Rudarenje bitcoina se više ne isplati spas je AI?

• Začetnik teme Začetnik teme acabg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sve je ovo dobro,ali jednog dana amerima moze da dodje nesto u glavu i da zaustavi protok bitcoina u Srbiji,ukoci sve i od toga ne ispadne nista.Nisam ja za virtuelne stvari,pogotovo ne samo sto hakeri mogu napraviti problem,ve zapad prema nama,prdne im nesto u glavu i kazu "Srbiji zarobiti sve finansije"",kao '90-ih sankcije.I ovo sam kivan na drzavu sto me je naterala da otvorim racun za penziju mi se ne svidja,jer su sve banke kriminalne i rade sta hoce s narodom.Dok sam radio preko 10 godina su dolazili u firmu da pitaju nas koji nismo hteli racune u banci da nas ubede da ih otvorimo.Jednostavno sam ih pitao "Kako da im verujemo",a oni "Pa ovo,pa ono" i nema adekvatnog odgovora.Mrzi me da se bakcem,inace imam mogucnosti da ih nateram da mi donose penziju na kucnu adresu.Verijem samo u gotov novac.Mozda sam malo zaostao,ali sta cu takav sam.

To je bilo pre par dana,kada sam video na TV-u.Ovo sam napisao o ceni zato sto sam pre izvesnih par meseci procitao da je bitcoin pao na najnizu mogucu cenu.Slucajno naleteo na netu,pa sam posle video da to nije istina,da ne bi zbunjivao ljude,koji rudare,neka rade i bore se za svoje.
i po ko zna koji put si ispao arogantan, uobrazen i samoziv (glup ne mozes ispasti jer ti je to hronicno)

Sve je ovo dobro,ali jednog dana amerima moze da dodje nesto u glavu i da zaustavi protok bitcoina u Srbiji,ukoci sve i od toga ne ispadne nista.Nisam ja za virtuelne stvari,pogotovo ne samo sto hakeri mogu napraviti problem,ve zapad prema nama,prdne im nesto u glavu i kazu "Srbiji zarobiti sve finansije"",kao '90-ih sankcije.I ovo sam kivan na drzavu sto me je naterala da otvorim racun za penziju mi se ne svidja,jer su sve banke kriminalne i rade sta hoce s narodom.Dok sam radio preko 10 godina su dolazili u firmu da pitaju nas koji nismo hteli racune u banci da nas ubede da ih otvorimo.Jednostavno sam ih pitao "Kako da im verujemo",a oni "Pa ovo,pa ono" i nema adekvatnog odgovora.Mrzi me da se bakcem,inace imam mogucnosti da ih nateram da mi donose penziju na kucnu adresu.Verijem samo u gotov novac.Mozda sam malo zaostao,ali sta cu takav sam.
I ja sam nepoverljiv kao ti. Zato sam pre mesec-da i prodao pola btc.
Ulazes samo onoliko koliko mozes da prezalis, da zaboravis......

I ja sam nepoverljiv kao ti. Zato sam pre mesec-da i prodao pola btc.
Ulazes samo onoliko koliko mozes da prezalis, da zaboravis......
Nije sramota ne znati ali ne valja ni razbacivati se netačnim zaključcima iz čistog neznanja. Nikakvi Ameri niti bilo ko drugi ne može zaustaviti Bitkoin transakcije. Zašto? Zato što je to decentralizovana mreža! Nema nekakvog centralnog servera koji se nalazi u Americi koji oni mogu "isključiti". Takav slučaj jeste sa bankama, ali nije sa Bitkoinom. Ako neki čvor/"rudar", odbije da procesuira BTC transakciju uz odgovarajuću naknadu, to će uraditi čvor/rudar u Somaliji. I to ni Amer ni Nemac ni Kinez ni Rus ne mogu sprečiti. U tome i jeste cela poenta.

Shvatam da ste penzioner i da vam je dovoljan gotov novac koji vam se donosi na adresu. Ali i o (ne)sposobnosti gotovog novca da održava vrednost kroz vreme mislim da ste sasvim svesni. Ne znam da li znate da gotov novac čini manje od 10% novca u opticaju? Ostatak je digitalan, što znači da kada bi svi istovremeno pohrlili u banku da podignu keš, ne bi ga bilo za sve. Taj digitalni novac se kreira pritiskom na ENTER i to ni centralni bankari ne kriju. Ex-guverner NBS Šoškić je o tome otvoreno govorio kod Miodraga Zeca u podkastu. Ne želim da štedim u takvom novcu. Srdačan pozdrav!

Profesor Zec i profesor Šoškić

Back