Ruka koja daje, ne oskudeva, daj i daće ti se

markocheda

Iskusan
Moderator
Poruka
5.472
Primer na ličnom nivou pre par dana,traži meni drugar 10 evra, ja mu dam 1200 din, nemam drugačije, i dok on meni obećava da će mi vratiti, u sebi sam već otpisao da će mi ikad vratiti jer kad dajem zaista ne razmišljam o vraćanju, a kad razmišljam o vraćanju, e tad ne dajem, i kod mene nema sredina, da ne pričam da su to nikakve pare u današnje vreme, ali nije to suština priče.
Sutradan vidim jednu osobu koja kupuje staro gvoždje i kažem mu da imam dva propala zamrzivača i stari šporet na drva koji dimi na sve strane, on ko iz topa, se ponudi da dodje odmah do mene i to pokupi, tako i bilo, nisam mu ni pomogao, zamrzivač postavio vertikalno i tako mic po mic u prikolicu za auto oba, šporet isto postavio verikalno pa tumbao ko bumbar balegu, i tako sve u malu prikolicu verikalno sve stalo. Dva zamrzivača 2000, šporet 400, 2400. Mene briga, napravio sam mesto u letnjoj kujni, što se mene tiče mogao je i dzabe da nosi. Posle se razmišljam, juče sam dao 1200, danas uzeo 2400 i još dobio slobodan prostor. To je bukvalno duplo, zato mi i zapalo za oko, ne manje ili više, beznačajno je ali je i dalje duplo, i posle se razmišljam, da li bi tako bilo da sam mu dao te pare sa nadom da mi vrati, dok u sebi nešto prigovaram kako nema 1200din...verovatno bi malo drugačije ispalo...
Dao sam i dalo mi se (duplo) :)

Ispričaću još jednu priču, to je bilo posle ovog kovid zatvaranja, kad počele cene da idu u plafon, neću reći kako i šta radim, ali trgovac sam, i kad sam uzeo neke pare to je meni bilo neverovatno, sve je bilo fer i kako se cena kreće ali u duši sam osetio kao da sam uzeo na prevaru iako nije tako, cena skočila i to je to. I ja sad imam para tri puta više nego obično za istu robu, sramota me, jedan dan izaberem da odem do banke da podignem te pare što legle na račun, i zaustavlja me ženska osoba koja skuplja pare za neko bolesno dete, dok mi se ona obraća ja samo odmahnem rukom da neću čak ni da je čujem...par koraka sam samo napravio, kad nešto počelo da me steže u stomaku, i svaki sledeći korak mi je bio slabiji, kao da me neko uhvatio za stomak i kaže "dalje nećeš" samo sam zastao i noge mi zaklecale...ja se onda vratim kod te devojke, ona mi pokaže sliku deteta, bolovao od neke bolesti od rodjenja,vezan za krevet i dozvolu milicije da to može da radi, meni odmah bol u stomaku i klecanje prestalo, izvadio sam neke pare, nisam znao ni kolike jer sam samo izvukao neke pare poredjane jedne pored druge u novčaniku, izbrojala jer mora da zapiše koliko sam dao, i da udarim potpis. Neću da kažem kolike iz principa.
Kao da mi nešto reklo, "dobio si više nego što ti treba, sad daj nešto prolazniku"

Budem dzek,dam 10€,život mi da racku u zube,i to je tako
Hoće i to :) ali to znači da si trebao biti dzek sa većom parom, i da ne razmišljaš kako si dzek a još manje kako će ti ta para zafaliti :)
Budi bolji od samog sebe, najbolja verzija sebe jer tad nema laži i prevare, jer sebe i onog što ne vidimo ne možemo da prevarimo i biće dobro :)

Poslednja izmena:
U ovome samo treba biti pažljiv da ne zastranimo u veličanje sebe zbog dobrog dela i iščekivanja neke vrste "otplate" ili nagrade za nešto što smo uradili. Mi smo to uradili mirne duše, jer prosto tako treba, i jer možemo.
Da desna ruka ne zna šta je uradila leva;
Nije to nikakva misterija.
To je Božiji zakon, eno ga u Bibliji, prenosi se sa kolena na koleno sve do danas.

