Розенкројцери - њу ејџ или тајно друштво

A.M.O.R.C.

Poučava zapadnjački put inicijacije, koji počiva na tradiciji starih mističnih škola.

Podrijetlo Reda Ruže i Križa - kao organizacije nasljednice starih mističnih škola Egipta - već je ranije kratko spomenuto.

Ovo znanje se prenosilo preko Egipta u Grčku - izraženo u antIckim misterijskim dramama - pa dalje do Rimskog Carstva.

Preko arapskih zemalja i Španjolske stiglo je tako i u staru Europu, gdje je u 17. stoljeću prvi put javno objavljeno u djelu FAMA FRATERNITATIS.

Predaja Reda kazuje da su u doba egipatskog faraona Amenhotepa IV - nazvanog Ehnaton - otvorene škole misterija, kako bi se, osim Amonovih svećenika i faraonove obitelji, mogli i drugi obrazovani ljudi, filozofi, znanstvenici i umjetnici upoznati s učenjem o Bogu, prirodi i čovjeku.

Za to doba vezani su i počeci našeg Reda, a svake godine u ožujku podsjeća jedna ceremonija na prirodni početak godine i na otvaranje škola misterija. Filozofi, mudraci, umjetnici i znanstvenici iz svih dijelova tada poznatog svijeta dolazili su u Egipat kako bi dobili pouku u tradiciji škola misterija. Nakon povratka u svoje zemlje otvarali su tamo odgovarajuće škole misterija i započeli širiti ovo učenje, provoditi inicijacije i rituale, kako bi zainteresiranim ljudima prenijeli posebna znanja, koja su posjedovali.

Učenja Reda Ruže i Križa pohranjena u Sjedinjenim Američkim Državama, očuvana su i vratila su se u Europu nakon završetka drugog svjetskog rata. Godine 1952. dospje­la su tako i u tadašnju Saveznu Republiku Njemačku. Administracija je smještena u München, nakon nekoliko godina preseljena u Überlingen na Bodenskom jezeru, a krajem 1963. premještena u Baden-Baden, gdje se administracija za njemačko govorno područje nalazi još i danas.

Godine 1934. zasjedala je u Brüsselu (Belgija) FUDOSI, udruga četrnaest autentičnih inicijacijskih redova, koja je A.M.O.R.C.-u potvrdila pripadnost autentičnim nasljednicima bratstva Ruže i Križa.

sluzbena stranica

omonville.jpg

Tesko da je Red Ruze i Krsta nastao u Egiptu.
Odatle vuce poreklo moderna Masonerija.

Па сад... ајде да кажемо да идеја масонерије, као уосталом и монотеистичке религије, вуче порекло из Египта. Но, стави ти то пред данашње ложе, па ће да се закрве док си реко гармишпартенкирхен која је "изворнија"... А ко каже да се не крве... Тако "ружа и криж" још један покушај качења на стару славу.
У бити је већ Мозес (Египћани) парсецима иза Енкатона, дакле све је то лоша копија - хришћанство, масонерија, изведене варијанте... Иначе, проучаваоци традиције, рецимо Евола а код нас Калајић су добро видели да су хришћанство и масонерија само две стране исте кованице. Зато су се можда толико мрзели.
Код масонерије Рене Генон цени "оперативну" за коју каже да можда још има везе са првобитним духовним средиштима, за разлику од "спекулативне" која не ваља по луле дувана...

Па... рецимо записи из Наг Хамадија, Веде, Упанишаде, Парацелзус, Мајстор Екхарт. Читао сам Елифаса Левија, Мирча Елијаде, Гревса... не знам шта све сматраш езотеријом. А масу информација имам из друге руке - романи Лавкрафта, енциклопедије, интернет...
Рекао сам да знам "нешто", а не све. Сасвим довољно да оно што сам прочитао од савремених розенкројцера одбацим као неубедљиво. Мислим да сам изнео ограду да је то све на основу "нултог нивоа", но оно што сам нашао на том нивоу није ме заинтригирало да о томе сазнам нешто више.

