rotten tomatoes vs imdb

Übermensch

Iskusan
Poruka
6.016
Pa koji sajt preferirate i zasto..
Ja liceno imdb jer se gadim kriticara u svim oblicima,bilo likovnih,kljizevnih ili filmskih.
Sve u svemu gomila pusaca q.urca..
Imdb je sa druge strane dobar,pregledan sajt..Ima istina za volju neke prenaduvane ocene(inceprion)ali sve u svemu je ok...

Definitivno IMDb!
Za filmove i serije nema potrebe da se bilo šta drugo posećuje i čita.
Mogu se listati filmovi po godinama, mesecima, po žanru, glumcima itd, itd.
Mogućnost pravljenja sopstvenih lista, dodavanje u "Šta ću tek gledati"...
Jednostavan je, pregledan i ima gomilu informacija koje su vezane za film.

IMDB ima vise sadrzaja vezanog za filmove koji nam u sustini nije ni potreban (trivia, goofs, itd.) Bolji je u odnosu na Rotten Tomatoes i zbog vece baze filmova, ali je Rotten Tomatoes bolje zbog tacnije ocene filma. Na IMDB filmove mahom opisuju i ocenjuju nasumicni ljudi, dok na RT to cine uglavnom kriticari i pisci kojima je to posao tako da je ocena filma na RT mnogo realnija nego na IMDB. RT pored ocene kriticara ima i ocenu publike, tako da se moze bolje proceniti da li film valja icemu pre nego sto ga odgledas. IMDB filmove ocenjuju najcesce sa ocenom "1" kome se ne svidi film, ili sa ocenom "10" kome se svidi, tako da ne mozes dobiti realnu sliku. Kome je bitan dodatni sadrzaj vezan za film ide na IMDB, kome je bitan sam film i realnija ocena za vecinu ukusa, bez dodatnih nepotrebnih informacija ide na RT.

Pa koji sajt preferirate i zasto..
Ja liceno imdb jer se gadim kriticara u svim oblicima,bilo likovnih,kljizevnih ili filmskih. Sve u svemu gomila pusaca q.urca..
Imdb je sa druge strane dobar,pregledan sajt..Ima istina za volju neke prenaduvane ocene(inceprion)ali sve u svemu je ok...

:) Kritika je dobra stvar - kada je dobra. Kritičar bi trebalo da bude osoba koja zna više od nas gledalaca/čitalaca, i da nas obrazuje, usmerava ukus i ukazuje na dobra dela. To što je dobra kritika skoro nestala (pogledaj novine, skoro uopšte više nema dobrih, inteligentnih, pametnih prikaza, verovatno to više nikoga - skoro nikoga - ne interesuje) i što su je zamenili nadobudni - pa sad ono što si ti napisao - je druga stvar. Sedamdesetih, osamdesetih - bilo je dosta dobre kritike, i u filmu, i u muzici, i u književnosti. Kada danas pogledam neki časopis od pre dvadeset, trideset godina, skoro ne mogu da verujem kako se nekada ozbiljno, sistematično i temeljno pisalo o kulturi... Tužno.

A inače idem na IMDB - meni je on zamenio onaj godišnji almanah TIME OUT o filmu, koji sam uvek teško, i za tada veliku lovu nabavljala - informacije o naslovu, originalnom naslovu, glumci, reditelji, po žanru ili temi - to je sve što mi treba, a kada pogledam film, i ako mi se svidi, ganjam po netu članke o njemu. Na svu sreću mogu da čitam na engleskom, pa u moru nadobudnih nađem i par pametnih ljudi...

Ovo je taj almanah, svake godine je izlazilo dopunjeno izdanje (dodavali su filmove iz prethodne godine), uvek sa informacijama o filmu i malim prikazom nekog kritičara, često veoma dobrim, a kratkim. Izlazi on i danas, ali više ga ne kupujem - a nekad je za mene bio alfa i omega.

http://4.***************/-t902Fg1TXGw/TcWf0C2A1nI/AAAAAAAAAyQ/DxXJlS8OtZA/s400/tofg.jpg

slika-SINEAST-69-70-FILMSKI-CASOPIS--1314799x640.jpg

Moram još da spomenem filmski časopis Sineast, Bogdana Tirnanića, Milana Vlajčića, Nebojšu Đukelića (kakve su ono bile emisije o filmu!), Ranka Munitića... bilo je mnogo ljudi od kojih je imalo šta da se čuje i nauči, i zahvaljujući kojima ja (i ne samo ja) volim film više nego što bih ga možda volela da nije bilo njih, i da sam onako sama i nasumično upadala u bioskop...