U ovome samo treba biti pažljiv da ne zastranimo u veličanje sebe zbog dobrog dela i iščekivanja neke vrste "otplate" ili nagrade za nešto što smo uradili. Mi smo to uradili mirne duše, jer prosto tako treba, i jer možemo.
Da desna ruka ne zna šta je uradila leva;
Nije to nikakva misterija.
To je Božiji zakon, eno ga u Bibliji, prenosi se sa kolena na koleno sve do danas.
Baš tako. Ja to kad uradim, radim striktno iz osećaja, a kad ne uradim, nisam i to je to, nema dubokog razloga, nema razmišljanja, to je moja odluka i to je to.
Da ne bude da veličam sebe, ja sam prestao da dajem prosjacima, onog trenutka kad sam zadnji put dao jednom, a on vadi debeo štos u kojem ima silne pare od po 100-200din, nije mali štos i onako usput hvala mi kaže, ja se mislim "jaooooo koji sam debil" i taj osećaj u sebi kako sam ispao naivan neću da zaboravim.

Poslednja izmena:
Primer na ličnom nivou pre par dana,traži meni drugar 10 evra, ja mu dam 1200 din, nemam drugačije, i dok on meni obećava da će mi vratiti, u sebi sam već otpisao da će mi ikad vratiti jer kad dajem zaista ne razmišljam o vraćanju, a kad razmišljam o vraćanju, e tad ne dajem, i kod mene nema sredina, da ne pričam da su to nikakve pare u današnje vreme, ali nije to suština priče.
Sutradan vidim jednu osobu koja kupuje staro gvoždje i kažem mu da imam dva propala zamrzivača i stari šporet na drva koji dimi na sve strane, on ko iz topa, se ponudi da dodje odmah do mene i to pokupi, tako i bilo, nisam mu ni pomogao, zamrzivač postavio vertikalno i tako mic po mic u prikolicu za auto oba, šporet isto postavio verikalno pa tumbao ko bumbar balegu, i tako sve u malu prikolicu verikalno sve stalo. Dva zamrzivača 2000, šporet 400, 2400. Mene briga, napravio sam mesto u letnjoj kujni, što se mene tiče mogao je i dzabe da nosi. Posle se razmišljam, juče sam dao 1200, danas uzeo 2400 i još dobio slobodan prostor. To je bukvalno duplo, zato mi i zapalo za oko, ne manje ili više, beznačajno je ali je i dalje duplo, i posle se razmišljam, da li bi tako bilo da sam mu dao te pare sa nadom da mi vrati, dok u sebi nešto prigovaram kako nema 1200din...verovatno bi malo drugačije ispalo...
Dao sam i dalo mi se (duplo) :)
Ne gledam na to tako. Dao sam sve pare koje sam imao 2000. zadnjih 1600 dem bacio preko levog ramena za srecu :P
E sad onda sam posle opet zaradio, pa opet davao i tako, dao sam cak i 120 dolara Amerikancima da pomognem:>P
I sad cekam invalidsku :>P

Ne gledam na to tako. Dao sam sve pare koje sam imao 2000. zadnjih 1600 dem bacio preko levog ramena za srecu :P
E sad onda sam posle opet zaradio, pa opet davao i tako, dao sam cak i 120 dolara Amerikancima da pomognem:>P
I sad cekam invalidsku :>P
Ima tu negde i sreće koja nije finansijska samo je nisi pomenuo ili je se ne setiš trenutno :)
A fizički problemi brate čekaju i mene kad zadjem u godine, znam tačno i koji fizički problemi, i znam razloge zbog kojih me to čeka, i ja to ne mogu da promenim, to je nešto što se desilo u mom životu, kriv sam lično, a kad zadjem preko 50 lupiće me kao voz jer je "ta" boljka takva.

Ima tu negde i sreće koja nije finansijska samo je nisi pomenuo ili je se ne setiš trenutno :)
A fizički problemi brate čekaju i mene kad zadjem u godine, znam tačno i koji fizički problemi, i znam razloge zbog kojih me to čeka, i ja to ne mogu da promenim, to je nešto što se desilo u mom životu, kriv sam lično, a kad zadjem preko 50 lupiće me kao voz jer je "ta" boljka takva.
Cela fora je da sam se oslobodio grabeza i pohlepe, i postao srecan covek, ima ima, nema, nema idemo dalje :>P
Moje blago je porodica, ne treba mi nista drugo :>P

Cela fora je da sam se oslobodio grabeza i pohlepe, i postao srecan covek, ima ima, nema, nema idemo dalje :>P
Moje blago je porodica, ne treba mi nista drugo :>P
i sa mene je isto..................al sam navuko problem da sam u sukobu sa ovim pohlepnima, gramzivima i njih ne vidim kao ljudski rod vec kao opasne zveri koje treba odstraniti. Zakljucak je da sve probleme koje covecanstvo ima od praistorije do danas , prave upravo ovi gramzivi i pohlepni.
Zato se gadim novca i bogatstva i imam ih toliko koliko da zivim razumno. Nisam inficiran.

Back