п.с. Али пошто ме питаш за најбоље - могу ти рећи шта ми се највише свидело. А то су приче и романи Х. Ф. Лавкрафта

Па сад... ајде да кажемо да идеја масонерије, као уосталом и монотеистичке религије, вуче порекло из Египта. Но, стави ти то пред данашње ложе, па ће да се закрве док си реко гармишпартенкирхен која је "изворнија"... А ко каже да се не крве... Тако "ружа и криж" још један покушај качења на стару славу.
У бити је већ Мозес (Египћани) парсецима иза Енкатона, дакле све је то лоша копија - хришћанство, масонерија, изведене варијанте... Иначе, проучаваоци традиције, рецимо Евола а код нас Калајић су добро видели да су хришћанство и масонерија само две стране исте кованице. Зато су се можда толико мрзели.
Код масонерије Рене Генон цени "оперативну" за коју каже да можда још има везе са првобитним духовним средиштима, за разлику од "спекулативне" која не ваља по луле дувана...

Monoteisticke religije vuku poreklo iz Starog Zaveta, koji je nastao na Bliskom Istoku.
U stvari, iz pogresno shvacene recenice - "Nemoj imati drugih Bogova, osim mene".
U prevodu, "nemoj slediti druge Bogove, osim mene".

Masonerija vuce poreklo iz Egipta.
To je istina, nije nikakva njihova izmisljotina.
Oni su sledbenici Lucifara, Egipatskog - Ozirisa.

Bratstvo Ruze i Krsta vuce poreklo sa Bliskog Istoka.
To je izvornija verzija Krscanstva.

Krscanstvo, izvorno, nema preterane veze sa danasnjim hriscanstvom, koje je miks dve religije - pravog krscanstva i lucifarijanstva (sledbenistva Sola Inviktusa).
Pravo krscanstvo je susta suprotnost Masoneriji.
To su dve suprotstavljene grupacije.
Pravo krscanstvo danas zastupaju pripadnici Priorata Siona.

Masonerija vuce poreklo iz Egipta.
To je istina, nije nikakva njihova izmisljotina.
Oni su sledbenici Lucifara, Egipatskog - Ozirisa.

Bratstvo Ruze i Krsta vuce poreklo sa Bliskog Istoka.
To je izvornija verzija Krscanstva.

Пријатељу, нека масонерија вуче порекло из Египта. Али понављам, која ложа? Погледај шта је Рене Генон рекао о савременим масонима. Он је знао неке ствари изнутра.
Што се тиче Руже и Крста, они се нешто ложе да су од Тутмозиса, па преко Енкатона, има на почетку теме. Наравно кад их питаш да докажу...:roll:

Poslednja izmena:
Пошто мене овде неко пита шта сам читао ("Мене пита шта сам чито, мене пита шта сам чито..." Радован 3. :lol: ) могу рећи да сам био члан библиотекеее... овај, ја сам нешто и писао на ту тему. :roll: Успут такође истраживао. И онда кад видим ове модерне шминкере наравно да ћу бити разочаран. Дакле, ево шта је било у првом делу Агарте.

Древна знања опстала су до данас као мит. Вероватно је најбољи пример таквог мита који чува знање, онај о Сунчевој тврђави розенкројцера. Краљ розенкројцера сахрањен је дубоко у пећини, осветљеним „унутрашњим сунцем“. То је идеја монарха који није мртав већ спава, у својој гробници, и једног дана ће се пробудити. Гроб има седам страна, са амблемима који светле. Такве легенде везиване су за Краља Артура, Шарлемања и Фридриха Барбаросу. Постоји и појам бога који спава, као што је, на пример, био Сатурн код Римљана. Овај бог је повезиван са златним добом, или бар много бољим временима од ових...
Појам унутрашњег сунца, који смо поменули, повезан је са Агартом. Остаје још да видимо који је то бог који спава и од којих дивова смо примили иницијацију, пре много времена.

Back