(Izvini što sam sad ovde napisala esej, ali bilo mi je tužno da svi ispadnu 'pušači' jer nisu svi isti, i ja sam baš zahvalna nekim ljudima što su pričali i pisali o filmu)

Poslednja izmena:
Ja licno preferiram IMDB,zbog preglednosti i sve je lepo rasporedjeno mada su malo usrali sa ovim novim.Neko je napisao da mu se ne svidja sto imaju trivie itd,a ja bas mislim da svaki ljubitelj filmova bas voli te neke sitnice.Sto se tice ocena mislim da ima stvarno nerealnih npr Dark Knight koji trenutno ima 8.9 sto je porazavajuce za danasnju kinematografiju,ali to su vecinom klinci koji su trenutno napaljeni..i koji ce sa duzim stazom shvatiti i ceniti prave filmove..

Ja licno preferiram IMDB,zbog preglednosti i sve je lepo rasporedjeno mada su malo usrali sa ovim novim.Neko je napisao da mu se ne svidja sto imaju trivie itd,a ja bas mislim da svaki ljubitelj filmova bas voli te neke sitnice.Sto se tice ocena mislim da ima stvarno nerealnih npr Dark Knight koji trenutno ima 8.9 sto je porazavajuce za danasnju kinematografiju,ali to su vecinom klinci koji su trenutno napaljeni..i koji ce sa duzim stazom shvatiti i ceniti prave filmove..

Slazem se. Mnogi nisu upoznati sa starijim filmovima, vec se samo loze na nove koji se reklamiraju. Tako im bude smesno kad cuju da neko gleda npr. crno bele filmove. "Haha, pa to je staaaarooo"! Ili kad vide crno beli film na TV-u, okrecu. E tako dolazi do tih nerealnih ocena. Polako se prave vrednosti gube. Ali videce se sta traje i ostavlja trag. Kako u muzici, tako i na filmu.

Slazem se. Mnogi nisu upoznati sa starijim filmovima, vec se samo loze na nove koji se reklamiraju. Tako im bude smesno kad cuju da neko gleda npr. crno bele filmove. "Haha, pa to je staaaarooo"! Ili kad vide crno beli film na TV-u, okrecu. E tako dolazi do tih nerealnih ocena. Polako se prave vrednosti gube. Ali videce se sta traje i ostavlja trag. Kako u muzici, tako i na filmu.

Ja imam par drugara koji kad cuju da je film iz 89 kazu"Starooo"ali oni nisu zagrizeni filmofili pa je to od njih i ocekivano..

IMDB ima vise sadrzaja vezanog za filmove koji nam u sustini nije ni potreban (trivia, goofs, itd.) Bolji je u odnosu na Rotten Tomatoes i zbog vece baze filmova, ali je Rotten Tomatoes bolje zbog tacnije ocene filma. Na IMDB filmove mahom opisuju i ocenjuju nasumicni ljudi, dok na RT to cine uglavnom kriticari i pisci kojima je to posao tako da je ocena filma na RT mnogo realnija nego na IMDB. RT pored ocene kriticara ima i ocenu publike, tako da se moze bolje proceniti da li film valja icemu pre nego sto ga odgledas. IMDB filmove ocenjuju najcesce sa ocenom "1" kome se ne svidi film, ili sa ocenom "10" kome se svidi, tako da ne mozes dobiti realnu sliku. Kome je bitan dodatni sadrzaj vezan za film ide na IMDB, kome je bitan sam film i realnija ocena za vecinu ukusa, bez dodatnih nepotrebnih informacija ide na RT.

