Rune, drevno pismo i simboli misterije i magije

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lada

Legenda
Poruka
52.167
Rune su nizovi povezanih alfabeta koji koriste slova poznata kao rune, znakovi koji su najverovatnije nastali među Gotima u prvom veku, a koji su prvobitno bili u praktičnoj upotrebi među germanskim i anglosaksonskim narodima. Skandinavske varijante su poznate kao Futhark, a anglosaksonske kao futhorc ili fuþorc.

Ime Rune potiče od korena reči Run (gotička runa), što znači "tajna" ili "šaputanje". Na baltičkim jezicima ova reč znači "govor". Na finskom, Runo znači „pesma“, na staroskandinavskom Run znači „tajna“, „tajno znanje“, „mudrost“, magični znaci i „pisani znaci“, a ima slična značenja na staroengleskom i starom saksonskom gde reč Runa znači „misterija“ ili „tajna“. Run se može naći i u drevnim keltskim jezicima, a u svim varijantama reč znači „tajna” ili „misterija”.
http://pixelizam.com/rune-drevno-pismo-i-simboli-misterije-i-magije/

rune.jpg

Tek kasnije, smisao same riječi Run se počeo odnositi za svaki hijeroglifski znak koji je predstavljao rune kao pismo tajnih predavanja. Iako na prvi pogled izgledaju kao klasično ‘pismo’, rune to nikada nisu bile. Doduše, nekolicina runa se može fonetski izraziti, ali većina je ostala u formi simbola, poznatih kao glifovi.

O runama se gotovo ništa nije znalo sve do 16. stoljeća kada su se i zvanično počele istraživati. Pod snažnim utjecajem crkve, tadašnji runolozi i nisu imali previše slobode za teorije o runama, a također nisu imali ni zajednički sistem, pa je sve do 20. stoljeća svaki tumačio rune prema svojim istraživanjima. Jedni su tvrdili da rune imaju veze sa Mjesecom, drugi sa astrologijom, treći da je to obična abeceda… uglavnom, svi su se složili u jednom – neki natpisi su imali magičnu svrhu.

Rune i magija​

Većina naših predaka je vjerovalo u magiju i ona je bila sastavni dio svakodnevnog života. Rune su bile dio tih vjerovanja, a kombinovale su se sa mitovima, Božijim oblicima, te filozofijom i ritualnim oblicima raznih germanskih plemena. Svaki runski simbol u sebi sadržava neku elementarnu silu.

Rune su se nekada koristile za proricanje budućnosti, bacanje uroka, liječenje, kao i bilo koju drugu vrstu magije. Neka plemena su na mačevima imali runski simbol pobjede, koji im je navodno pružao nadljudske moći u ratu.

simboli-runa.jpg

Mnoge rune su predstavljale određene magične simbole, no ništa se nije smatralo tako moćnim kao kombinovanje runa u jedan simbol (bandrun). Ali ovo nije bio zadatak koji je mogao svako obaviti. Za kombinovanje runa moralo se imati posebno znanje, detaljno značenje svake pojedinačne rune, te magična posljedica koja se dobije njihovim kombinovanjem.

Pored kombinovanih runa, često su se koristile i slikovite reprezentacije svetih pojmova koji pomažu u formuliranju i smjeru čarobne moći. Ovi znakovi i simboli su radili u suradnji s runskim snagama, ili su utjelovljenje sile koja izražava ostatak formule. Oni su obično bili izrađivani kao talismani za zaštitu, ili objekti za meditaciju ili bilo koju drugu vrstu magije. (Neki od najpoznaijih su prikazani na slici iznad)

Rune kao pismo

rune-2.jpg

Rune se pojavljuju u obliku pisanih rukopisa u samo nekoliko raštrkanih slučajeva. Pesme napisane ovim simbolima mogu se naći u anglosaksonskoj i skandinavskoj tradiciji, a možda su najvažniji rukopisi koji sadrže runske simbole Abecedarium Nordmannicum iz devetog veka i Codek Runicus, rukopis koji sadrži zakone provincije Skonije napisan u potpunosti u rune.vek.

U runskim natpisima često su se mogli videti glifovi, odnosno rune koje su imale simboličko, a ne fonetsko značenje. Neki od najpoznatijih i najčešćih bili su Torov čekić – simbol koji liči na (nacistički) svastiku, zatim Sunčev točak (krug unutar kojeg je krst) koji je označavao sveta mesta, a koji su kasnije usvojili hrišćani u nastojanje da prisvoje narode kojima su ga koristili.

Danas još uvek možemo pronaći rune u modernim simbolima. Na primer, jedan od najpoznatijih znakova - znak mira - sastoji se od dva runska simbola: I - runskog simbola ljudske smrti i kruga - simbola nerođenog deteta. Pošto bi takav kombinovani simbol predstavljao očaj, on je okrenut naopako da predstavlja sve ono što je suprotno očaju.

Međutim, iz perspektive samih drevnih germanskih naroda, rune nisu dolazile ni iz jednog izvora koji je tako svakodnevni kao staro italsko pismo.

Rune nikada nisu „izmišljene“, već su umesto toga večne, već postojeće sile koje je sam Odin otkrio prolazeći kroz ogromnu iskušenje.

Ova priča je došla do nas u staroskandinavskoj pesmi Havamal („Izreke Visokog“):

Znam da sam visio
Na drvetu raznesenom vetrom
Sve devete noći,
Probodeno mojim kopljem
I dato Odinu,
Sebe sam se žrtvovao
Na tom stubu
Za koje niko ne zna
Tamo gde su njeni koreni.

Nisam dobio nikakvu pomoć,
Ni gutljaja iz roga.
gledajući dole,
Uzeo sam rune -
Vrištući, zgrabio sam ih -
Onda sam se vratio odatle.

Međutim, iz perspektive samih drevnih germanskih naroda, rune nisu dolazile ni iz jednog izvora koji je tako svakodnevni kao staro italsko pismo.

Rune nikada nisu „izmišljene“, već su umesto toga večne, već postojeće sile koje je sam Odin otkrio prolazeći kroz ogromnu iskušenje.

Ova priča je došla do nas u staroskandinavskoj pesmi Havamal („Izreke Visokog“):

Znam da sam visio
Sve devete noći,
Probodeno mojim kopljem
I dato Odinu,
Sebe sam se žrtvovao
Na tom stubu
Za koje niko ne zna

Ni gutljaja iz roga.
gledajući dole,
Uzeo sam rune -
Vrištući, zgrabio sam ih -
Onda sam se vratio odatle.
Predivno !

Znam da sam visio
Sve devete noći,
Probodeno mojim kopljem
I dato Odinu,
Sebe sam se žrtvovao
Na tom stubu
Za koje niko ne zna

Ni gutljaja iz roga.
gledajući dole,