodi na politiku i ljudi srcano brane "svoje" a zestoko pljuju "protivnike" bez i da razmisle da li je zaista to za pljuvanje ili podrsku, ali meni stvarno nije jasno kako ljudi mogu da budu protiv toga da se umesto dela grada u koji verujem niko od vas nije isao ili je samo u prolazu prosao ne napravi nesto lepo i korisno?

gledam na primer ovu promenadu. toliko se digla buka oko celog projekta beograd na vodi a secam se prosle godine kad sam tuda prolazio biciklom neki psi lutalice me pojurili..sad nema lutalica, napravljeni sportski tereni, ljudi se setaju, sede u kaficima, ne moze niko da me uveri da je ono pre bilo bolje od ovog sad.

- - - - - - - - - -

500 људи ће остати без кућа који су својим парама зидали

prijatelju a zasto ti onda ne odes na poljance na kalemegdanu i preko noci dignes montaznu kucicu i kazes.. od mojih para sam je napravio niko nema prava da je dira.

kao sto je bilo i sa karton sitijem.. sigurno je da ce ljude prebaciti na neku drugu lokaciju.
nece ih samo izbaciti na ulicu.

gledam na primer ovu promenadu. toliko se digla buka oko celog projekta beograd na vodi a secam se prosle godine kad sam tuda prolazio biciklom neki psi lutalice me pojurili..sad nema lutalica, napravljeni sportski tereni, ljudi se setaju, sede u kaficima, ne moze niko da me uveri da je ono pre bilo bolje od ovog sad.

Bolje je da bude red nego nered - ali glatko su mogli i jedan veliki zeleni pojas, zabavni park i tako to da podignu, sve posumljeno itd.
Ali ne... Dobicemo 2 miliona kvadrata betona 'okovanog' staklom. Lepo ce da izgleda iz helikoptera a peske neces moci da ides ulicom jer ce uvek od neke staklene fasade da se odbija sunce pravo u oci.

Bolje je da bude red nego nered - ali glatko su mogli i jedan veliki zeleni pojas, zabavni park i tako to da podignu, sve posumljeno itd.
Ali ne... Dobicemo 2 miliona kvadrata betona 'okovanog' staklom. Lepo ce da izgleda iz helikoptera a peske neces moci da ides ulicom jer ce uvek od neke staklene fasade da se odbija sunce pravo u oci.

Баш тако

nije to meni bitno ne moram nikad tuda proci,nego sto se zanemaruje prvi izgradjen objekat pored svog tog rugla,a to je savanova kafic vucicevog brata,pored njega parking za koji sam cuo da su opasne pare davali da se isparkiraju,dakle nista tu nema lepo osim objekata za dranje naroda,ok ko ima nek ide,nek uziva u novom pogledu na reku koji je pre bio ruglo,samo sto je sad iza resetaka

A kako sad odjednom moze da se legalizuje kad nova vlast sebi podeli kvadrate m

Нема ту нови, стари..
Скордисци/Kелти/Срби су једини староседеоци и власници Синги Дуна.
А Друди вође.
Ако нема неког светог храста на тим локацијама? онда рушиии...

Само комплетни идиоти унутар власти су срушили онај храст запис негде у Србији због аутопута, сад им кармички враћају због неких кућерина.

Ова власт је далеко од идеалне, али боље нема на видику. Сигурно сви ми људи нећемо дозволити да ЦИА паткари перузимају власт.
Ако треба организоваће се прави протести под вођством здравог дела нације, против банака, бус-плуса, флуора у водоводу... наћи ће се већ мотив.

nije to meni bitno ne moram nikad tuda proci,nego sto se zanemaruje prvi izgradjen objekat pored svog tog rugla,a to je savanova kafic vucicevog brata,pored njega parking za koji sam cuo da su opasne pare davali da se isparkiraju,dakle nista tu nema lepo osim objekata za dranje naroda,ok ko ima nek ide,nek uziva u novom pogledu na reku koji je pre bio ruglo,samo sto je sad iza resetaka

Pa sta ces... mi precesto biramo onoga ko se jace dere i bolje laze... Sto nema nikakve veze sa sposobnoscu, vrednocom, postenjem...

dobro sad ga pretera.. klasicno pesimisticno gledanja na stvar. ... udara ti sunce u oci..mislim stvarno :)
zar ne mislis da je iz ekonomskih razloga besmisleno pricati da je umesto poslovno / stambenog prostora tu napravljen park?
a realno tu ce biti zabavnih parkova po planu.
i nema sanse da ti na novobeogradskoj strani sunce ide u oci od refleksije zbog kretanja sunca..to moze da se desi na lokaciji beograda na vodi ali ne i prekoputa :)
na kraju ako se ne varam i ti zivis u jednom kompleksu uz reku, zar onda po tvom stavu nije bilo bolje da je tu jedan veliki zabavni park ili suma umesto zgrada?

dobro sad ga pretera.. klasicno pesimisticno gledanja na stvar. ... udara ti sunce u oci..mislim stvarno :)
zar ne mislis da je iz ekonomskih razloga besmisleno pricati da je umesto poslovno / stambenog prostora tu napravljen park?
a realno tu ce biti zabavnih parkova po planu.
i nema sanse da ti na novobeogradskoj strani sunce ide u oci od refleksije zbog kretanja sunca..to moze da se desi na lokaciji beograda na vodi ali ne i prekoputa :)
na kraju ako se ne varam i ti zivis u jednom kompleksu uz reku, zar onda po tvom stavu nije bilo bolje da je tu jedan veliki zabavni park ili suma umesto zgrada?

Mislim za prolaznike kroz samu Fatamorganu na vodi. Staklo na sve 4 strane... mada i to ce da bude tek za 15 godina. Pomalo zalim ljude koji su se zaleteli da kupe stanove u prve dve zgrade - oni ce jos par decenija da zive na gradilistu... i garantovano nisu svesni toga.

Jel nekome palo na pamet da je budalasto suzavati Savu par desetina metara, samo da bi Arapin imao 'moj veci od komsijinog' od 168 metara na samom pravcu obale? :roll:
Blagodareci nasim blago receno nikakvim navikama u rukovanju djubretom, prednja strana izbocine ce da bude prihvariliste za plastiku i sve ostalo. Ne bas tako sjajan prizor, jel da?

Sto se mene tice, srecan sam sto sam dovoljno daleko od reke. Komarci ko rode i ostali gnjavezi su dezurne pojave.

Back