Upravo :)

Rotten tomatoes je moj izbor :)

Zanimaju me rejtinzi obeju stranica.Ako je solidan rejting na IMDB-u,a broj procenata nizak na RT,gubi mi se pola interesovanja za film.Blagu prednost dajem RT,mada,ponavljam,retko kad me zanimaju pojedinacni kriticari (sem R.Eberta),vec iskljucivo celokupna ocena u procentima tj.rejting.O mnogim filmovima sa IMDB 250 liste naj filmova bih diskutovao.a upravo je i ta neobjektivnost prilikom ocenjivana razlog sto je krediblitet IMDB-a manji,no sto je kod RT,gde kriticari film sagledavaju sa vise aspekata i trude da daju objektivniji sud.Msm,videcete sve delove H.Potera na listi 250 naj filmova svih vremena;videcete svaki film respektabilnijeg "novijeg" rezisera kako instant upada na doticnu listu,dok klasici iz 40-ih,50-ih,etc ispadaju.Ta podloznost hype-u je ono zbog cega blagu prednost dajem RT.

Sa rotten tomatoes sam se prvi put susreo kada sam čitao nešto o "Valhalla Rising", i to zato što sam čuo koliko su neki ljudi oduševljeni filmom, a na imdb-u ima tek 5.8 ocenu.. Na RT ima 70%.. Slažem se da je imdb podložniji hype-u oko filma.. U 99% slučajeva ipak je on moj izbor, ali ukoliko je u pitanju neki ozbiljniji film ili se traži ozbiljnije mišljenje, onda Rotten Tomatoes

Sa rotten tomatoes sam se prvi put susreo kada sam čitao nešto o "Valhalla Rising", i to zato što sam čuo koliko su neki ljudi oduševljeni filmom, a na imdb-u ima tek 5.8 ocenu.. Na RT ima 70%.. Slažem se da je imdb podložniji hype-u oko filma.. U 99% slučajeva ipak je on moj izbor, ali ukoliko je u pitanju neki ozbiljniji film ili se traži ozbiljnije mišljenje, onda Rotten Tomatoes
Mislim da IMDB nije "podlozniji hajpu"vec da za njega zna veci broj ljudi,s obzirom da je valjda prvi sajt tog tipa.Ja koji sam filmofil od svoje 5 godine :cool: sam tek pre 3 godine cuo za RT

Mislim da IMDB nije "podlozniji hajpu"vec da za njega zna veci broj ljudi,s obzirom da je valjda prvi sajt tog tipa.Ja koji sam filmofil od svoje 5 godine :cool: sam tek pre 3 godine cuo za RT

Haha, simpatično : ) Kako si to procenio - da li si tada video prvi film (koji ti se svideo)?
Ovo bi bilo dobro pitanje za sve filmofile ovde - kada su počeli da gledaju filmove/shvatli da su filmofili/i kako bi opisali svoj filmofilski razvojni put...

Da ne idem mnogo u off.
Ja filmove volim od kad zna za sebe.Meni je prvi komsija drzao videoklub i verovali ili ne ja dodjem kod njega on otvori orman,a orman pun kaseta.Desavalo se da dnevno pogledam po 4,5 filma a nekad i vise.Cesto mi se desi da negde iz malog mozga doleti scena iz nekog fillma za koji sam siguran da sam ga gledao sa nekih 6 godina,svi su ti filmovi negde u malom mozgu..

Moglaq bi neka tema "Razvonji put"o nasim pocecima i sve do danas

Da ne idem mnogo u off.
Ja filmove volim od kad zna za sebe.Meni je prvi komsija drzao videoklub i verovali ili ne ja dodjem kod njega on otvori orman,a orman pun kaseta.Desavalo se da dnevno pogledam po 4,5 filma a nekad i vise.Cesto mi se desi da negde iz malog mozga doleti scena iz nekog fillma za koji sam siguran da sam ga gledao sa nekih 6 godina,svi su ti filmovi negde u malom mozgu..

Super : ) I ja sam živela pored video kluba, kakav je to divan osećaj sigurnosti!

Taman sam došao da uporedim ocene za filmove tipa avatar, gospodar prstenova (al ću sad navući gnev filmofila :lol: j.bg, meni je prvi deo odličan, druga dva nisu mogli da ispuno ono što je prvi obećao), hangover itd.. I pogledam na rotten tomatoes i oni imaju još više ocene :confused:
Izgleda da sam se ipak prevario u prvoj proceni

Back