„Roze retrospektiva“,

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.070
Takozvana „roze retrospektiva“, prema Vikipediji, oblik je kognitivne pristrasnosti koji nas navodi da se prošlih događaja sećamo naklonjenije i u pozitivnijem svetlu nego što su se zaista dogodili.Jednostavno rečeno: ne vidimo stvarnu prošlost, već samo svoja sećanja na tu prošlost – a ona su, najčešće, ulepšana. Naziv ovog fenomena potiče iz izraza „gledati na svet kroz ružičaste naočare“ – u ovom slučaju, gledamo svoju prošlost kroz takve naočare, a naš mozak namerno izostavlja neprijatne epizode.

Ovaj zanimljiv fenomen mogao bi donekle da objasni i našu nostalgiju za „starim, dobrim vremenima“. Ljudi koji su živeli u vreme bivše Jugoslavije zato se često sa setom sećaju tog doba – koliko je život bio drugačiji, moda, filmovi, trendovi… Fotografije iz tog perioda izuzetno su popularne i na društvenim mrežama, a jedna od njih nedavno je izazvala posebnu pažnju.

478445639_942232487993437_6396668306766307109_n.jpg

Reč je o fotografiji plaže na jadranskom moru iz osamdesetih godina prošlog veka, objavljenoj na Fejsbuk stranici Nostalgija.
Na slici su ljudi koji bezbrižno uživaju na moru, bez ikakvih dodataka i nepotrebnog prtljaga

Mnoge je iznenadilo to što nemaju ležaljke, peškire, rezervne kupaće kostime, rashladne torbe, lopte, igračke – a o digitalnim uređajima da ne govorimo. Jednostavno sede na pesku, razgovaraju jedni s drugima, šale se, sunčaju i plivaju.

Ljudi koji su proživeli to vreme gotovo su jednoglasno zaključili da je to bilo najbolje doba za letovanje: bez panike i stresa, bez betona,
privatnih plaža; vreme pravih prijateljstava, kada su ljudi dolazili na plažu da se druže, a ne da zure u telefon ili, u najboljem slučaju, čitaju knjigu.

Da li i vi prošlo vreme " gledate na svet kroz ružičaste naočare“

Ukoliko misliš na sedamdesete i osamdesete godine prošlog veka i na bivšu Jugoslaviju, nostalgična sam jedino kada pomislim na moju veliku najužu porodicu i na sam život u toj porodici. Tada sam bila dete i imala bezbrižno detinjstvo.

Kada je reč o nekoj bližoj prošlosti sećam se i lepih ali i ružnih stvari. Ne gledam sve ružičastim naočarima. Ali uglavnom se sećam lepih stvari i događaja.

**

Svako od nas ima prošlost i retki su oni čija je prošlost stalno bila lepa. Život se sastoji i od kišnih i od sunčanih dana.

Sećamo se lepih stvari i događaja i dobrih, voljenih, bliskih ljudi i ta sećanja su ružičasto obojena jer potiskujemo, ne želimo da mislimo na neke tužne i strašne dane iz te prošlosti.

"Roze retrospektiva" nam pomaže u trenucima kada smo tužni, npr. Daje nam hrabrost i uliva dodatno samopouzdanje jer smo nekada bili takvi.

Veoma hrabri i puni samopouzdanja. I tada smo bili mlađi i to je jedan od prvih razloga zbog koga tu prošlost posmatramo ružičastim naočarima.

Ovo sve pišem iz ugla nekoga ko je imao skoro "savršen život".

Ne znam kakvu retrospektivu imaju oni koji su imali tužan život, nesrećno detinjstvo i probleme u porodici.

Nadam se i da te osobe imaju bar jednu lepu uspomenu iz prošlosti.

Da li i vi prošlo vreme " gledate na svet kroz ružičaste naočare“
Ja se često sa radošću sjetim nekih lijepih trenutaka iz prošlosti. Kad smo već kod ljetovanja, imali smo mi peškire, tu i tamo je neko imao one sklopive podloge od spužve ili one na naduvavanje. Kod nas omladine naročito su bile popularne peraje i maske za ronjenje. Išli bi na more familijarno bar tri porodice zajedno. Mi mladi još bi se lako upoznavali sa drugima pa nas je na plaži uvijek bio čopor društva. Igrali smo se "piljaka" (ko se sjeća igre sa kamenčićima), bilo je i lopti (odbojka u vodi), pa onda igrali bi karte.

Znači naravno danas kada su ti u par klikova dostupne informacije, ali imalo je svojih čari i to da prošetaš do biblioteke i tamo tražiš potrebne informacije. Tako smo naučili da se snalazimo kada nam informacije nisu lako dostupne. Divno je kada možeš preko besplatnih servisa da pričaš do mile volje, ali još ljepše što smo mi fiksni telefon koristili da se dogovorimo i onda bi išli da se družimo uživo. Ništa mi time nismo bili zakinuti, sve smo stizali i što je najvažnije nikada nam nije bilo dosadno.

Back